Hyödynnä ylijääneet herkut – vähennä jouluhävikkiä näillä resepteillä

0

Joulunvietto alkaa olla lopuillaan, ja nyt on hyvä hetki suunnitella, mitä jääkapista vielä löytyvillä jouluherkuilla tekisi. Jouluna perinteisesti halutaan olla varmoja, että ruokaa on riittävästi. Ruokahävikin syntyminen on siten mahdollista. Kantar selvitti aiemmin tänä vuonna, että noin kaksi kolmesta kokee huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois.

Siksi hävikkiruokaa myyvä Matsmart on nyt laatinut listan parhaista vinkeistä ja resepteistä, joilla joulunajasta voisi selvitä pienemmällä hävikillä!

  • Moni on varmasti samaa mieltä, että niin hyvää kuin jouluruoka onkin, voi siihen olla jo hieman kyllästynyt näin joulunpyhien jälkeen. Viimeisenä asiana tulisi mieleen kattaa joulupöytä monta päivää aaton jälkeen. Monista jouluruoista – jotka eivät sinällään kaikki aina ole niin jouluisia – voi tehdä herkullisia annoksia, jotka takuulla vähentävät myös hävikkiä. Siksi teimmekin listan parhaista resepteistä, joilla saat tviikattua joulusta ylijääneitä ruokia, kertoo Matsmartin Michaela Böckelman.

Riisipuuropullat

Joulupuuron tähteistä voi tehdä superhyviä riisipuuropullia. Sekoita yhteen 5 dl puuroa ja 5 dl maitoa tai kasvipohjaista juomaa, ¾ dl siirappia ja 50 g hiivaa. Jatka sekoittamista, kunnes hiiva on liuennut. Lisää 5 dl ruisjauhoja ja sekoita. Lisää sen jälkeen 10-12 dl vehnäjauhoa, 50 g huoneenlämpöistä voita, 1 teelusikallinen suolaa ja sekoita taikina valmiiksi. Anna kohota yön yli ja pyörittele pullat valmiiksi aamulla. Paista ne kiertoilmauunissa 200 asteessa 12 minuutin ajan.

Perunasalaatti

Salaatit ja pataruoat ovat klassisia hävikkiruokia. Jouluna pääasiallinen hiilihydraatin lähde on peruna, joten miksi et tekisi maistuvan perunasalaatin jouluruokien tähteistä. Kuutioi perunat, sekoita joukkoon erilaisia tähteitä kuten kinkkua tai kalkkunaa. Lisää päälle vielä kastike, joka on tehty sinapista, oliiviöljystä ja viinietikasta. Mahdollisuudet ovat monet! Ja jos kylmä perunasalaatti ei ole mieluisa idea, mikset tekisi samoilla aineksilla lämmintä pyttipannua.

Kermainen risotto puuroriiseistä

Jäikö puuroriisiä yli? Ei hätää. Moni ei välttämättä uskoisi, mutta puuroriisistäkin voi tehdä mainion risoton. Pilko sipulia ja valkosipulia ja kuullota öljyssä. Lisää riisi ja vapaavalintaiset mausteet, kuten saffrania, joulukinkkua tai sieniä. Lisää haluamaasi lientä valmistuksen aikana. Mausta suolalla ja pippurilla ja raasta päälle hieman juustoa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI