Hirviperheelle meinasi tulla surullinen Äitienpäivä

0
Hirvieläimiä vajoaa useita heikkoihin jäihin, käväisin ja syksyisin. Onneksi useammat kuitenkin pelastautuvat omin avuin. Kuten tämäkin nuorukainen.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Ähtäri/ Töysä

Sain vihiä J-Pnewsin lukijoilta, että karhu liikkuu kahden perillisensä kanssa Mutkankylän takamaastoissa ja Ähtärin rajan maisemissa. Suuntasinkin heti Vapun jälkeisenä lauantaina kukonlaulun aikaan Hiirosenjärven vielä lumisiin olosuhteisiin.

Ajellessani autolla Laiturintietä kohti määränpäätä sain jo hyviä kuvia tiellä tepastelleista metsäkanalinnuista ja hanhista. Kettu ja kaksi suurta rusakkoakin näkyi. Pysähtyessäni kyttäämään ja kuvamaan kettua, kuului läheiseltä metsälammelta molsketta ja puhinaa. Riensin katsomaan mistä melske johtuu ja näin hirviperheen vajonneen heikkoihin jäihin. Rannalla oli pienien puiden rankoja ja heitin niitä jään reunoille.

Kaksi raavasta hirveä pääsikin suhteellisen helposti pois pinteestä. Tunsin mielessäni onnistumisen iloa siitä, kun aikuisten hirvien kaviot saivat kantavuutta jäälle heittämistäni karahkoista.

”Olipa kova ponnistus ja kylmää olikin vesi vielä”, taisi tämä nuori hirvi tuumailla, kestävälle jäälle päästyään, puristellessaan vettä turkistaan.

Oletettavasti samaan perheeseen kuluvat, viimekesäiset vasat olivatkin todella hätää kärsimässä. Nuorukaiset pääsivät aina vähän polvilleen jään päälle, mutta aina se petti alta.
Muutaman minuuttien kestäneen jään rikkomisen jälkeen vasojen kaviot saivat kuitenkin pohjakosketuksen ja ponnistivat kestävälle jäälle. Eikä aikakaan, kun onnellisesti pelastunut hirviperhe juoksi kohti metsää.

Emohirvet pääsivät vähällä kastumisella ja johdattivat vettä valuen, pelastuneen perheensä kuivalle maalle kohti jo ”vihertäviä kevätniittyjä”.

Tässä luonnon eläimien kokemassa vaaratilanteessa oli onnellinen päätös. Hirviperheen Äitienpäivästä ei tullut nyt surullinen. Mutta näin ei tapahdu läheskään aina. Hirviä ja peuroja kuolee keväisin ja syksyisin paljon, kun jää pettää alta.

Näin hirvien jäihin putoaminen jäikin lauantain jännittävämäski luontoelämyksesi. Karhuja ei näkynyt. Myöhästyin kuitenkin TornienTaisto joukkueestakin. Mutta sen korvasin onnistuneesti: Bongaa Päivä Pihalla, jossa sai lintulajien lukumäärää tarkkailla koko vuorokauden ajan.

Kuvat: Pentti Hautala


.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI