EPSHP | Nyrkki tiedottaa : KORONAPANDEMIA OTTI TAKAPAKKIA!

0
Seinäjoen keskussairaalan pääsisäänkäynti (Kuva: Santeri Viinamäki/J-Pnews)

Koko Suomen mittakaavassa sairaalahoidossa on enemmän koronapotilaita kuin koskaan aiemmin, yli 1000 henkeä. Myös Etelä-Pohjanmaalla sairaalakuormitus jatkuu korkeana, etenkin terveyskeskusten vuodeosastoilla. Myös tehohoidon tarve on rauhallisemman ajan jälkeen noussut selkeästi.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla terveydenhuollon pcr-testillä yhteensä 1117 koronatartuntaa. Varmennettujen tartuntojen kokonaismäärä on kivunnut 20791:een. 14 vuorokauden ilmaantuvuus varmistettujen testien osalta on tällä hetkellä 1264 / 100 000 asukasta. Etelä-Pohjanmaalla on todettu koko pandemia-aikana yhteensä 80 koronakuolemaa. Näistä 40 on todettu helmi–maaliskuussa 2022.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve jatkuu korkeana. Erikoissairaanhoidossa oli tiistain 29.3. tietojen mukaan yhteensä 17 koronapotilasta, terveyskeskusten vuodeosastoilla 48 koronapotilasta. Keskussairaalassa hoidettavissa koronapotilaissa korostuu 70–89-vuotiaiden ikäryhmä, jossa monilla on vakavalle koronavirusinfektiolle altistavia perussairauksia.

Kotitestillä todetut tartunnat eivät näy terveydenhuollon tilastoissa. Todellisten tartuntamäärien arvioidaan olevan noin nelinkertaisia tilastoihin verrattuna. Omikron-variantti leviää laajasti ja koronaan sairastuvat kaikenikäiset.

Viime viikolla otettiin yhteensä 1543 pcr-testiä, päivittäin keskimäärin 246 testiä. Viive pyynnöstä testitulokseen oli 12,7 tuntia. 28 % pcr-testillä todetuista tartunnoista tulee yksityisten terveydenhuollon toimijoiden koronatestauksesta.

THL:n uuden suosituksen mukaisesti 4. koronarokotusannosta suositellaan nyt 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuudessa nousua on pääsääntöisesti 3. rokotusannosten osalta. Etelä-Pohjanmaalla yli 18-vuotiaista 87,5 % on saanut 1. rokotuksen, 85,4 % 2. rokotuksen ja 59,5 % myös 3. rokotuksen.
Koko Suomessa yli 18-vuotiaista 89,4 % on saanut 1. rokotuksen, 87,1 % 2. rokotuksen ja 62,2 % myös 3. rokotuksen.
Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona

Aluehallintoviraston määräykset:
Ei voimassa olevia määräyksiä tällä hetkellä.

Nyrkin suositukset

1. Yksityistilaisuudet
Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettäväksi pienimuotoisesti terveysturvallisista käytäntöjä noudattaen. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain täysin oireettomana.

2. Suositukset työpaikoille
Työnantajia suositellaan arvioimaan työpaikkakohtaisesti mahdollisuudet lähityöhön paluuseen, hyvien etätyökäytäntöjen edistämiseen sekä joustavaan etä- ja läsnätyön yhdistämiseen. Työpaikoilla suositellaan edelleen noudatettavaksi terveysturvallisia käytänteitä.

3. Suositukset kouluun ja oppilaitoksiin
Kouluissa ja oppilaitoksissa suositellaan jatkettavaksi terveysturvallisia käytänteitä, kuten hyvästä käsihygieniasta ja ilmanvaihdosta huolehtimista sekä maskien käyttöä Nyrkin suosituksen mukaisesti. Opetusryhmien sekoittumista tulee välttää. Vähäisissäkin oireissa tulee jäädä kotiin.

4. Vierailut ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä
Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.
Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

5. Maskisuositus
Laajaa maskin käyttöä suositellaan kaikille 5. luokkalaisille ja sitä vanhemmille:
Aina joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit.
Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa, mukaan lukien koulut ja oppilaitokset.

Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä.
Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja teattereissa sekä julkisissa tiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä.
Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa sekä vierailtaesssa että työskennellessä.

Koronanyrkin kokouksen osallistujat 29.3.2022

Tero Järvinen, sairaanhoitopiirin johtaja, EPSHP, puheenjohtaja
Elina Kärnä, infektioylilääkäri, EPSHP
Kirsi Juvila, johtajaylilääkäri, EPSHP
Raimo Jokisalo, osastonylilääkäri, EPSHP
Tiina Perä, johtava ylilääkäri, Seinäjoki
Heidi Ojala, johtava ylilääkäri, Kaksineuvoinen
Minna Timonen, johtava ylilääkäri, JIK
Marjo Ala-Salmi, johtava lääkäri, Kuusiolinna
Eeva Mäkinen, aluehallintoylilääkäri, AVI
Tuula Hannila-Handelberg, ylilääkäri, THL
Mika Kamunen, sivistysjohtaja, Lapuan kaupunki
Heikki Risikko, toimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät
Anna Lindholm, viestintäpäällikkö, EPSHP, kokouksen sihteeri

Seuraava alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin kokous järjestetään maanantaina 11.4.


 

JÄTÄ KOMMENTTI