Kesä tulee – näillä vinkeillä pakastustilaa uusille marjoille

0
Mansikkahyytelokakku
Yleisimmin pakastimien puutarhamarjoista yksi kolmasosa on vadelmaa
Onko pakastimessasi edelleen marjoja pursuavia muovirasioita? Näillä vinkeillä käytät edellisvuoden marjat uuden sesongin tieltä herkullisella tavalla hyväksesi ja nostat samalla vitamiinimäärät kehossa terveelliselle tasolle pitkän talven jälkeen.

Marjarasioilla täytetty pakastin on useimmissa keittiöissä perusvaruste. Kaikki edelliskesän marjat eivät välttämättä ole kuluneet talven aikana ja uusi sato alkaa jo kevään edetessä kiinnostaa.

– Yleisimmin pakastimien puutarhamarjoista kaksi kolmasosaa on mansikkaa ja yksi kolmasosa vadelmaa, jota ei ole saatu talven aikana käytettyä, sanoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Vaikka marjat eivät kuulukaan herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin, ei kotikäytössä usein ole riittävän tehokasta pakastinta varmistamaan niiden säilymistä vuodesta toiseen.

– Kotipakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden tai parhaassa tapauksessa kaksi, edellyttäen, ettei esimerkiksi sähkökatko sulata pakastimen sisältöä välissä.

Mansikkahyytelokakku
Mehut, keitot, smoothiet ja muut

Pakastemarjat maistuvat ruuanlaitossa siinä missä tuoreetkin. Kokonaisina pakastettuja marjoja voi syömisen lisäksi käyttää leivonnaisten koristeina.

– Sokeri ei pakastaessa tai sulattaessa ole välttämätöntä, mutta koska marjojen maku tuntuu suussa sulamisen jälkeen hieman hapokkaalta, voi sokeri olla tarpeen pehmentämään ja pyöristämään sitä, Salo opastaa.

Edelliskauden marjat kuluvat helposti, kun niitä lisää esimerkiksi smoothieen tai puuroon.

Myös erilaiset monikäyttöiset hillot ja survokset syntyvät pakastemarjoista vaivatta.

Ylimääräisistä marjoista voi myös keittää helposti mehua tai mehukeittoa. Jos mehua tulee litramäärin, voi ylimääräisen vitamiinijuoman jäädyttää mehujäiksi, joista on iloa kesän kuumilla keleillä. Mehusta tehdyt jääpalat jäähdyttävät hellepäivän juoman.

– Marjat ovat aikuisille mainioita eväitä työpaikalle ja näppäriä välipaloja koulusta palaaville lapsille.

Näin teet pakastimen keväthuollon

Pakastin kannattaa huoltaa ennen uutta marjakautta samassa yhteydessä. Seuraamalla näitä askelia varmistat, että pakasteet säilyvät hyvin myös tulevan talven.

– On aika sulattaa pakastin, jos sen sisäpintoja peittää huurre.

– Jos pakastimessasi on erillinen pakastuskytkentä, kannattaa se kytkeä päälle ennen sulatuksen aloittamista. Näin pakasteiden lämpötila laskee säilytyslämpötilaa alemmaksi ja ne pysyvät sulatuksen aikana esim. kylmälaukussa pidempään mahdollisimman kylminä.

– Kytke pakastimesta virta pois ja tyhjennä se. Kylmälaukku suojaa pakasteita lämmöltä sulatuksen ajan.

– Osittain huurtuneen pakastimen voi puhdistaa kaapimalla huurtuneet kohdat varovasti puulastalla.

– Pakastimen sulamista voi nopeuttaa laittamalla sinne kuumalla vedellä täytettyjä astioita. Sulje pakastimen ovi tai kansi.

– Kerää irtoavat jäälevyt pois ja varmista, että sulamisvesi valuu sille tarkoitettuun astiaan. Sulamisvedet voi myös imeyttää pyyhkeeseen.

– Pyyhi pakastin huolellisesti. Tiivisteet kannattaa putsata astianpesuaineeseen kastetulla kostella liinalla.

– Kuivaa pakastin hyvin. Muista myös uurteet ja jäähdytysritilät. Jätä pakastimen ovi tai kansi auki ja anna kuivua.

– Käy läpi pakasteet ja heitä pois vanhentuneet tai huurtuneet ruuat. Järjestä pakasteet käyttöjärjestykseen – näin pienennät hävikkiä.

Lähde: Marttaliitto ry.

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI