Kirjastojen Luonto- ja ympäristöviikolla teemana lähiluonto

0
Kirjastoissa vietetään 15.-20.2. Luonto- ja ympäristöviikkoa. Suomen luonnonsuojeluliiton organisoiman teemaviikon aiheena on tänä vuonna lähiluonto. Mukana on jo 150 kirjastoa kautta maan.

Esittelypisteitä kirjastoihin rakentavat niin Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistykset ja -piirit kuin kirjastojen henkilökuntakin. Tänä vuonna viikkoon osallistuu ennätykselliset 150 kirjastoa ympäri Suomen.

Luonto- ja ympäristöviikkoa on vietetty kirjastoissa vuodesta 1999 alkaen. Aiempina vuosina siihen on osallistunut 70 – 100 kirjastoa.

– Luonto- ja ympäristöviikon suosion kasvu kertoo ympäristöasioihin havahtumisesta. Kirjastot ovat kansalaisyhteiskunnan kannalta tärkeitä ympäristötiedon välittäjiä. Iloitsemme, että yhteistyö toimii näin hyvin, sanoo järjestöpäällikkö Tarja Ketola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Luonnonsuojeluliitto jakaa kirjastoissa tietoa lähiluonnon merkityksestä, hoidosta ja suojelusta. Luonto-Liitto kertoo lasten ja nuorten luontoharrastusmahdollisuuksista.Osassa kirjastoja järjestetään lähiluontoaiheisia satutuokioita.

Suomen Kotiseutuliiton käynnistämä Jokaisen Oma Ympäristö -Kulttuuriympäristökampanja 2010 tarjoaa tietoa arjen kulttuuriympäristöstä ja perinne maisemista.

– Haluamme kertoa, mikä merkitys lähiluon nolla on luonnon monimuotoisuudelle. Opastamme myös, miten sitä voi suojella omalla paikkakunnallaan, kertoo luonnon monimuotoisuuden vuoden koordinaattori Hannele Ahponen.

Suomen luonnonsuojeluliiton LUMO2010– teemavuoden aikana ovat esillä myös ilmastonmuutoksen vaikutus luonnon monimuotoisuuteen ja luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut.

Näin vastataan kasvaneeseen tiedontarpeeseen luonnon monimuotoisuuden merkityksestä ihmisille ja yhteiskunnalle.

LUMO2010 -vuoden suojelijana on tasavallan presidentti Tarja Halonen. Vuosi 2010 on myös YK:n biodiversiteettivuosi, jonka viettoa maassamme edistää osaltaan ympäristöministeriö.

– Luettelo osallistuvista kirjastoista: http://www.sll.fi/jasensivut/tapahtumat/2010/luonto-ja-ymparistoviikon-osallistujat-2010

Luonto- ja ympäristöviikon yhteistyökumppaneina ovat Suomen kirjastoseura, Luonto-Liitto ja Suomen Kotiseutuliitto.

JÄTÄ KOMMENTTI