JPnews sai aidon LIVE-lemmikin | NYT pääset seuraamaan SINITIAISEN ELÄMÄÄ omassa pesäpöntössään!

0
Klikkaa kuvaa niin pääset seuraamaan sinitinttiperheemme pesintäpuuhia LIVE lähetyksenä!
KLIKKAA KUVAA niin pääset seuraamaan sinitinttiperheemme pesintäpuuhia Järvi-Pohjanmaalla LIVE lähetyksenä (Kuva päivittyy 10s. välein. Kuvahistorian ansiosta voit tutustua myöskin aikaisempiin otoksiin pesään muuttamisesta ja sen rakentelusta kodiksi)
Koko mielenkiintoinen elämys ja kokemus seurata ruudulta mm. pienen SINITIAISPERHEEN pesintäpuuhia on kätevintä nykyaikaisella WEB-kamera- ja internet-verkkotekniikalla. Tämän ainutlaatuisen mahdollisuuden kaikille pienistä luontokappaleista kiinnostuneille tarjoaa järvipohjalainen JPnews yhdessä alan harrastajien ja ystävien kanssa.

Käytä mahdollisuutesi seurata monimuotoisen ja laajan verkkopalvelumme kautta, joka vuorokauden hetki, kuinka elämä kehittyy alajärveläisen SINITIAISPERHEEN koti pesäpöntössä.

Perheen äitiemolla on parhaillaan haudottavanaan yhdeksän pientä munaa,joista toivon mukaan kuoriutuu pienet poikaset. ”Suurperheen” ruokkimisessa ja kasvattamisessa monin eri tavoin onkin sitten runsaasti mielenkiintoista seurattavaa. Kuinka pienet tytöt ja pojat varttuvat, lentääkseen omasta turvallisesta pesäkolostaan suureen, todella suureen maailmaan.

Hyvällä tuurilla voimme kesäkuun lopulla kokea toisenkin pesueen syntymisen ja kasvamisen!

Tietoa Sinitiaisesta (Parus caeruleus) ”sinitintti”:

Tästä voit kuunnella ääninäytteen sinitintin laulusta!

Sinitiaisen tunnistaminen on helppoa,kun nimen mukaista sinistä on niin päälaella, siivissä kuin pyrstössäkin. Lintu on selvästi talitiaista pienempi ja vikkelämpi liikkuja. Talvisella ruokintapaikalla sinitiaiset kuuluvat kaikkein ahkerimpiin vieraisiin.

Siellä sinitintti valitsee rasvaosaston useammin kuin muut tiaiset. Juuri talvinen ruokinta lienee ainakin osasyynä sinitiaisen runsastumiseen.

Keski-Suomessa, Suomenselällä ja Järvi-Pohjanmaalla sinitiainen on vielä suhteellisen uusi tulokas.

Ensimmäinen havainto on vuodelta 1928, mutta vielä 1970-luvulla laji oli täällä harvalukuinen.

Sinitiainen on mm. satakuntalaisten maakuntalintu.

Hyvin laaja ruokavalio.

Hyönteisravinnon osuus on kuitenkin huomattava, ja poikasia syötetään miltei yksinomaan perhostoukilla ja kirvoilla.

Ei varastoi ruokaa talveksi. Sinitiainen on sopeutunut kaupunkielämään ja löytänyt sieltä uusia ravintolähteitä.

Kun maito toimitettiin Isossa-Britanniassa foliokapselilla suljetussa pullossa ulko-oven eteen, sinitiainen oppi nakuttamaan reiän kanteen päästäkseen käsiksi pinnalle kertyneeseen kermaan.

Pesintä

Ihmiset ovat innokkaasti auttaneet sinitiaisia myös asuntoasioissa. Sinitiainen pesii mielellään pönttöön. Usein se saa kaksi poikuetta kesässä. Emo munii toukokuussa 7—14, usein 8—12 valkoista punertavatäpläistä ja -pilkkuista munaa. Osa kannasta munii kesäkuun lopulla toisen poikueen. Naaras hautoo 13—15 vuorokautta. Sekä koiras että naaras ruokkivat poikasia, jotka tulevat lentokykyisiksi 15—21, usein 19 vuorokauden ikäisinä.

Ääni

Kutsuääni on kirkas ”tii – tii – tie”. Varoitus särisevä ”trräsäsäsäsä”. Laulu, jota sinitiainen joskus käyttää myös varoituksena, on hopeankirkas trilli ”tsi- tsi sirrrr”. Toinen laulutyyppi on kuusitiaismainen ”hiitsta – hiitsata…”.

Tieto saatu:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sinitiainen

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI