Suomalaisten hampaiden hoito muuttuu kesällä, kun valoisat illat houkuttelevat valvomaan ja arjen rutiinit vaihtuvat lomailuun esimerkiksi mökeillä. Muutamalla helpolla vinkillä hampaat kuitenkin pysyvät kunnossa myös kesällä.
1. Muista ruokailurytmi
Kesään kuuluva jatkuva napostelu on ihanaa, mutta se vahingoittaa hampaita.
– Mökkilaiturilla tulee juotua limua, puistossa nautittua piknik-herkkuja ja kotiterassilla grillattua. Päivän aikana ei ole välttämättä yhtä kunnon ateriaa vaan tulee naposteltua jatkuvasti. Se rasittaa hampaita, hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami kertoo.
Hammaslääkärin mukaan hampaat kestävät 5–6 happohyökkäystä päivässä.
– Käytännössä silloin voi syödä mitä tahansa, ja hampaat kestävät sen. Kaikki ylimääräiset, ihan pienetkin napostelut rasittavat hampaita ja herkistävät niitä.
2. Janojuomaksi vesi
Kuuminakin päivinä janojuomana tulisi pitää vesi ja säästää herkkujuomat ruokailujen yhteyteen. On myös hyvä muistaa, että maustetut hiilihapotetut vedet sisältävät happamuutta, joka on jatkuvasti juotuna haitallista hampaille.
– Hampaiden reikiintymistä aiheuttaa erityisesti jatkuva sokeripitoisten ruokien ja juomien nauttiminen, yhdessä heikentyneen suuhygienian kanssa.
3. Vaihda mökin hammasharjat uusiin
Hampaita tulisi hoitaa harjaamalla ne kaksi kertaa päivässä eli aamuin ja illoin. Ja täyttyipä loma sitten reissuista tai mökkeilystä, tulisi oikeanlaiset hampaidenhoitovälineet pitää aina matkassa.
– Mökkiläisten tulisi ihan ensimmäisenä heittää kesämökissä koko talven muhineet hammasharjat roskiin ja ostaa tilalle uudet, hammaslääkäri Ben-Ami vinkkaa.
4. Puhdista hampaat heti syömisen jälkeen
Hampaat kannattaa puhdistaa heti syömisen jälkeen, jotta bakteerit eivät jää muhimaan suuhun pitkäksi aikaa.
Pelkkä hammasharja ei hampaiden hoidossa kuitenkaan riitä. Harja ei nimittäin yllä hammasväleihin, joihin jää helposti ruoantähteitä etenkin kesän grillauskaudella. Hammasvälit saa puhdistettua hammaslangalla, -tikulla tai hammasväliharjalla.
– Eikä hammasvälien puhdistus ole mikään kesän juttu, vaan se täytyy muistaa joka päivä ympäri vuoden, hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami sanoo.