Kansainvälisty lähellä

0
Miten yhdistää jatko-opinnot ulkomailla, harrastukset kotimaassa ja vahva halu edetä uralla? Työmarkkinoilla ulkomailta haettu osaaminen voi olla valttia.

Moni työssäkäyvä haaveilee rentouttavasta sapattivapaasta. Antti Paajanen, 35, halusi irrottautua hetkeksi työelämästä ja lähti Tallinnan teknilliseen yliopistoon suorittamaan MBA-tutkinnon.

Aiemmin tradenomiksi opiskellut Paajanen oli ehtinyt tehdä töitä IT-alalla erilaisissa myynnin tehtävissä jo useita vuosia. Opiskelumotivaatiota riitti niin paljon, että hän suoritti kahdeksi vuodeksi mitoitetun MBA-tutkinnon jo puolessatoista vuodessa.
– Asun Helsingissä ja halusin opiskella jossakin lähellä. Koska Baltia kiinnosti alueena, päädyin Tallinnaan, Paajanen selittää.

Suomenlahden yli pääsee nopeasti, joten rakasta musiikkiharrastusta Suomessa ei tarvinnut hylätä.

Paikallistuntemusta hankkimassa

Lukukausimaksut Paajanen maksoi omasta pussista, mutta se ei tuottanut hänelle ongelmia. TTU:n maksut ovat huomattavasti alhaisempia kuin monissa muissa EU-maissa, aivan kuten elinkustannuksetkin.

Paajanen sanoo, että Tallinnassa opiskelusta on ollut hänelle monenlaista hyötyä.
– Työn saanti helpottui huomattavasti. En ollut aiemmin työskennellyt englanniksi globaalissa yrityksessä, mutta englanninkielinen opiskelu totutti kieleen, hän kertoo.

Paajasen nykyinen työ löytyi rekrytointikonsultin avulla. Hän työskentelee IT-alan konsulttiyrityksessä myynnin tehtävissä, vastuualueenaan luonnollisesti Baltian maat. Tietotaito on kartutettu paikan päällä.
– Ennen työ oli pelkkää myyntiä, mutta nyt keskustelen toimitusjohtajan tai johtoryhmän kanssa yrityksen strategiasta ja mietimme, mitä johto haluaa tulevaisuudelta, strategista johtamista opiskellut Paajanen kertoo.

Paluu opiskelijaelämään

Paajanen halusi asua yliopistoalueella, jotta pääsisi opiskelumaailmaan paremmin sisälle. Hän asui neljä kuukautta hostellissa, jossa jakoi huoneen intialaisen tohtoriopiskelijan kanssa. Hostellissa asui myös paljon Erasmus-opiskelijoita, joten ympäristö oli melko vilkasta.
– TTU:ssa on hyviä professoreita ja kansainvälinen opiskeluporukka. Se on jo aika vanha yliopisto ja sillä on paljon yhteyksiä ulkomaisten yliopistojen kanssa, Paajanen listaa yliopiston hyviä puolia.

Paajanen on mukana TTU:n alumnitoiminnassa. Hän käy infotilaisuuksissa kertomassa kokemuksistaan TTU:sta kiinnostuneille.

MBA-tutkintoa varten täytyy olla suoritettuna vähintään neljä vuotta kaupallisen alan koulutusta, joten opiskelijat ovat yleensä jo työelämässäkin olleita, kokeneempia tyyppejä. Se ei silti tarkoita, että opiskelu olisi turhan vakavaa tai tylsää.

Työnantajat mielissään

Jotkut suomalaiset työnantajat saattavat vierastaa ulkomaisissa, vähemmän tunnetuissa yliopistoissa suoritettuja tutkintoja. Paajanen ei tähän ongelmaan ole törmännyt, päinvastoin.
– Meidän nykyisen firman omistajien lapset lähtivät Tallinnaan opiskelemaan, muun muassa TTU:hun. Kyllä he paljon kyselivät minulta etukäteen, millainen koulu TTU oikein on, Paajanen paljastaa.

Lisätietoa ulkomailla opiskelusta:

www.opiskelupaikka.fi
www.mediataloopiskelupaikka.fi

JÄTÄ KOMMENTTI