Huomioi nämä terveysvinkit ennen kesälomareissua!

0
Turkin Alanya yksi suomalaisten lomamatkailun kestosuosikki
Matkustaessa sattuu ja tapahtuu, eikä yllättäviltä vastoinkäymisiltä useinkaan voi välttyä. Ongelmia voi kuitenkin ennakoida, ja hyvin valmistautunut matkailija selviääkin pienistä haavereista useimmiten ilman lääkärin apua. Muista pakatessa nämä vinkit!

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen, joten yhä useampi suuntaa kesälomallaan ulkomaille. Vaikka lomakohteen sää hellisikin kotimaata varmemmin, kohtaa matkalainen todennäköisesti haasteita niin ruuan kuin paikallisten hyönteistenkin takia. Tarkista tästä, oletko muistanut pakata mukaan kaiken matkalle tarvittavan.

Rokotukset ja estolääkitykset kuntoon

Moni ajattelee rokotuksia tarvittavan vain kaukomatkoilla, mutta kohdemaan rokotussuositukset kannattaa tarkastaa myös Euroopassa. Keski-Euroopassa matkailevaa voi vaania puutiaisaivokuume ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa seikkailevaa malaria. Epähygieenisissä paikoissa tavattavaa hepatiitti A:ta ja maailmalla yleistä hepatiitti B:tä saa varoa läntisen Euroopan ulkopuolella.

– Joihinkin kaukomaihin suositellaan otettavan useitakin eri rokotuksia. Fiksu matkailija ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen paria kuukautta ennen lähtöpäivää, sillä jotkin rokotteet otetaan osissa tietyin väliajoin, muistuttaa apulaisylilääkäri Kirsi Valtonen.

On tärkeää, että rokotussarja otetaan kokonaisuudessaan, sillä muuten pitkäkestoista rokotussuojaa ei voida taata. Eri maiden terveys- ja rokotesuositukset voi helposti tarkistaa esimerkiksi osoitteesta rokote.fi tai THL:n Matkailijan terveysoppaan verkkoversiosta.

Täydennä matka-apteekki

Lääkelaukkuun kannattaa aina varata pika-apu tavallisimpiin matkavaivoihin. Kipu- ja kuumelääkettä on hyvä olla saatavilla, ja vatsavaivoihin kannattaa varautua ripulitaudin hoitoon tarkoitetulla jauheella. Jos mukaan pakattu hyönteiskarkote, peittävä vaatetus ja hyttysverkot pettävät, voi kortisonivoiteesta olla apua ikävästi kutiseviin pistoihin ja joihinkin muihin iho-oireisiin.

Lämpimässä ja kosteassa ilmanalassa bakteerit pesiytyvät pieniinkin haavoihin nopeasti, joten haavan desinfiointiin ja sitomiseen tarvittavat välineet on hyvä pakata mukaan.

– Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa, että reseptilääkkeitä on mukana riittävästi. Ota varmuuden vuoksi lääkkeitä mukaan enemmän, kuin mitä lomasi ajaksi tarvitset, jos esimerkiksi lakko tai luonnonvoimat sotkevat aikataulut. Myös itse resepti tulee ottaa mukaan, varsinkin jos kyseessä on niin sanottu kolmiolääke, Valtonen neuvoo.

Sekä lääkkeet että reseptit pakataan käsimatkatavaroihin. Ruiskujen ja neulojen kuljettamista varten tarvitaan erillinen todistus. Lääkkeistä, allergioista ja hoito-ohjeista on myös hyvä olla mukana englanninkielinen lista.

Muista pienimmät ja vanhimmat

Sekä lapset että ikäihmiset ovat perustervettä aikuista alttiimpia matkustamisen lieveilmiöille. Esimerkiksi kova helle koettelee molempia ikäryhmiä, ja porottavalta auringolta tulee suojautua niin riittävän korkeakertoimisella aurinkovoiteella, hatulla ja aurinkolaseilla kuin varjossa viilentelemälläkin. Alle 2-vuotiaan paikka on aina varjossa. Nestetasapainosta on tärkeää huolehtia juomalla riittävän paljon vettä.

Myös kohdemaan ruokakulttuuri voi joskus yllättää, joten esimerkiksi vauvanruuan saatavuus kannattaa kartoittaa etukäteen. Lentoyhtiöillä on usein omat käytäntönsä koskien lapsia, ja ne kannattaakin tarkistaa jo matkan varaamisen yhteydessä.

Muista!

– Varmista, että rokotussuoja on kunnossa – myös Euroopassa.

– Tarkista kohdemaan mahdolliset terveyssuositukset esimerkiksi osoitteessa rokote.fi tai ulkoasiainministeriön ja THL:n sivuilta.

– Pakkaa mukaan riittävä suoja auringolta ja hyönteisiltä.

– Lääkelaukkuun desinfiointi- ja sidontatarpeet, laastarit ja rakkosuojat, kipu- ja kuumelääkkeet, vatsaa rauhoittavat lääkkeet sekä kortisonivoidetta iho-ongelmiin.

– Pakkaa mahdolliset reseptilääkkeet ja reseptit matkatavaroihin.

– Ota aina matkavakuutus.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI