KÄRNÄNIITTI | Talitintti – julmaakin julmempi petolintu!

0
Talitiainen (Kuva: Pekka Nurminen)

KÄRNÄ PETTYI YMPÄRISTÖMINISTERIÖN TALITINTTIKORVAUKSIIN – VAATII VILJELIJÖILLE OIKEUTTA TAPPAA TALITINTTEJÄ TAI KUNNON VAHINGONKORVAUKSIA

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä on pettynyt ympäristöministeriön talitinttien aiheuttamista vahingoista maksamiin korvauksiin. Talitintit aiheuttivat viime syksynä usealla lappilaistilalla satoihin tuhansiin nousseet menetykset, kun ne hyökkäsivät lehmien utareiden kimppuun. Talitinttien hyökkäysten johdosta kymmeniä lehmiä jouduttiin lopettamaan ja hyökkäysten aiheuttamien utaretulehdusten takia tuhansia litroja maitoa jouduttiin lypsämään viemäriin. Ympäristöministeriön korvauspäätöksissä tilallisten rahallisista menetyksistä korvataan vain vajaa kymmenen prosenttia.

” Kun valtio on kerran päättänyt talitinttejä suojella, niin silloin niiden aiheuttamista vahingoista on myös maksettava asianmukaiset korvaukset ”

– Pidän ratkaisua epäoikeudenmukaisena ja pöyristyttävänä. Saamieni tietojen mukaan suuri osa viljelijöistä aikoo hakea päätöksiin oikaisua ja toivon todella, että oikeus myös tapahtuu. Kun valtio on kerran päättänyt talitinttejä suojella, niin silloin niiden aiheuttamista vahingoista on myös maksettava asianmukaiset korvaukset. Jos korvauksia ei makseta, on viljelijöille annettava lupa tappaa tiloja terrorisoivat talitintit. Näin yksinkertaista se on.
.
Ainoana positiivisena asiana päätöksessä Kärnä pitää sitä, että talitintti on päätösten myötä tunnustettu suojelluksi lajiksi, joka aiheuttaa tuhoja ja vahinkoja. Kärnä muistuttaa, että talitintin sympaattisen ulkomuodon taakse kätkeytyy julma petolintu.
.
– Talitintit tappavat muita pikkulintuja ja niiden tiedetään myös syöneen lepakoita. Mikäli kirjosieppo erehtyy lentämään talitintin pesään, talitintti nokkii kirjosiepolta pään murskaksi ja syö sen rasvapitoiset aivot. Ei ole sattumaa, että se himoitsee juurikin talipalloja ja lehmän utareita. Lampaitakin talitintit ovat nokkineet. Itse laittaisin häirikkötalitintit kaikki kylmäksi jos saisin asiasta päättää.
.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI