Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen työllisyystilanne toukokuu 2018

0

Työttömyyden lasku kiihtyi toukokuussa

Etelä-Pohjanmaa

Työttömien työnhakijoiden määrä toukokuussa jo reilusti alle 6000 henkilön

Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa oli toukokuun lopussa 5509 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaisesta vastaavasta vertailuajasta määrä laski 19,4 prosentilla (-1325 henkilöllä). Koko maassa työttömien työnhakijoiden määrä laski samalla ajanjaksolla 17,1 prosentilla.

Työttömien työnhakijoiden osuus Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusalueen työvoimasta oli toukokuussa 6,4 prosenttia. Lukema pysyi yhä Manner-Suomen toiseksi alhaisimpana. Alhaisin työttömien työnhakijoiden lukema oli edelliskuukausien tapaan Pohjanmaan ELY-keskusalueella, ollen nyt 6,3 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,2 prosenttia.

Työttömien työnhakijoiden määrä jatkoi laskuaan kaikissa alueen seutukunnissa ja kunnissa. Maakunnan alin työttömien työnhakijoiden osuus oli jo useamman edelliskuukauden tapaan Kuortaneella, ollen nyt 4 %.

Ainut ikäryhmä, jossa työttömien työnhakijoiden määrä toukokuuta 2017 ja 2018 tarkasteltaessa kasvoi, oli 15-19 -vuotiaiden ikäryhmässä (kasvua 10,7 %). Kaikissa muissa ikäryhmissä työttömien työnhakijoiden määrät laskivat. Suhteellisesti eniten määrä laski 55-59 -vuotiaiden ikäryhmässä, jossa laskua edellisvuoteen oli 25,7 prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömien määrät ovat olleet voimakkaassa laskussa koko kevään ja lasku jatkui roimana myös toukokuussa.

Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden pitkäaikaistyöttömien määrä väheni Etelä-Pohjanmaalla 41,7 %:a edellisvuoden toukokuuhun verrattaessa. Ja pitkäaikaistyöttömistä yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden määrä väheni vastaavalla tarkastelujaksolla 37,5 %:a.

Kuukauden aikana avoimeksi ilmoitettuja uusia työpaikkoja oli toukokuussa Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa 1654 kappaletta. Kuukauden aikana avoimeksi ilmoitettujen uusien työpaikkojen määrä nousi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattaessa 53 %:lla. Kaikkiaan Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa oli kuukauden aikana avoimena 3733 työpaikkaa. Edellisvuoteen verrattuna määrässä oli kasvua 48,1 %:a.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Etelä-Pohjanmaan alueen työllisyyskatsaus:

Keski-Suomi

Keski-Suomessa oli toukokuun lopussa yhteensä 14 042 työtöntä työnhakijaa. Se on 2 783 (-16,5 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 1 015 henkilöä vähemmän kuin kuukausi sitten. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on tällä hetkellä 11,0 prosenttia.

Toukokuun nostoja:

  • Työnhakijoiden kokonaismäärä oli toukokuussa pienempi kuin vuosi sitten.
  • Työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä jatkoi laskuaan vuoden takaiseen verrattuna.
  • Toukokuussa 11:ssä kunnassa työttömyysprosentti oli alle 10, kärkipaikkaa pitivät Muurame ja Toivakka.
  • Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi viime vuoden toukokuusta.

Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 9,2 %. Keski-Suomessa vastaava luku oli 11,0 %. Luku on neljänneksi korkein Pohjois-Karjalan (13,1 %), Lapin (12,0 %) ja Kaakkois-Suomen (11,3 %) jälkeen.

Keski-Suomen alueella työttömien työnhakijoiden määrä väheni viime vuoden toukokuuhun verrattuna kaikissa seutukunnissa. Suhteellisesti eniten työttömyys aleni Joutsan seutukunnassa, jossa pudotusta tuli -25,5 %.

Suhteellisesti eniten työttömiä työnhakijoita oli Saarijärvellä (13,0 %) ja vähiten Muuramessa sekä Toivakassa (7,0 %). Kymppikerhoon mahtui tällä kertaa peräti yhdeksän muutakin kuntaa: Uurainen, Multia, Kivijärvi, Petäjävesi, Kyyjärvi, Laukaa, Konnevesi, Luhanka ja Keuruu.

Keski-Suomessa oli uusia avoimia työpaikkoja toukokuun aikana 2 737, mikä on 491 enemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa. Kaikkiaan toukokuussa oli avoinna 4 945 työpaikkaa, mikä on 843 enemmän kuin vuosi sitten. Työpaikoista täytettiin toukokuun aikana 420, joista 245 täyttyi työ- ja elinkeinotoimiston hakijalla.

Keski-Suomen alueen työllisyyskatsaus:

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI