EPSHP | Joka toinen pcr-koronatesti on nyt positiivinen – Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve jatkuu Etelä-Pohjanmaalla edelleen korkeana

0

Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä 19 koronapotilasta, maakunnan terveyskeskuksissa koronapotilaita on peräti 28. Lisäksi alueen hoivakodeissa on todettu useita tartuntaryppäitä.
Maanantaina kokoontunut Nyrkki suosittelee maaliskuusta lähtien työpaikkakohtaista harkintaa etä- ja läsnätyön yhdistämiseen.
Nyrkki muistuttaa, ettei omikron-aalto ole vielä ohi. Hyväksi havaitut terveysturvalliset käytännöt on syytä muistaa myös hiihtolomaa vietettäessä.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla terveydenhuollon pcr-testillä yhteensä 1275 koronatartuntaa, joista 484 viime viikonlopun aikana. Varmennettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 14867.

Kotitestillä todetut tartunnat eivät näy terveydenhuollon tilastoissa. Koronatapausten kokonaismäärän arvioidaan olevan neli–viisinkertainen terveydenhuollon pcr-testeillä todettuihin tapauksiin verrattuna. Jätevesiseurannassa koronaviruksen määrä jatkuu tasaisesti korkealla tasolla.

Selvitetyistä tartunnoista suurin osa tulee perhepiiristä tai jää epäselväksi. Joukkoaltistumisia tapahtuu edelleen hyvin runsaasti muun muassa hoivakodeissa, työpaikoilla, koululuokissa ja päiväkotiryhmissä.

14 vuorokauden ilmaantuvuus varmistettujen testien osalta on nyt 1411 / 100 000 asukasta, 7 vuorokauden ilmaantuvuus 664 / 100 000 asukasta.

Viime viikolla otettiin yhteensä 2686 pcr-testiä. Positiivisten koronatestien osuus on noussut edelleen: viime viikolla 50 % otetuista pcr-näytteistä osoittautui positiivisiksi.

Sairaalahoidon tarve jatkuu korkeana alueellamme. Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä 19 koronapotilasta. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on peräti 28 koronapotilasta.
Lähes puolet erikoissairaanhoidossa hoidetuista koronapotilaista on ollut täysin rokottamattomia. Tehohoidossa hoidetuista koronapotilaista rokottamattomia ovat olleet lähestulkoon kaikki.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus yli 18-vuotiaiden osalta: 87,5 % on saanut 1. rokotuksen, 85,1 % 2. rokotuksen ja 58,0 % myös 3. rokotuksen.
Koko Suomessa yli 18-vuotiaista 88,7 % on saanut 1. rokotuksen, 86,2 % 2. rokotuksen ja 60,3 % myös 3. rokotuksen.
Etelä-Pohjanmaalla ollaan 1. ja 2. annosten osalta noin 1 % ja 3. annosten osalta noin 2 % maan keskiarvoa jäljessä.
Koronarokotukset ovat edistyneet kaikissa alueemme kunnissa. Lähes kaikissa kunnissa jo yli puolet yli 18-vuotiaista on saanut 3. rokoteannoksen.
Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona

Aluehallintoviraston määräykset:

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Sisätiloissa voidaan kuitenkin järjestää sellaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu istumapaikat ja käytössä on enintään 75 % käytettävissä olevien istumapaikkojen määrästä.
Määräys on voimassa ajalla 19.2.2022 – 28.2.2022.

Aluehallintovirasto määrää tartuntalain pykälään 58 d perustuen asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käyttö siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Päätös koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja (esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit).
Määräys on voimassa ajalla 1.2. – 28.2.2022.

Nyrkin suositukset

1. Yksityistilaisuudet
Vallitsevan koronatilanteen vuoksi yksityistilaisuuksia suositellaan siirtämään myöhempään ajankohtaan. Mikäli tämä ei ole mahdollista (esimerkiksi hautajaisten kohdalla), tulee tilaisuus järjestää mahdollisimman pienimuotoisesti terveysturvallisista käytäntöjä noudattaen: hyvästä käsihygieniasta, kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä huolehtimalla. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain täysin oireettomana. Tilaisuuksiin osallistumisen tarpeellisuudessa kannattaa käyttää tarkkaa harkintaa.
Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Vieraiden saapumista on hyvä porrastaa. Vieraiden saapumis- ja lähtöajoista on hyvä pitää vieraskirjaa.

2. Suositukset työpaikoille
Valtioneuvosto on tehnyt 17.2.2022 periaatepäätöksen, jolla valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 28.2.2022 jälkeen.
Työnantajia suositellaan arvioimaan työpaikkakohtaisesti mahdollisuudet lähityöhön paluuseen, hyvien etätyökäytäntöjen edistämiseen sekä joustavaan etä- ja läsnätyön yhdistämiseen. Työpaikoilla suositellaan edelleen noudatettavaksi terveysturvallisia käytänteitä, kuten hygienia- ja suojautumistoimenpiteitä sekä muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

3. Suositukset kouluun ja oppilaitoksiin
Kouluissa ja oppilaitoksissa suositellaan jatkettavaksi terveysturvallisia käytänteitä, kuten hyvästä käsihygieniasta ja ilmanvaihdosta huolehtimista sekä maskien käyttöä Nyrkin suosituksen mukaisesti. Opetusryhmien sekoittumista tulee välttää. Vähäisissäkin oireissa tulee jäädä kotiin.

4. Vierailut ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä
Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.
Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.
Erikoissairaanhoidossa vierailuja rajoitetaan siten, että vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa, kuten vakavasti sairaiden tai saattohoitoa saavien potilaiden luona.

5. Suositukset hiihtoloman viettoon
Sekä arjessa että tulevalla hiihtolomaviikolla tulee muistaa tutuiksi tulleet, hyvät terveysturvalliset käytänteet, kuten turvavälit, väkijoukkojen välttäminen, maskien käyttäminen ja hyvä käsihygienia.
On äärimmäisen tärkeää, että vähäisistäkin oireista jäädään kotiin ja vältetään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin.

6. Maskisuositus
Laajaa maskin käyttöä suositellaan kaikille 5. luokkalaisille ja sitä vanhemmille:
Aina joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit.
Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa, mukaan lukien koulut ja oppilaitokset.
Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä.
Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja teattereissa sekä julkisissa tiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä.
Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa sekä vierailtaesssa että työskennellessä.

Koronanyrkin kokouksen osallistujat 21.2.2022

Tero Järvinen, sairaanhoitopiirin johtaja, EPSHP, puheenjohtaja
Elina Kärnä, infektioylilääkäri, EPSHP
Raimo Jokisalo, osastonylilääkäri, EPSHP
Tiina Perä, johtava ylilääkäri, Seinäjoki
Heidi Ojala, johtava ylilääkäri, Kaksineuvoinen
Minna Timonen, johtava ylilääkäri, JIK
Kirsti Kähärä, terveyspalvelujohtaja, LLKY
Jaakko Anttila, peruspalvelujohtaja, Järvi-Pohjanmaa
Eeva Mäkinen, aluehallintoylilääkäri, AVI
Markus Heinänen, lakimies, AVI
Tuula Hannila-Handelberg, THL
Tomi Kohtanen, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari
Jari Jokinen, hallintojohtaja, Seinäjoki
Mika Kamunen, sivistysjohtaja, Lapuan kaupunki
Heikki Risikko, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät
Mika Soininen, ylijohtaja, ELY
Anna Lindholm, viestintäpäällikkö, EPSHP, kokouksen sihteeri

Seuraava alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin kokous järjestetään maanantaina 7.3.2022.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI