Erotatko kulutusluoton pikavipistä? Näillä neuvoilla et mene harhaan

0
Netti vilisee laina- ja luottoalkuisia sivuja, mutta tiedätkö, mikä on todellisuudessa lainan ja pikavipin ero? Kannattaa olla tarkkana, jotta et joudu maksamaan lainastasi satojen eurojen ylimääräisiä kuluja.

Löytyykö luotonantaja rekisteristä?

Monet pikavippifirmat luovat verkkosivustoillaan usein harhaanjohtavaa mielikuvaa palvelusta, ja vastuu palvelun todellisen sisällön selvittämisestä jää kuluttajan harteille. Ensiksi kannattaa tarkistaa, että luotonantaja on aluehallintovirastorekisterissä.

Yrityksen verkkosivuilta myös näkee, miten hintatiedot on ilmoitettu ja kerrotaanko siellä kuluttajan oikeuksista. Voit tarkistaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta, mitä tietoja luotonantajan pitäisi sivuillaan ilmoittaa.

Kulujen rakenne selkeästi esillä

Kulutusluottoina ja lainoina itseään markkinoivien palvelujen taustalta paljastuu usein epäselvä ja tulkinnanvarainen maksu- ja kuluviidakko. Todellisen lainan tai kulutusluoton loppusumman muodostavat kulut taas ovat aina selkeät ja etukäteen määritellyt. Pahimmillaan kulutusluotoksi luullun pikavipin piilokuluista saattaa kertyä tähtitieteellinen summa.

Muista siis aina tarkistaa, että lainan ehdoissa kulujen rakenne on selkeästi määritelty ja maksujen määrä tarkoin rajattu.

Onko takaisinmaksua rajoitettu?

Pikavipeissä lisäkulut kohdistuvat usein lainan takaisinmaksuun tai sen muuttamiseen. Aidon kulutusluoton tai lainan voi aina halutessaan maksaa pois etuajassa, eikä lainasumman nostoaikoja tai -summia ole rajoitettu. Kuluttajan on hyvä muistaa lainaa ottaessa, että jos laina-aika on alle kaksi vuotta, on silloin kysymyksessä ”vippi” eikä laina.

Vinkit antoivat lakimies Paula Hannula Kilpailu- ja kuluttajavirastosta ja toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi Santander Consumer Finance Oy:stä.

JÄTÄ KOMMENTTI