Keväisin monelle iskee siivousvimma. Kun jätettä ja romua kertyy valtavasti, siivous kannattaa järjestää yhdessä naapureiden kanssa. Talkoita helpottamaan paikalle voi tilata jätelavan tai suursäkkejä.
1. Lajittele jätteet heti alussa
Aloita kierrättäminen tarkistamalla, minkälaista jätettä siivouksesta syntyy. Sen jälkeen erottele jätteet heti.
– Vaatteet erilleen, puujäte erilleen, metallit ja vaaralliset jätteet erilleen. Vasta sitten kannattaa alkaa miettiä, minne tavarat viedään.
2. Kierrätä rikkinäisetkin vaatteet
Pois heitettävät vaatteet viedään lähimpään vaatekauppaan, joka ottaa vastaan tekstiilejä. Myös rikkinäiset vaatteet voi viedä tekstiilikeräykseen.
Vanhat huonekalut kannattaa myydä joko nettikirppareilla tai viedä kierrätyskeskukseen.
Autotallista löytyvät kemikaalit, öljyt, liimat ja lakat viedään vaarallisten jätteiden keräykseen. Varastoon kertyneet autonrenkaat voi kuljettaa suoraan Suomen Rengaskierrätyksen lähimpään toimipisteeseen.
3. Järjestä naapureiden kanssa yhteiset siivoustalkoot
Suurempi kevätsiivous on fiksua järjestää yhdessä naapureiden kanssa.
– Yhteisöllisessä taloyhtiössä siivoaminen kannattaa aloittaa vaihtomarkkinoilla. Matot kelpaavat varmasti yhdelle, toinen taas voi innostua huonekaluista.
Tavaroiden vaihdon jälkeen kannattaa hankkia jätelava tai erillisiä suursäkkejä, joihin voi lajitella myös puutarhajätteen, jos taloyhtiössä ei ole kompostoria. Joillain paikkakunnilla taloyhtiön biojäteastian viereen voi laittaa maatuvassa pussissa kompostoitavaa tavaraa, kunhan vain sopii noudosta etukäteen paikallisen jätekuljettajan kanssa.
4. Skarppaa muovijätteen kanssa
Asiantuntijan mukaan suomalaisilla on vielä parannettavaa muovijätteiden lajittelussa, vaikka muovin kierrätystä on helpotettu. Monesta taloyhtiöstä löytyykin jo erillinen muovinkeräyspiste.
Muovin kierrätys on hyvä muistaa myös suursiivouksen aikana.
– Kun katsoo omaa sekajäteastiaa, todennäköisesti muovin pois ottamisen jälkeen sinne ei jää juuri mitään.
Esimerkiksi kevättalkoot ovat hyvä tilaisuus sopia taloyhtiön tai naapuruston yhteisistä kierrätysasioista, jotta kierrättäminen jatkuu myös suursiivouksen jälkeen.