Alavus_yleismainos2022
Valokaapeli-Alavus
Torstai 18.8.2022 | Leevi

Fleecekankaasta irtoaa yhdellä pesukerralla jopa 200 000 mikromuovin palaa

0

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden 2017 turhakkeeksi fleecekankaan. Toimitus valitsi turhakkeen lehden lukijoiden lähettämien yli 400 ehdokkaan joukosta. Valinnalla toimitus haluaa kiinnittää huomiota polyesterikankaista irtoavaan mikromuoviin.

Suomen ympäristökeskuksen tekemissä pesututkimuksissa fleecetakista irtosi yhdellä pesukerralla jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, sanoo ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta tiedotteessa.

Vuositasolla polyesterivaatteiden pesussa irtoaa Suomessa 154 000 kiloa mikromuovia. Se tarkoittaa noin 100 000 miljardia kuitua, joista suurin osa saadaan puhdistettua jätevedenpuhdistamoilla niin, etteivät ne päädy vesistöihin.Vesistöihin muovista päätyy vain noin prosentti.

Valtaosa puhdistamoille jäävästä mikromuovista kulkeutuu puhdistamolietteen mukana pelloille tai viherrakennuskohteisiin. Sen määrästä ei vielä ole kattavia tutkimustuloksia.

Suomen Luonnon toimitus valitsee Vuoden turhakkeen lukijoiden lähettämien ehdokkaiden joukosta. Fleecekangas on 18. Vuoden turhake.

Viime vuonna turhake oli muovikassi. Aikaisempina vuosina vuoden turhakkeeksi ovat päätyneet muovinen kananmunakotelo, hyönteisansa, hajustettu roskapussi, automaattinen saippua-annostelija, huuhtohylsy, turkis, ilotulite, pantiton pullo, mönkijä, tuplapuhelinluettelot, kaupunkimaasturi, juotava jogurtti, minipakkaukset, hampurilaisaterian kylkiäinen, ulkomainen pullovesi, vaipankätkijä ja lehtipuhallin.

JÄTÄ KOMMENTTI