Kansalaisopistot ja Aisapari kutsuvat keskustelemaan

0
Tule mukaan suunnittelemaan Suomen tulevaisuutta, kutsuvat Mervi Niemi-Huhdanpää Aisaparilta (vas.), Terhi Sirén Lapuan kansalaisopistosta, Leea Keto (oik.) ja Mari Takamaa (takana vas.) Järvilakeuden kansalaisopistosta ja Aulis Hautamäki Järvi-Pohjanmaan kansalaisopistosta. (Kuva ja teksti: Päivi Kultalahti)

 

Istuisitko sinä kahvipöytään ja ideoisit yhdessä ratkaisuja, jotka on tehtävä nyt Suomen ja kotiseutusi menestyksekkään tulevaisuuden takaamiseksi? Kansalaiskeskustelussa ihan tavallisilla ihmisillä on mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon:lähde ottamaan kantaa ja tekemään yhdessä aloitteita!

 

Suomen askeleet -kansalaiskeskusteluja järjestetään helmikuussa meidän alueellamme kaikkiaan kolme: Lapualla, Kauhavalla ja Alajärvellä. Jokaisessa keskustelussa noin kolmekymmentä ihmistä saa kattavan tietopaketin siitä, mitä haasteita ja mahdollisuuksia tulevaisuus asiantuntijoiden mukaan tuo. Sen jälkeen keskustellaan pöytäkunnittain avoimen demokratian World Cafe -menetelmällä kolmesta Suomen tulevaisuuteen liittyvästä kysymyksestä ja valmistellaan ratkaisuja tuleville sukupolville.

Kysymykset käsittelevät sähköisten palvelujen isoja rakenteellisia muutoksia, eriarvoisuuden tasoittamista ja paremman huomisen rakentamista.

Huomiot, ideat ja ehdotukset kirjataan ylös ja tilaisuuden päätteeksi jokainen keskusteluun osallistunut pääsee kommentoimaan ja äänestämään ideoita lomakkeella.

Keskusteluista syntyneet ideat siirretään vuoden 2017 aikana nimettöminä verkkoon, jossa kuka tahansa voi niitä kehittää ja äänestää. Lopuksi ideat luovutetaan paikkakunnan nuorille, jotka esittävät oman ratkaisunsa valitsemallaan työmenetelmällä.

Yhdessä valmistelemamme 100 askelta kootaan yhteen ja luovutetaan keskustelupaikkakuntien ja koko maan poliittisille päätöksentekijöille. Paikalliset keskustelut antavat näin pohjaa alueen tuleville strategioille ja kuntasuunnitelmille!

Hanketta koordinoi poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sivistysjärjestö Kansanvalistusseura ja sen toteuttamisessa on mukana kymmeniä kansalaisjärjestöjä. Meidän alueellamme keskusteluja järjestävät yhteistyössä Järvi-Pohjanmaan, Järvilakeuden ja Lapuan kansalaisopistot ja Leader Aisapari. Hanke on mukana Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -ohjelmassa.

Jokaisen kansalaisopiston sivulle on jo avattu linkki, jolla voit ilmoittautua mukaan Sata askelta Suomen tulevaisuuteen -keskusteluun. Ryhmiin pyritään saamaan mahdollisimman laaja edustus alueen kaikista kansalaispiireistä ja ikäryhmistä. Ilmoittautua voit myös puhelimitse opistojen tai Aisaparin toimistoille.

Ensimmäinen keskustelutilaisuus pidetään Lapualla keskiviikkona 15.2. Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa ja Kauhavalla tilaisuus on heti seuraavana päivänä Hela-ravintolassa Yrittäjäopistolla. Alajärvellä tilaisuus on tiistaina 21.2. Jamilla Hoiskontiellä. Kaikki tilaisuudet alkavat iltakuudelta.

Jokaiseen keskustelutilaisuuteen tarvitaan myös ryhmänvetäjiä. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä! Vetäjille järjestetään tammikuussa perehdyttämiskoulutus Seinäjoella.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI