Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen työllisyyskatsaus – syyskuu 2019

0

Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 5202 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaisesta vertailuajankohdasta määrä laski 307 henkilöllä, eli 5,6 prosentilla. Koko maassa työttömien määrä laski samalla ajanjaksolla 2,6 prosentilla. Keski-Suomessa oli syyskuun lopussa yhteensä 13 524 työtöntä työnhakijaa. Se on 343 (2,6 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

 

ETELÄ-POHJANMAA

Työttömien työnhakijoiden osuus Etelä-Pohjanmaan työvoimasta oli 6,1 prosenttia. Lukema oli Manner-Suomen toiseksi alhaisin Pohjanmaan (5,8 %) jälkeen. Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 8,6 prosenttia.

Työttömien työnhakijoiden määrät jatkoivat laskuaan suurimmassa osassa ELY-alueita. Työttömyys kasvoi Satakunnassa, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Suhteellisesti eniten laskua oli Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Kainuussa. Etelä-Pohjanmaalla työttömyys laski kaikissa seutukunnissa.

Alhaisimmat työttömien työnhakijoiden osuudet olivat Evijärvellä, Teuvalla, Kuortaneella ja Vimpelissä.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Katso Etelä-Pohjanmaan työllisyyskatsaus tästä J-Pnews linkistä

 

KESKI-SUOMI

Työttömyys lisääntyi vuoden takaisesta

Keski-Suomessa oli syyskuun lopussa yhteensä 13 524 työtöntä työnhakijaa. Se on 343 (2,6 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta 340 henkilöä vähemmän kuin kuukausi sitten. Työttömien työnhakijoiden osuus maakunnan työvoimasta on tällä hetkellä 10,7 prosenttia.

Syyskuun nostoja:

  • Kokonaistyöttömyys nousi vuoden takaisesta.
  • Miesten työttömyys nousi reilusti, naisilla työttömyys sen sijaan laski edelleen.
  • Tutkijakoulutettujen sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden keskuudessa työttömyyden nousu oli jyrkkää.
  • Uusia avoimeksi ilmoitettuja työpaikkoja oli kuitenkin enemmän kuin vuosi sitten.
  • Palveluissa olevien kokonaismäärä laski, mutta työvoimakoulutus ja työ/koulutuskokeilu vetävät hyvin.
  • Syyskuussa 15 kuntaa saavutti alle kymmenen prosentin työttömyyden, kärkipaikkaa piti jälleen Luhanka, jossa työttömyys painui jo alle kuuden prosentin.

Työttömistä työnhakijoista oli syyskuussa kokoaikaisesti lomautettuja 894, mikä on 420 enemmän kuin elokuussa. Vuoden 2018 syyskuusta kokoaikaisesti lomautettujen määrä kasvoi 576:llä henkilöllä.

Keski-Suomen alueella työttömien työnhakijoiden määrä väheni viime vuoden syyskuuhun verrattuna vielä Joutsan ja Jämsän seutukunnissa. Suhteellisesti eniten työttömyys nousi Äänekosken seutukunnassa, jossa nousua tuli 13,0 %.

Työttömien työnhakijoiden määrä laski edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta Hankasalmella, Jämsässä, Kannonkoskella, Luhangassa, Muuramessa, Petäjävedellä ja Pihtiputaalla. Suhteellisesti eniten laskua oli Luhangassa (-40,0 %). Suhteellisesti eniten työttömiä työnhakijoita oli Äänekoskella (14,4 %) ja vähiten Luhangassa (5,6 %).

Keski-Suomessa oli uusia avoimia paikkoja syyskuun aikana 2 527, mikä on 574 enemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa. Kaikkiaan syyskuussa oli avoinna 4 506 työpaikkaa, mikä on 659 enemmän kuin vuosi sitten.

Katso Keski-Suomen työllisyyskatsaus tästä J-Pnews linkistä

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI