Finnish Wolfdogs ry | Lemmikkikoirasusi ja villi koirasusi eivät ole sama asia

4

Maa- ja metsätalousvaliokunta on 2.12.2015 saanut valmiiksi mietinnön koirasusista vieraslajina. Mietinnön seurauksena koirasusien kasvatusta ja maahantuontia halutaan rajoittaa tai kasvatus ja maahantuonti halutaan kieltää kokonaan. Finnish Wolfdogs ry haluaa koirasusiharrastajina, -omistajina ja -kasvattajina tehdä selväksi mikä ero on lemmikkeinä pidettävillä koirasusilla ja luonnossa vieraslajiksi tulkittavilla koiraeläimillä.

.

Nämä kaksi ovat täysin eri asioita.

Koirasusiharrastus Suomessa on pääsääntöisesti erittäin vastuullista ja tiivistä yhteisöllistä koiranomistamista ja harrastamista. Lähes jokainen omistaja, kasvattaja ja harrastaja tietää ja tuntee vastuunsa hyvin. Koirasuden pito on täysin verrattavissa normaaliin kotikoiraan jonka kanssa omistaja voi harrastaa haluamiaan lajeja. Koirasusi ei ole villieläin joka irti päästyään karkaisi omille teilleen yhtään sen todennäköisemmin kuin perinteisempienkään koirarotujen edustajat. Koirasusi on hyvinkin kuuliainen ja omistajaansa leimaantunut koira. Koirasusien omistajat ovat tarkkoja eläimistään ja niiden pidosta, paikat ovat asianmukaiset ja mahdollisiin karkaamisiin suhtaudutaan koko yhteisössä vakavasti. Koirasusi ei eroa normaalista koirasta juurikaan lemmikkinä ollessa. Koirasusien aiheuttamia kotieläinvahinkoja ei ole uutisoitu ainoatakaan, sen sijaan muiden rotujen aiheuttamia vahinkoja on.

Lemmikkeinä pidettävät koirasudet ovat alunperin kotoisin Yhdysvalloista ja ne ovat saaneet alkunsa tarhatun suden ja koiran risteymistä.

Suomessa olevat koirasudet omaavat pääsääntöisesti hyvin alhaisen susiprosentin. Nykyisin Suomeen tulevat korkeampiprosenttiset, eli korkeamman susiosuuden omaavat eläimet ovat nekin lähtöisin pääsääntöisesti Yhdysvalloista. Koirasudet polveutuvat siis tarhatuista eläimistä, eivät luonnonvaraisten eläinten jälkeläisistä. Suomessa ei tarhattuja susia käytetä koirasusijalostukseen, sellainen olisi Suomen lakien vastaista. Koirasusien susiosuutta perimässä voidaan ylläpitää jalostamalla, vaikka susi itsessään olisi esivanhempana vasta usean sukupolven takana. Näin koirasta saadaan suden näköinen, kuitenkin koiran luonteenpiirteillä. Suomessa olevat kasvattajat pyrkivät pääsääntöisesti tähän lopputulokseen. Koirasusi ei ole osoittanut olevansa vaarallinen, eikä koirasuden tiedetä käyttäytyneen ihmiselle agressiivisesti Suomessa koskaan. Yhdistys haluaa kuitenkin muistuttaa että jokainen koira voi väärissä käsissä muuttua vaaralliseksi.

Tiettävästi Suomessa ei ole yksikään lemmikkinä pidettävä koirasusi villiintynyt, saati jatkanut sukua suden kanssa. Koirasuden mahdollisuudet selvitä luonnossa ilman omistajaansa on yhtä heikot kuin perinteisten koirarotujen. Kun luonnontilainen susikanta on kunnossa, susi valitsee kumppanikseen toisen suden, ei koirasutta tai perinteisten koirarotujen edustajia. Viimeisen 10 vuoden aikana Suomen luonnosta on tavattu vain muutama suden ja koiran risteymä ja nämä on asianmukaisesti sieltä poistettu viranomaisyhteistyönä. Nykytutkimuksen valossa Suomen luonnonvarainen susikanta on puhdas.

Emme ota kantaa millainen luonnossa syntynyt koirasusiristeymä olisi tai miten se eroaisi sudesta.

Koirasusiharrastajat eivät tietenkään missään tapauksessa hyväksy luonnossa esiintyviä koiran ja suden risteymiä ja pitävät niitä välittömästi poistettavana vieraslajina. Valtioneuvoston hyväksymän vieraslajistrategian toimenpiteet on tarkoitus kohdistaa ihmisen tahallisesti tai tahattomasti Suomen luontoon levittämiin vieraslajeihin. Lemmikkikoirasusi ei ole tällainen, strategiassa tarkoitettu, luontoon levitetty laji, vaan lemmikkikoira.

Koirasudet ovat meille yhtä rakkaita perheenjäseniä kuin mikä tahansa muukin eläin ja oikeudesta pitää näitä lemmikkejä siinä missä muitakin, halutaan pitää kiinni jatkossakin.

Yhdistys suhtautuu valiokunnan mietintöihin koirasusiin liittyvistä rajoituksista ja kielloista negatiivisesti, sillä niiden vaikutukset tulisivat olemaan todennäköisesti haitallisia toiminnan painuessa nk. maan alle. Koirasusien parissa toimivat henkilöt ovat tiivis yhteisö ja tällä hetkellä tiedetään lähes jokainen maassamme oleva koirasusi ja rajoitukset sekä kiellot hankaloittaisivat tiedon kulkua koirasusista huomattavasti, tällä hetkellä koirasusirekisterin luominen olisi helppoa, kiellon/ rajoituksien jälkeen se olisi mahdotonta. Yhdistys myös toteaa edellä kerrottuihin tietoihin perustuen että lemmikkinä pidettäviin koirasusiin mahdollisesti kohdistuvat kiellot ja rajoitukset eivät millään tapaa edesauta luontoon liittyvien vieraslajien torjunnassa.

Toivoisimme että asian jatkokäsittelyssä Maa- ja metsätalousvaliokunta kykenisi näyttämään ammattitaitonsa, ottaisi asioista selvää ja erottaisi nämä kaksi asiaa toisistaan: lemmikkinä pidettävät tarhatuista susista polveutuvat lemmikkikoirasudet ja luonnossa mahdollisesti esiintyvät suden ja koiran risteymät.

Laura Tamminen

Finnish wolfdogs ry:n puheenjohtaja

4 KOMMENTTIA

  1. Ihan pakko on vielä linkittää lisää tämän ”vastuullisen koirasusikasvattajsyhteisön” edesottamuksia: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/14864417-4bc3-4cca-b35f-adbdde175ab3 Syyttäjä vaati tilallaan koirasusia pitäneelle miehelle ja naiselle rangaistusta eläinsuojelurikoksesta.

    Tämä on siis eri rikos ja eri tekijät kuin Lopella.

    Eiköhän vaan todeta, että koirasusien yhteisö on todistetusti jotakin aivan muuta, kuin Lauri kirjoittaa. Koirasusien kasvattaminen pitäisi kieltää pikimmiten ja kaikkien niiden kasvattajien tilat ja toiminta tarkastaa.

  2. ”Koirasusien parissa toimivat henkilöt ovat tiivis yhteisö ja tällä hetkellä tiedetään lähes jokainen maassamme oleva koirasusi”.

    Ymmärrän kirjoittamasi perusteella, että yhteisönne oli hyvin selvillä toiminnasta Lopella. Tiesitte koirasusikasvattajan epäillyistä metsästylain
    , luonnonsuojelulain ja eläinsuolelulain rikkomisista, mutta ette tehneet mitään.

    Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni (vai kaikki?) Syylliseksi epäillyn koirasusikasvattajan tiloista kadonneista noin 30 eläimestä löytyisi nyt tämän ”vastuullisen yhteisön” jäsenten tiloista.

    Ymmrtänet varmasti Lauri, että mikään kirjoittamasi ei vakuuta. Tuskin edes viranomaisia. Harrastuksenne on aina ollut eettisesti ja eläinsuojelullisesti kyseenalaista. Lopen tapahtumat vain vahvistivat käsityksen.

  3. Kaikkea tietoahan ei jaettu yläasteen biologian tunnilla tai fifi-lehdessä. Risteytyminen suden ja koiran välissä on tunnistettu ongelma kaikkialla. Muualla sitä uskalletaan tieteellisesti tutkia ja poistaa risteymät kuten Slovakiassa ja Virossa. Näin myös EU:n Bernin seurantakomiteakin käski Suomenkin tehdä joulukuussa 2014 kuten muiden sopimuksen allekirjoittajamaiden.

    Kaukasuksella laumanvartijakoirat elävät vapaana ja susien lähellä. Risteymiä oli jopa viidennes. Asia julkaistiin tieteellisesti vertaisarvioidussa Heredity-aikakauslehdessä. Mutta ehkä voit kirjoittaa sinne mielipiteesi. Tästä löydät lisäfaktaa netistä.
    http://jhered.oxfordjournals.org/content/105/3/345.full

    http://www.sci-news.com/genetics/science-wolf-dog-hybridization-caucasus-01853.html

JÄTÄ KOMMENTTI