Kaatialan louhosalue on nykyään monipuolinen virkistyskohde

0
Kaatialan alueella on kaksi avolouhoksen aikaista kuoppaa, joista toisen syvyys on 30 metriä. Lisäksi alueella on pysyvänä muistomerkkinä louhinnasta myös kivikasoja, jotka ovat olleet aarreaittoja korukivien etsijöille. (Johanna Yli-Kaatiala/jpnews.fi)

Teksti ja kuvat: Johanna Yli-Kaatiala/J-Pnews

Kaatialan louhos, sotien aikana perustettu avokaivos ja nykyisin tunnettu sukeltajien kokoontumiskohde, herättää monenlaisia tunteita ihmisissä. Joillakin ne ovat pelonsekaisia, joillakin ihastuneita. Mikä siis on Kaatiala?

Kaatialan louhos sijaitsee Kuortaneella Lentilässä. Se toimi avolouhouksena vuosina 1942-68. Pääosin louhittiin maasälpää ja kvartsia, myöhemmin kivikasat ovat olleet aarreaittoja korukiviä etsiville. Itsekin ihastuneena keräsin sieltä ”katinkultaa” jo lapsena.

Kuortaneen Kaatialassa toimi avolouhos vuosina 1942-1968. Siellä nostettiin pääasiassa maasälpää. Tämä murskain louhousalueella kertoo menneisyydestä paikan nykyisille virkistyskäyttäjille. (JY-K/jpnews.fi)

Upea asia on se, että louhoksen mukaan on nimetty ensimmäisenä maailmassa löydetty kaatialaiitti-mineraali! Kivikasojen päältä voi nähdä pohjalaisittain kauaksikin ja aivan taatusti paikka tuottaa jonkinmoisen elämyksen jokaiselle. Paikan menneisyydestä muistuttamaan sinne on jätetty muistomerkiksi vanha kivimurskain.

Lisäksi louhoksella on kaksi kirkasvetistä kuoppaa. Pienemmmän kuopan äärellä sijaitsee pari vuokramökkiä ja paljukin. Isompi, enemmänkin virkistyskäytössä oleva kuoppa on halkaisijaltaan 200 metriä ja se on uimareiden suosikki. Sen äärelle on rakennettu mm. grillauskatos ja puucee. Olisi toki suotavaa, että jokainen keräisi omatoimisesti roskansa ainutlaatuisesta paikasta pois!

Sukeltajia, retkeilijöitä,
suunnistajia ja kalastajia

Sukeltajat löysivät paikan jo vuosia sitten. Youtubesta löytyy hakusanalla Kaatiala erilaisia sukellusvideoita, joista voi konkreettisesti nähdä millaista pinnan alla on. Sukelluskäytössä olevan suuremman kuopan syvyys on noin 30 metriä, mutta luolastoja pitkin voi päästä kymmenenkin metriä syvemmälle. Valitettavasti nämä luolastot ovat myös vaatineet kolmen sukeltajan hengen vuosina 1993, 2010 ja 2014. Läheltäpiti-tilanteitakin on ollut. Lisäksi pinnan alta löytyy sukelluskello, joka sijaitsee 21 metrin syvyydessä, autonromu ja pienoislentokone.

Kaatialan louhos on nykyisin valtakunnallisesti tunnettu sukellusharrastajien kokoontumispaikkana. Valitettavasti sukeltaminen ei ole ollut eikä ole tänäänkään riskitön harrastus. Siitä kertovat puuristit louhosalueella. (JY-K/jpnews.fi)

Kaatialassa on ollut vuosittain noin 2000 kävijää. Sukeltajat pitävät siellä leirejä ja syksyisin on luonto- ja mineraalipäivä. Paikassa on pidetty myös suunnistuskilpailuja ja iltarasteja, perinteinen Kuurtaneshiihto-reitti on kulkenut sinne talvisin ja rallireittinäkin mutkaista tietä on käytetty. Pyöräilyreittinä se on myöskin varsin mukava! Kalastustakin voi koittaa, sillä molemmista kuopista löytyy kaloja, mm. hauki, ahven ja särki.

Lakeuden sukeltajat ry uusi vuonna 2012 portaikon, jota myöten niin sukeltajat kuin uimaritkin pääsevät nyt paremmin vesirajaan. (JY-K/jpnews.fi)

Kaatialan louhos sijaitsee Alavuden rajan läheisyydessä. Alavuden suunnasta Kuortaneelle kantatie 66:sta ajettaessa käännytään varalaskupaikan jälkeen vasemmalle tielle, jossa lukee Mikkilä. Mäyrystä käännytään tielle, jossa lukee Palomäki. Kyseiseltä tieltä löytyy kyltti, jossa lukee ”Louhos 3 km”.


 

JÄTÄ KOMMENTTI