Kauniilla koiralla on ilo metsästää

1
Fiin

Kari Tammiranta, Krista (vas.) ja Fiin ( Kuva: jpnews.fi/Jussi Paarvala)

Jussi Paarvala

Kari Tammiranta on etelä-pohjalaislähtöinen mies joka nykyisin viettää kolmanneksen ajastaan kotiseudulla Seinäjoella ja lopun pohjoisessa parinsadan asukkaan Nuorgamissa.

Mikä saa miehen usein pitkälle ajomatkalle, joka on edestakaisin noin 2100 kilometriä. Vastaus on, kanakoirat.

Vuonna 1958 Kari Tammiranta sai isältään kaksipiipuisen haulikon ja Suomen pystykorvan, tästä alkoi metsämiehen, kanakoirakasvattajan ja eräyrittäjän tie. Armeijan jälkeen oli kipinä tallella ja 1969 tuli hankittua ensimmäinen saksanseisoja. Neljäkymmentä vuotta jatkunut saksanseisoja-kasvatus on antanut lähes kaiken mitä Suomesta voi saada. Suomen Kennelliitto on arvostanut Pruukin Kenneliä myöntämällä 1995 Vuolasvirta palkinnon (korkein huomionosoitus).

Vaulasvirta-palkinto ja käyttövaliopalkintoja (yläp) Klikkaa kuvista suuremmaksi!)

Kennelin koirille on myönnetty kymmenkunta muotovaliota, neljä kaksoisvaliota (eniten Suomessa) ja vuoden voittajia viisi. Saavutus, joka hakee vertaistaan. Kennelistä on lähtenyt maailmalle 386 pentua yhteensä 53:sta pentueesta.

Lappi on hyvä paikka kasvattaa ja metsästää. Kari hakee omaan tahtiinsa rauhan juuri Nuorgamista ja lähialueilta.

Pruukin Jeppe, pennut Pruukin Kata ja Pruukin Kirppu

Kasvatus- ja opetustyö on taas tehtävä etelässä, sillä on varmaankin vaikeaa lähteä vaikkapa pääkaupunkiseudulta ajamaan edestakaisin kolmetuhatta kilometriä pennun kasvattajan luokse, Seinäjoki on siinä puolessa välissä.

Metsästys ja kalastus on kuitenkin Lapin juttuja. Varsinainen ammatti Kari Tammirannalla on mielenterveyshoitaja, se työ on jäänyt jo taakse, mutta hän ymmärtää, mikä on parasta omallekin mielenterveydelle.

Hän tietää myös miten tärkeää koirien omistajille on kiinnostus ja sitoutuminen koiria hankittaessa. On ihmeellistä huomata miten kommunikaatio koirien kanssa sujuu. Kun isäntä puhuu, koirat kuuntelevat, eivät keskeytä. Kun isäntä pyytää koiria valokuvaan ne tulevat heti. Koirille ei aina tarvitse edes sanoa mitään, katse riittää tuomaan asiat selviksi. Uudestaan Kari toistaa myös lausahduksen koiristaan: ”Kauniilla koiralla on ilo metsästää”.

Fiin
Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI