Karhut heräsivät talviuniltaan – Soiniin syntyi iso karhuongelma

11

Nämä nuoret karhut temmeltävät turvallisesti Ähtärin eläinpuistossa
Soinissa on viime aikoina saatu tutustua lähes päivittäin neljän karhun seurueeseen, jotka emo on opettanut saamaan helppoa einestä Möksyntien varrella olevien talojen roskapöntöistä.

Osa ei tunnu pelkäävän lainkaan ihmisiä, eikä koiriakaan. Karhuille on yritetty saada häätöä alueelta, mutta ne eivät tunnu uskovan. Nyt onkin pian käytössä kovemmat otteet. Mikäli häätö ei seuraavallakaan kerralla tehoa, on metsästyslaissa määritellyt viimeiset keinot otettava käyttöön.

Tilanteeseen kävi eilen illalla tutustumassa myös kansanedustajan valtakirjansa uusinut Reijo Hongisto. Hänen mukaansa tilanne on todella hankala molempien osapuolien kannalta. Perheiden pienet lapset pelkäävät olla ulkosalla ja karhut eivät pelkää mitään.

Toimitus seuraa tilannetta!

Korona-kartta 700x

11 KOMMENTTIA

 1. Kannattaa kattoo peiliin monta vuotta houkuteltu kaloilla kuvattavaksi.Nyt sitten ihmetellään kun tulevat pihoihin,kohtailaisen viisasta porukkaa…….

 2. Näissä petoasioissa on varmaan yhtä monta mielipidettä kun on mielipiteen lausujaakin. Kenenkään mielipide ei ole sen enempää oikea kun vääräkään.

  Oma mielipiteeni on se että kun karhu/karhut oppivat saamaan ravintoaan ihmisten pihoista, niin sellaisia eläimiä ei ole järkevää siirtää mihinkään. Siirtämällä eläin/eläimet, siirretään vaan ongelma toisaalle.

  Ongelmia ei pidä siirrellä vaan ratkoa ne pysyvästi paikalla ja tässä tapauksessa yksinkertaisinta on lopettaa pihoihin tottuneet eläimet.

  Yhdellä ”pihakarhulla” on keltainen panta jossa on radiolähetin, eli eläin on jo tottunut ja leimaantunut ihmiseen pannoituksen yhteydessä. Pantaahan ei karhun kaulaan saa ilman ihmisen kokolailla läheistä kosketusta.

  Tietämäni mukaan karhut pannoitetaan niin että niille asetetaan syötti ( ravintohoukutin) karhu totutetaan ihmisen asettamaan ravintoon ja syötin lähelle pystytetään koju jossa karhua odotellaan syötille. Syötille tullutta karhua ammutaan nukutusainetta sisältävällä nuolella.

  Syötiltä pakeneva karhu paikallistetaan koiran avulla ja sen jälkeen karhulle asetetaan panta.

  Ongelma on saanut alkunsa jo silloin kun karhua on alettu ruokkia pannoitusta varten. Sitä ei ole tehnyt yksikään Möksyntien varren asukas, vaan ruokkijat ovat tulleet jostain muualta.

  Entisen RKTL:n, nykyisen LUKE:n tiedotteen mukaan Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtään karhua radioseurannassa.

  Kun Soinissa pihoja kiertelevällä karhulla ihan todistettavasti on panta kaulassa, lienee kyseessä yksilö joka on pannoitettu vuosi/ vuosia sitten.

  Kukaan ei varmuudella kykene sanomaan onko panta jättänyt eläimen kaulaan jälkiä ja jos on, niin millaisia. ( Viittaan aiemmin julkisuudessakin olleisiin kuviin laillisen metsästyksen yhteydessä kaadetuista karhuista. Kuvissa näkyi selvästi että kaulapanta oli painunut eläimen ihoon ja lihaan.)

  Mielestäni asiaa ei ole syytä sen enempää vähätellä kun paisutellakkaan, vaan hoitaa ongelma pois. Uskon että se on kaikkien etu.

  Reijo Hongisto

 3. Kuulkaahas nyt roskis tärisiät!
  Uutisessa ei kerrottu miten roskia säilytettiin mutta silti te takerruitte siihen asiaan.
  Ja toisekseen kyllä täälä ”landella” on samanmoinen jätehuolto kuin teillä cityjuntiillakin.
  Vai pitääkö petoja haalia ja olla ampumatta sentakia kun kaupungin ihmiset niin haluaa? Ja pitääkö TEIDÄN takia maaseudulla petoaidta myös roskikset?
  Ottakaa nyt järki käteen ja miettikää tovi ennenkuin alatte marisemaan tyhmiä.

 4. Kyllä taas nähdään, että muori on eri planeetalta, väri ja kumikuulatkin on kokeiltu, tervetulloo vain karhujen sekaan, täällä on saatu tapella jo vuosia, apua ei tule viranomaisilta.Oma apu paras apu, kyllä se järeetä lyijyä tottelee, Sanokoon muorit ja vihreet mitä hyvänsä. Karhut kuuluu korpiin, ei ihmisten lähistölle

 5. Kyllän asia on siten, että kun maksullinen jätekuljetus on sovittu (Sulo tai muu astia)
  niin ei se vaadi erikoistoimituksia, kyllä kotitalouksilla on oikeus vaatia tasapuolista palvelua. Sama koskee lapsia ja lapsiperheitä, yhtäläiset oikeudet kaikilla. Ihmiset ensin!

 6. Eikös se olis aloitettava niistä roskapöntöistä, joiden vuoksi ne karhut sinne tulevat. Eli roskapöntöt pois… roskat kuljetetaan jonnekin muualle esim kesä-ajan; jolloin karhut oppivat että roskapönttöjä ei enää ole eikä sinne siis kannata mennä… Karhu on muuten erittäin älykäs ja oppii nopeasti.
  Tämä ongelma kun ei ole lähtöisin karhuista vaan ihmisestä, joten ihmisen toimintaa tulee muuttaa… pienet lapset eivät muutenkaan tarttis olla ulkona yksin, kun voivat sitten ”kadota” jonnekin…(ja taas ollaan joukolla etsimässä)…. aikuinen pihalle mukaan aina, niin se on kaupungeissakin pakko olla.
  Karhun tappaminen siksi että ihmiset pitävät haisevia ja niitä houkuttelevia roskapönttöjä talojensa vieressä ei todellakaan ole karhujen vika!
  Äärimmäinen keino on nukuttaa nallet ja kuljettaa ne jonnekin kauemmaksi; mutta sekään ei välttämättä auta, sillä karhu osaa kyllä taapertaa takaisin melko kaukaakin. Eri asia on sitten se että jos ko paikka olisi jotenkin parempi kuin tämä roskismesta.
  Mutta ongelma ei nyt ole karhujen käyttäytymsessä vaan ihmisten käyttäytymisessä.

  • Mistä näitä älyvapaita kommentoijia riittää!???!! Karhu kuuluu suomen luontoon. Mutta…..kun karhun käytös on, ettei se pelkää ihmistä,se ei ole tyypillistä lajikäyttäytymistä(lue. aina kuula kalloon). Tosi on vain, että niitä on liikaa ja näille heikoimmille ei ole reeviiriä metsässä ja emot opettavat pennuille”helppoa ruokaa”. Tulevaisuudessa ongelma vain pahenee.

 7. eikun visaa paikanpäälle kun toi karhu ole vaaraa ihmiselle nyt pääsisi kokolemaa sitä väriaseta kuinka hyvä on

 8. Nukutetaan ja viedään kehä 3 sisäpuolelle.
  Sielähän on suurin osa niistä viherpiipertäjistä jotka haluaa suojella noita häirikkö eläimiä.
  Etenkin kun ne on maaseudulla.

JÄTÄ KOMMENTTI