Knetti.tv | Miten siitepölyallergiasta selviää vähemmällä?

0
Allergiaoireet ovat pahimmillaan ulkona, mutta nenä saattaa vuotaa ja silmät kutista myös neljän seinän sisällä.

Allergiaoireet ovat pahimmillaan ulkona, mutta nenä saattaa vuotaa ja silmät kutista myös neljän seinän sisällä.
Suurin osa suomalaisista odottaa innoissaan kevään ja kesän tuloa, mutta siitepölyallergikoille vuodenaika merkitsee kutinaa, kiristystä, vuotavia silmiä ja niiskaavia neniä.
Apu voi löytyä arkirutiineista, sillä allergiaoireet yleensä helpottavat, kun kodista siivotaan huolellisesti ylimääräiset pölyt pois. Erityisesti vuoteen siivoamiseen kannattaa panostaa, ellei halua viettää isoa osaa vuorokaudesta nenä kiinni likaisessa tyynyssä.

Jokaisen allergikon painajainen alkaa keväällä siinä vaiheessa, kun pölyävät kadut tulevat esiin sulavan lumen alta, ja ensimmäiset siitepölyhiukkaset alkavat leijailla ilmassa. Jopa joka viides suomalainen kärsii keväisin ja kesäisin siitepölyallergiasta, joka on katupöly pölinään yhdistettynä vielä hankalampi vaiva.

– Vaikka ei olisikaan allerginen siitepölylle tai katupölylle yksistään, niiden yhdistelmä voi olla varsinaista myrkkyä. Nenä on tukossa, poskiontelot alkavat kehittää ilmassa leijailevalle pölylle kostuketta, joka sitten infektoituu helposti, toteaa Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen.

Allergiaoireet ovat pahimmillaan ulkona, mutta nenä saattaa vuotaa ja silmät kutista myös neljän seinän sisällä. Syy löytyy paitsi ovista ja ikkunoista sekä vaatteiden mukana sisälle kulkeutuvasta siitepölystä, myös sisätiloissa syntyvästä pölystä. Jo allergikosta itsestään ja hänen vaatteistaan irtoaa iso määrä likaa, ja samoin on myös kaikkien kodin tekstiilien kanssa.

– Ihmisistä, vaatteista, kankaista ja tekstiileistä lähtee törkyä, joka siivoamattomana jää huonetilaan. Pahimmillaan tilanne on makuuhuoneessa, jossa ollaan pitkiä aikoja nenä kiinni tyynyssä. Tyyny kerää itseensä likaa sekä nukkujasta että ympäristöstä, ja jos sitä ei pestä lainkaan, se kerää vuoden aikana kilon verran lisää painoa.

Siivoaminen avain allergikon onneen

Avainsana pöly- ja siitepölyallergian hoitamisessa on siivoaminen. Pölyä keräävien tavaroiden siivoaminen kotona kaappiin, ahkera imurointi sekä pölyämättömien tekstiilien valitseminen tuovat helpotusta. Erityisesti vuodevaatteiden pesu on tärkeää, sillä niiden välissä vietetään monta tuntia. Allergia-aikana lakanat on hyvä vaihtaa jopa kaksi kertaa viikossa, ja myös tyynyä ja peittoa kannattaa pestä säännöllisesti. Esimerkiksi tyynylle sopiva pesuväli on kuukausi.

– Vuodevaatteita pestessä voi käyttää Bentsyylibentsoaattia sisältävää Premi huuhteluainetta, jonka avulla pystytään estämään ihmisestä lähtevän lian homehtuminen tyynyissä ja peitoissa. Tutkimuksissa on todettu, että vuodevaatteissa voi olla samoja homeita kuin kosteusvaurioisissa kylpyhuoneissa, Tuominen varoittaa.

Huoneilmassa leijuvan pölyn saa kuriin paitsi ilmanpuhdistimella, myös ilmankostuttimella, jonka avulla kostuneet pölyhiukkaset saavat lisää painoa ja putoavat ilman sijasta pinnoille. Kosteus pitää myös limakalvot hyvässä kunnossa.

Kesän loppumisesta on turha odottaa helpotusta allergian suhteen, sillä siitepölykausi jatkuu pakkasiin asti. Eikä vuodenajan vaihtuminen muutenkaan vähennä siivoustarvetta, sillä sisätiloissa oleva pöly aiheuttaa oireita siinä missä ulkonakin.

– Siivoaminen on tärkeää aina, mutta keväällä sen kanssa pitäisi olla erityisen tarkkana. Alkukeväällä on reilun kuukauden mittainen jakso, jolloin joudutaan kärsimään katupölystä, ja vasta sen jälkeen iskee päälle pahin siitepölyaika. Siivoamisesta on kuitenkin apua, Tuominen lupaa.

JÄTÄ KOMMENTTI