Ford juhlii 20-vuotiasta Mondeota; yli 4,5 miljoonaa Mondeota myyty Euroopassa

0
Ensimmäisen sukupolven Ford Mondeo
Ensimmäisen sukupolven Ford Mondeo
Se teki uraauurtavaa työtä tehdäkseen turvatyynyistä standardin. James Bond kurvaili sillä ja sen omistajista tuli omanlaisensa sääty Isossa-Britanniassa.

Ford Mondeo, Fordin uraauurtava perheauto, juhlii 20-vuotista taivaltaan. Autoa on myyty yli 4,5 miljoonaa kappaletta Euroopassa, ja se on vasta alkua.

– Mondeolla on värikäs historia ja valoisa tulevaisuus, sanoo Barb Samardzich (Vice President Product Development, Ford of Europe).

– Mondeo on edustanut mahtavaa ajodynamiikkaa, yllättäviä teknologioita, erinomaista turvallisuutta ja polttoainetaloudellisuutta kahden vuosikymmenen ajan.

Mondeo esiteltiin vuonna 1993 viisivuotinen ja kolmen miljardin punnan kehitysohjelman tuloksena. Mondeo sai ”Vuoden auto” -tittelin vuonna 1994. Siitä lähtien auto on saanut palkintoja kahden vuosikymmenen ajan ympäri Eurooppaa asettaen uusia standardeja luokassaan.

Mondeon eurooppalaisten asiakkaiden saatavilla on edistyksellisiä ja kohtuuhintaisia ominaisuuksia. Ensimmäisen sukupolven mallissa oli vakiovarusteena kuljettajan turvatyyny, valinnainen matkustajan turvatyyny sekä uusia edistyksellisiä ominaisuuksia, kuten luistonesto, säädettävä iskunvaimennus, lukkiutumattomat ABS-jarrut sekä ohjaustehostin.

Uudistettu Mondeo päivitetyllä muotoilulla esiteltiin vuonna 1996. Siinä oli valinnaiset sivuturvatyynyt, jotka tulivat vakioksi kaksi vuotta myöhemmin, sekä nelikanavaiset ABS-jarrut. Auto oli myös aiempaa kevyempi.

Ford lanseerasi toisen sukupolven Mondeon vuonna 2000. Autossa oli Fordin Intelligent Protection System -turvajärjestelmä, joka käytti antureita määrittelemään tehokkaimmat hätätilanteissa tarvittavat turvallisuusominaisuudet. Lisäksi tuolloin esitellyssä Mondeossa oli lämmitettävät takaistuimet, automaattiset ajovalot sekä sateen tunnistavat tuulilasinpyyhkimet, jotka olivat ensimmäistä kertaa saatavilla Ford-ajoneuvoon.

Mondeo oli niin suosittu, että sanonta “Mondeo Man” otettiin käyttöön ja se pääsi Isossa-Britanniassa jopa sanakirjaan. Sillä kuvailtiin viime vuosikymmenen alkupuolella uutta säätyä.

Näyttävä kolmannen sukupolven Mondeo esiteltiin valkokankaalla vuonna 2006 Bond-elokuvassa ”Casino Royale”, ja auto tuli myyntiin seuraavana vuonna.

Uuden mallin myötä Ford-kuljettajat pääsivät hyötymään ensimmäisten joukossa teknologioista, joita olivat muun muassa aktiivinen vakionopeudensäädin, Interactive Vehicle Dynamic Control -järjestelmä sekä Ford Easy Fuel -tankkausjärjestelmä, joka estää auton tankkaamisen väärällä polttoaineella.

Mondeo päivitettiin jälleen vuonna 2010 uusimmalla Ford EcoBoost -bensiinimoottorilla sekä lisäominaisuuksilla, kuten kaistanpitoavustimella, Driver Alert -teknologialla sekä automaattisilla kaukovaloilla.

Mondeo on saanut 20 vuoden aikana yli 20 palkintoa muun muassa Kroatiassa, Tšekin tasavallassa, Saksassa, Hollannissa, Norjassa, Venäjällä, Espanjassa ja Isossa-Britanniassa.

Luokkansa johtava ajodynamiikka on ollut aina Mondeo-kokemuksen kulmakivi. Se käy toteen viimeisimmissä suorituskykyisissä malleissa, kuten V6-moottorilla varustetuissa ST24-, ST200- ja ST220-malleissa, nykyisessä 200 hevosvoiman 2.2-litraisessa Duratorq-dieselmoottori- ja 240 hevosvoiman 2.0-litraisessa EcoBoost-bensiinimoottorimalleissa.

Ford kehitti hiljattain Mondeota CO2-päästöjen ja polttoaineenkulutuksen osalta. Mondeon CO2-päästöt ovat alimmillaan 119 g/km* ja polttoaineen kulutus on 4,6 l/100 km, kun autossa on 2.0-litrainen Duratorq-dieselmoottori. Moottorista on tehoversioita aina 163-hevosvoimaiseksi saakka. Mondeossa on nyt enemmän tehoja kuin sen kilpailijoissa, joiden CO2-päästöt ovat alle 120 g/km.

Mondeossa on myös Ford ECOnetic -teknologioita, kuten älykäs uudelleen latausjärjestelmä, Ford EcoMode -järjestelmä, joka tarkkailee ajon taloudellisuutta, sekä aktiivinen etusäleikkö, joka vähentää ilmanvastusta.

Täysin uusi globaali Mondeo saapuu Eurooppaan vuoden 2014 lopussa. Sen kehittyneitä teknologioita ovat muun muassa palkittu ja polttoainetaloudellisuudessa ylivoimainen 1.0-litrainen EcoBoost-bensiinimoottori, bensiinikäyttöinen hybridi, luokkansa ensimmäiset mukautuvat LED-ajovalot sekä ensimmäistä kertaa Euroopassa Fordin ilmatäytteiset takaistuimen turvavyöt, jotka on suunniteltu vähentämään päähän, kaulaan ja rintaan kohdistuvia vammoja.

– Mondeon tulevaisuus on erittäin valoisa. Me Ford Motor Companyssa odotamme näkevämme seuraavien 20 vuoden aikana uusia innovaatioita, joita voimme tarjota eurooppalaisille autoilijoille, lisää Samardzich.

Ford juhlistaa Mondeon kahta vuosikymmentä julkaisemalla uuden videon internetissä. Videon spiikkeri on Hollywood-näyttelijä Ray Winstone, joka on muun muassa elokuvien ”The Sweeney”, ”Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta” sekä ”The Departed” tähti.

…………………………………………

*Ilmoitetut polttoaineen kulutusluvut ja CO2-päästöarvot on mitattu Euroopan komission direktiivin (EY) 715/2007 asettamien teknisten vaatimusten mukaisesti. Luvut voivat erota maailman muiden alueiden luvuista johtuen alueiden eri ajosykleistä ja säännöksistä.

JÄTÄ KOMMENTTI