Kaupunkilaisilla muita nopeammat ja edullisemmat nettiyhteydet

0

Koulujen perinteiset oppikirjatkin lähiaikoina syrjäyttävä "älykirja" tuo opiskeluun kokonaan uuden tason ja monipuolisen ulottuvuuden
Nopeita kiinteitä internetyhteyksiä on suurissa kaupungeissa asuvilla selvästi useammin kuin muiden kuntien asukkailla. Kaikkein yleisimpiä nopeat yhteydet ovat pääkaupunkiseudulla. Kaupunkilaiset, etenkin nuoret, hankkivat nettiyhteytensä myös muita huomattavasti edullisemmin. Tiedot käyvät ilmi Viestintäviraston tekemästä, kuluttajien internetyhteyksien käyttöä vuonna 2011 selvittävästä markkinakatsauksesta.

Nopea, kiinteästi kotiin asennettu nettiyhteys on yli 40 prosentilla pääkaupunkiseudulla asuvista. Vastaavasti muissa suurissa kaupungeissa nopea yhteys on 30 prosentilla ja näiden ulkopuolella vähän yli 20 prosentilla kotitalouksista. Suurissa kaupungeissa asuvat maksavat nopeista nettiyhteyksistään noin 25 euroa kuukaudessa, mikä on viidenneksen vähemmän kuin muualla Suomessa asuvat. Suurissa kaupungeissa on enemmän kilpailevaa tarjontaa nopeista, kiinteistä nettiyhteyksistä ja kilpailu asiakkaista painaa hintoja alas. Tällainen nopeudeltaan vähintään 8 megabittiin sekunnissa yltävä yhteys mahdollistaa muun muassa televisiolähetysten katselun netin kautta.

Mobiililaajakaistat yleistyvät edelleen vauhdilla

Vuonna 2011 suomalaiset hankkivat mobiililaajakaistayhteyksiä edelleen vauhdikkaasti. Nyt jo joka toisessa laajakaistataloudessa on mobiililaajakaista. Eniten mobiililaajakaistayhteyksiä on hankittu vuonna 2011 kiinteän yhteyden rinnalle. Viestintävirasto arvioikin, että mobiililaajakaistayhteyksien kasvupotentiaali on suurimmillaan juuri täydentävässä rinnakkaiskäytössä. Netin käyttäjät tuskin kovin laajassa määrin luopuvat kiinteästä yhteydestään ja jättäytyisivät pelkän mobiililaajakaistan varaan – vaikka mobiililaajakaista onkin kiinteää nettiä huomattavasti edullisempi.

Markkinakatsaus 1/2012

Viestintäviraston julkaisemassa vuoden ensimmäisessä markkinakatsauksessa kuvataan kuluttajien internetyhteyksien käyttöä vuonna 2011. Tarkastelun kohteena ovat erityisesti alueelliset erot internetyhteyksien liittymätyypeissä, hinnoissa ja käytössä. Katsaus perustuu Viestintäviraston teettämään Viestintäpalvelujen kuluttajatutkimus 2011 tietoaineistoon, jota varten TNS Gallup Oy haastatteli 3000:ta 15–79 -vuotiasta kuluttajaa Manner-Suomen alueella lokakuussa 2011.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI