J-Pnews KODINTEKNIIKKA | Älykkäät laitteet ja palvelut saapuvat vauhdilla koteihin

0
Älykkäät laitteet ja palvelut saapuvat vauhdilla koteihin
Älykkäät laitteet ja palvelut saapuvat vauhdilla koteihin
Älykodeista on puhuttu jo pitkään, mutta vasta viime vuosina älykkäät laitteet ja palvelut ovat tulleet kodeissa osaksi arkea. Lähivuosina verkkoyhteydellä varustettujen älykkäiden laitteiden uskotaan tulevan vauhdilla koteihin ja muuttavan merkittävästi arkielämää.

Konsulttiyritys Arthur D. Littlen ja TeliaSoneran julkaiseman raportin mukaan Pohjoismaissa alan ennustetaan kasvavan vuosittain 30%, mikä on tuplasti verrattuna alan globaaliin kasvuun. Suomessa alan arvon arvioidaan olevan 1,3 miljardia vuonna 2017.

Turvallisuusalan konserni Verisure on keskittynyt kehittämään älykotiratkaisuja, jonka pohjana toimii Verisure –järjestelmien VBox-keskus ja mobiilisovellus. Ne luovat ainutlaatuisen ekosysteemin erilaisille kodin laitteille ja toiminnoille, jotka tekevät arjesta helpompaa ja turvallisempaa. Verisure –sovelluksen avulla kodeissa voidaan ohjata monia eri toimintoja ja laitteita, kuten valoja ja sähkölaitteita, murtohälytysjärjestelmää, palovaroittimia, elektronista lukkoa, kodin lämpötilaa ja sisäilmaa. ”Olemme toki ylpeitä, että jo 300 000 kotia ohjataan Verisuren älykotisovelluksella, mutta tämä on vasta alkua”, toteaa Verisuren konsernijohtaja ja perustaja Dick Seger.

Yhteistyössä eri alojen johtavien toimijoiden kanssa, voimme tarjota älykotiratkaisuja, jotka eivät kata vain murto- ja paloturvallisuutta vaan ratkaisuja myös muun muassa energiankulutuksen hallintaan ja sisäilman valvontaan, jatkaa Seger.

Verisure ja Panasonic julkistivat Tukholmassa 1.4. alkaneilla rakennusmessuilla uusimman yhteisen projektinsa. Yritykset tuovat yhdessä Euroopan markkinoille ensimmäisen älykkään lämmitysratkaisun. Panasonicin ilmalämpöpumppu voidaan tulevaisuudessa liittää osaksi Verisuren älykotiratkaisua, jota ohjataan Verisure –sovelluksen avulla. Hyödyntämällä muuta Verisure-järjestelmästä saatavaa tietoa, esimerkiksi sitä milloin koti on tyhjillään tai Verisure laitteiden mittaamia lämpötiloja, saadaan ainutlaatuinen ja älykäs ratkaisu kotien energiankulutuksen hallintaan ja energian säästämiseen, ja kaikki tämä on ohjattavissa Verisure –mobiilisovelluksen avulla, toteaa Seger.

Ensimmäiset älykkäät ilmalämpöpumput tulevat markkinoille Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vuoden 2014 lopulla. Vuoden 2015 aikana yhteistyötä laajennetaan myös Suomeen ja muualle Eurooppaan.

Esimerkkejä Verisure –sovelluksella ohjattavista älykkäistä laitteista/toiminnoista

1. Murtohälytysjärjestelmä – kytke hälytys päälle ja pois etänä, vastaanota viesti, kun joku perheenjäsenistä tulee kotiin

2. Palovaroittimet – vastaanota tieto hälytyksestä ja lue lämpötila sekä suhteelliset kosteusarvot palovaroittimeen sisäänrakennetuista lämpö- ja kosteusmittareista

3. Elektroninen lukko – etäohjaa kodin lukitusta missä ikinä oletkin

4. Valojen ohjaus – pidä koti aina asutun näköisenä tai laita valo syttymään automaattisesti, kun tulet kotiin

5. Etäohjaa sähkölaitteita – kytke laitteiden valmiustila kokonaan pois, kun lähdet kotoa

6. Lämpötilan valvonta – valvo lämpötilojen kehitystä graafien avulla

7. Kodin kunnon valvonta – valvo kosteusarvoja diagrammien avulla

8. Energiankulutuksen hallinta ja energiansäästö – ilmalämpöpumpun etäohjaus

JÄTÄ KOMMENTTI