Karkit ja limsat verolle – kyllä verottaja osaa!

0
Miks hyvä on niin kallista?

Miks hyvä on niin kallista?
Valtion verottajan toiminta on, kuten kaikki jo monista aikaisemmista tapauksista vuosion saatossa tiedämme, ”varojen siirtämistä omasta taskusta toiseen omaan taskuun”.

Eihän rahaa ilmaannu tyhjästä mitenkään lisää.

Toisella kädellä valtiovalta haluaa pitää kansalaiset hyvällä mielellä lupaamalla minimaalisia verohelpotuksia, mutta ”rahoittaa” takuuvarmasti syntyneen  kassavajeensa aina jostain muusta maksusta, sillä kuuluisalla toisella kädellään.

Sen se tekee jotain toista veroa samaan aikaisesti korottamalla, tai peräti keksimällä uuden verottamismuodon. Lopputulos koko hienolta kuulostavalle ”veroale” prosessille lienee yleensä se, että verottaja on aina kuitenkin se joka käärii tempauksen ”liikevoitot”.

MAKEAN MASSUTTAJAT MAKSAKOON!

Muutama viikko sitten, jos muistamme, aleni elintarvikkeista kauppassa perittävä arvonlisävero eli (alv) eu:n ja kansalaisten ”painostuksesta”. Sitä pudotettiin niukasti 17%:sta 13%:iin.

Grilli sapuskasta ja ravintolaruoasta perittävä vero putosi myös nyt heinäkuun alusta 13%:iin.

Mutta saman aikaisesti valtionvarainministeriö nosti koko arvonlisäprosenttia kaikessa kaupankäynnissä ja bisneksessä prosenttiyksiköllä, eli nyt yleinen arvonlisävero lasketaan heinäkuun alusta lähtien 22% sijaan 23%.

Se tarkoittaa kuluttajahintojen yleistä nousua kaikilla tahoilla vähintään tuon yhden prosenttiyksikön verran.

Harmillisinta tässä kotimaisessa verotussysteemissä on edelleenkin, että myöskin palvelujen taksat nousevat, vaikka tavaraa ei olisi kaupan lainkaan.

Nimittäin, on olemassa paljon suunnittelufirmoja, jotka tekevät työnään yksinomaan aivotyötä sisältävää suunnitelua yms. muuta vastaavaa, jolloin tästä työstä saamassaan laskussa kuluttaja maksaa systeemin mukaan aina myös valtiolle  lainturvin puhtaana päältä perittävää  ”hyvän miehen lisää” , tuon samaisen 23%.

Edellä mainittu ”verotuskieroutuma”on vain yksi pieni mitätön esimerkki mistä verottajan pitää rahaa saada oma budjettinsa ylläpitämiseksi.

Suomessa ei ole montakaan yritystoiminnan aluetta, johon verottaja ei pitkää sormeaan ole tunkemassa. Lähes joka ikisessä laskussamma ja kuitissamme on on arvonlisäveroa 23 %, ruoassa vähän vähemmän.  Verottajana Suomi onkin Euroopan yksi kärkimaista.

”Nautiskelijat” joutavat maksamaan eniten veroja. Näin ajattelevat ja laskeskelevat verottajan kova palkkaiset kirjanoppineet.

Alkoholit ja tupakat sisältävät hinnoissaan omat lisäveronsa ja nyt verottajan suunnitelmissa on alkaa periä myös niinsanottua makeisveroa.

Karamelleista, suklaasta, jäätelöistä, limppareista ja muusta makeasta valtio on laskenut keräävänsä lisäverolla omaan käyttöönsä vuosittain noin muhkeat sata miljoonaa euroa.

Suunnitelmissa on lisätä hulvattomasti lähes yhden euro verran veroa jokaiseen ostettuun karkkikiloon.

Valtiovarainministeriö esittää, että makeisia aletaan verottaa 95 senttiä kilolta. Veron piiriin kuuluisivat makeiset, suklaa ja kaakaota sisältävät tuotteet sekä jäätelö ja mehujäät.

Makeisveron lisäksi lopulliseen hintaan vaikuttaa kaikista elintarvikkeista pidätettävä 13 prosentin arvonlisävero.

Valtiovarainministeriön luonnoksessa esitetään myös virvoitusjuomien veron korottamista 4,5 sentistä 7,5 senttiin litralta.

Veron piiriin otettaisiin nykyisten mehujen, limonadien ja kivennäisvesien lisäksi muun muassa pullovesi ja maitoa sisältävät kaakao- ja kahvijuomat.

Makeisverosta luovuttiin vuonna 2000. Vuonna 1999 makeisveron suuruus oli noin 60 senttiä kilolta.

JÄTÄ KOMMENTTI