Kansanedustaja Mikko Savolasta Olli Nybergin EU-vaalipäällikkö

0
Suomella on erittäin vahva puolustus, jota muualla Euroopassa lähinnä kadehditaan. Suomen puolustus nojautuu yleiseen asevelvollisuuteen ja suureen reserviin, jota tukee laaja vapaaehtoistoiminta ja -koulutus. (Kuva: Reserviläisliitto)

Kansanedustaja Mikko Savola Ähtäristä on tänään suostunut vaalipäällikökseni. Rakennamme ja toteutamme yhdessä vaalikampanjan, jossa tavoitteena on 50.000 ääntä ja paikka Europarlamentissa. Vaaliteemat tulevat liittymään puolustukseen ja sisäiseen turvallisuuteen, sanoo Olli Nyberg.

– Olen erittäin iloinen, että kansanedustaja Savola suostui vetämään kampanjaa. Tunnemme toisemme hyvin ja meillä on pitkälti samanlaiset näkemykset siitä, miten kansallinen puolustus ja sisäinen turvallisuus tulee Suomessa järjestää. Olemme lisäksi myös aiemmin tehneet yhdessä edunvalvontaa Euroopan Unionissa.

Kansanedustaja Mikko Savola

Etsimme parhaillaan vapaaehtoisia erilaisiin kampanjatehtäviin sekä valtakunnalliselle että

maakunnalliselle tasolle. Otamme myös mielellämme lahjoituksia vastaan isänmaallisilta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä.

– Takanani on viidet kuntavaalit ja neljät eduskuntavaalit ehdokkaana. Tällä kertaa on mielenkiintoista hypätä uusiin saappaisiin Ollin vaalipäälliköksi. Olli on ahkera ja aikaansaava turvallisuuspolitiikan asiantuntija.  Suomi saa Ollista vahvan edunvalvojan Euroopan Parlamenttiin, luottaa Savola.

Puolustuksen asialla

Suomen puolustus nojautuu yleisen asevelvollisuuteen ja suureen reserviin, jota tukee laaja vapaaehtoistoiminta ja -koulutus. Järjestelmämme on erittäin kustannustehokas, sillä noin kolmen miljardin euron puolustusbudjetilla kykenemme ylläpitämään eurooppalaisittain erittäin torjuntakykyisiä ilma- ja merivoimia sekä koko maan puolustukseen kykeneviä maavoimia. Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on 280.000 henkeä, joista yli 96 prosenttia on reserviläisiä.

Suomella onkin käytännössä erittäin vahva puolustus, jota muualla Euroopassa lähinnä kadehditaan. Sitä tukee suomalaisten vankkumaton maanpuolustustahto. Näistä on pidettävä kiinni ja nämä on turvattava.

Puolustus kuuluu EU:ssa kansalliseen päätösvaltaan mutta monet unionin päätökset heijastuvat käytännössä siihen. Viime toukokuussa voimaan tullut, henkilötietojen käyttöä tiukentanut EU:n tietosuoja-asetus vaikeutti merkittävästi erilaisten maanpuolustusyhteisöjen toimintaan sekä jäsenvärväystä. Tuore asedirektiivi puolestaan pakotti muuttamaan aselainsäädäntöä ja tulee ainakin jossain määrin vaikeuttamaan nuorten reserviläisten ampumataitojen ylläpitoa.

Lisäksi EU:n yhteisen puolustuksen kehittäminen on suunnitteilla. Kehitystä on vauhdittanut sotilaspoliittisen tilanteen kiristyminen Euroopassa ja myös Suomen Lähialueilla.

– Turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat ensi vaalikaudella esillä enemmän kuin koskaan EU:n historiassa. Tavoitteena on tiivistää puolustusyhteistyötä muun muassa yhteisten hankintojen ja yhtenäisemmän kriisienhallinnan kautta. EU:n yhteisen puolustuksen kehittäminen vaatii käytännön asiantuntemusta maasta, jonka pohja perustuu yleiseen asevelvollisuuteen. Reserviläiskentän käytännön tuntijana Olli Nyberg on turvallinen valinta hoitamaan näitä asioita Euroopan Parlamentissa, summaa vaalipäällikkö Savola.

Europarlamenttivaaliehdokas Olli Nyberg

Olen suostunut Suomen Keskustan pyyntöön asettua ehdokkaaksi 26.5.2019 järjestettävissä Europarlamenttivaaleissa. Olen 57-vuotias, Vantaalla asuva valtiotieteiden maisteri ja sotilasarvoltani vääpeli.

Juureni ovat Varsinais-Suomessa eli käytännössä Salossa ja Turussa mutta viimeiset kolme vuosikymmentä olen asunut pääkaupunkiseudulla. Vuosina 1988-1990 työskentelin UDDOF-rauhanturvaoperaation monikansallisessa esikunnassa Syyrian Damaskoksessa. Työskentelykielenä siellä oli englanti.

Vuodesta 1998 olen toiminut Reserviläisliiton toiminnanjohtajana. Tänä aikana olen oppinut tuntemaan maamme puolustusjärjestelmän ja EU:n päätösten vaikutukset siihen. Tehtävässäni olen tehnyt paljon yhteistyötä Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, eri ministeriöiden, Eduskunnan ja monien muiden tahojen kanssa. Eduskunnan puolustusvaliokunnassa olen ollut asiantuntijana kuultavana jo pitkään vuosittain ja hallintovaliokunnassa lähinnä silloin kun aselakia on muutettu. Myös Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaosto on tullut vuosien varrella tutuksi.

Viime vuosina myös EU-viitekehys on tullut tutuksi. Asedirektiivin valmisteluvaiheessa olin mukana laajassa, kansallisessa edunvalvontaoperaatiossa, jolla asedirektiiviin saatiin sisällytettyä kansalliseen puolustukseen ja urheiluammuntaan liittyvät poikkeukset ns. A-luokan aseiden osalta. Tämän myötä puoliautomaattiaseiden käyttö reserviläistoiminnassa ja urheiluammunnassa voi Suomessa jatkua lähes entiseen malliin.

JÄTÄ KOMMENTTI