KOLUMNI | Alavuden kaupungintalosta kädenvääntöä !

0
Alavuden kaupungintalo (Johanna Yli-Kaatiala/jpnews.fi)

Kirjoittaja PENTTI HAUTALA / J-Pnews.fi

 Töysän kunnan viimeinen ja nykyinen Alavuden kaupungin, toimelias ja aktiivinen, sivistystoimenjohtaja Antti Takala esitti jo vuoden 2017 alussa kuntalaisten ottamaan kantaa Alavuden kaupungitalon tulevasta kohtalosta ja tarpeellisuudestakin.
Takala peräänkuulutti etupainotteisesti otettavan kantaa kaupungintalon tulevaisuudesta. — Keskustelua vaaleihin liittyen ja jälkeisen ajankin kohteeksi esimerkiksi lehtien palstoilla.
Antin toiveet ovat kaikuneet kuitenkin julkisten kannanottojen suhteen kuuroille korville. Lehtien palstoilla ei ole asian tiimoilta kansalaisten kirjoitusta näkynyt.
Jukisuudelta piilossa on päättäjien kokouksissa kyllä asiasta palaveerattu ja väitelty kaupungintalon kohtalosta tulisestikin.

Toimittaja Pentti Hautala

Kaupungintalon epäillään ainakin osittain sisältävän nykyajan sairauksien muotiainetta hometta. Se on ajanut virkailijoita hajasijoitukseen eri tiloihin. Ja tyhjiä, hyviä, kaupungin omistamia tilojahan riittää Alavudella ja Töysän kylässä.

Kunnan viranhaltijat ovat yksimielisiä, että uusi talo rakenetaan. Päättäjien mielipiteet ovat jakautuneet useankin eri vaitoehtojen kannalle. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että enemmistö kannattaa korjaamista. Että terveet rakenteet säilytetään.

Lisää todellisia vastuullisia ja puolueettomia tutkimustuloksia myöskin kaivataan. Se yleisesti ihmetyttää, kun toisilla talossa työskentelevillä ei mitään allergiavaikutuksia ole. Monilla on. Se on herättänyt sellaisiakin ajatuksia, että vaivat olisivat kotiperäisiä. Tai henkilösuhteissa?

Komean talon purkaminen tekee ”kipeää”. Vanhan korjaaminen on paras vaihtoehto siinä tapauksessa, jos terveysongelmat johtuvat vain esimerkiksi lattiamateriaaleista, ilmanvaihdosta, sisätilojen pintakäsittelystä tms. Elikkä niin sanotuilla kohtuullisilla remonteilla kuntoon korjattavista kohteista, eikä monia miljoonia vaativista.

Täydellinen, moneen tarpeeseen käyttökelpoisen suuren talon purkukin maksaa jo miljoonia.

Homeen vaikutuksia nykyihmisten terveyteen analysoitaessa, tulee siihen tulokseen, että maailmankirjat ovat menneet tässäkin asiassa ylösalaisin.

Ennen minäkin homehdutin leipiä ja söin pidemmän ajanjakson. Näin tein siksi, kun kerrottiin lauluäänen paranevan. — Minulle ainakin tehosi, kun monta vuotta oli todistuksessa kuutonen ja sitten se nousi 9:ään.
Ihmiset myöskin asuivat ja asuvat vieläkin vuosikymmeniä taloissa, joiden lankkulattian alle kellariin keväisin nousi vesi. Tunkan ja homeen hajua sai haistella melkein jokaisessa asuintalossa. Hometta ei moitittu, eikä siitä ainakaan kukaan tiennyt sairastuneensa.

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

 Loppullisen ratkaisun tekevälle kaupunginvaltuustolle asian ratkaisemisesta muodostuu varmasti loppuun saakka kinkkinen päätettävä. Kun minä itsekin kuulun kuntavaalin ääniharavana päättäjien porukkaan, niin moni kuntalainen on ottanut asiassa minuun yhteyttä. Jokainen minua puhutellut on ollut kaungintalon kunnostamisen kannalla. Noin 10 miljoonan euron uhraaminen uuteen ”turhaan” taloon kauhistuttavat!

 Lopulta kuitenkin taitaa tapahtua niin kuten aina: Viranhaltijat ja vallassa olevan puolueen johtajat ratkaisevat sekä valtuutetut nöyrästi päättävät…Ja muut vikisevät..
Muutamat vastustavat ainakin koko komean talon purkua loppuun saakka. Näin varmasti suurin osa Alavuden asukkaistakin.

 Antti Takala toi yli kaksi vuotta sitten esiin, että kaupungitalon sijaan rakennettaisiin monikäyttöinen Alavus-talo.
Tottahan toki monitoimitalo olisi minunkin mielestäni parempi vaihtoehto. Tällainen kohde saattaisi innostaa, ainakin se mahdollistaisi monipuolisempaa harrastustoimintaa ym., kuntalaisille. Ja lisäksi antaisi mahdollisuudet erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen.

 ….Mutta..mutta, kun niin tyhjiä tiloja on jo olemassa niin paljon!

 Itse kaupungin päättäjänä ja kuntalaisena ajattelen sekä tiedänkin, että kaupungintaloa ei enää tarvita yksinomaan virkailijoita varten. Asiakkaatkaan, kuntalaiset, eivät taloa nykyaikana tarvitse. Melkein kaikki palvelut pakotetaan netin kautta hoidettavaksi.
Hyvin pieni määrä asukkaita tarvitsee tulevaisuudessa kaupungin virahaltijoiden henkilökohtaisia palveluja. SOTE toiminnatkin hoidetaan muualla.

 Kuten Takala jo vuosia sitten mainitsi sivistystoimi edustaa tärkeintä pääosaa jatkossa Alavuden kaupungin palveluna.

 Tekninen toimi on kuntalaisten kannalta ajatellen, sivitystoimen ohella toinen tärkeä palveluyksikkö. Mutta mainittujen toimialojen käyttöön ei kaupungitaloa tarvita. Liikunta ja vapaa-ajan palvelut voitaisiin ulkoistaa huomattavasti halvemmalla ja toimivimmaksi seuroille ja yhdistyksille. Sitäkin kannattaisi miettiä kuinka paljon syntyisi säästöjä, jos aktiivisemmin joitakin toimialoja ulkoistettaisiin?

 Viranhaltijoille on järjestettävissä toimitiloja jo olevista kaupungin omistamista rakennuksista mm. valtion virastoista tyhjentyneestä talosta; Fasaarista ja Töysän kunnan virastotalosta. Entäs hotellin huoneet ja tilat tulevaisuudessa ym. ym.
Nykyisten tieyhteyksien aikana ei toki kaikkien virranhaltijoiden tarvitse olla samassa talossa keskusteluetäisyydellä. Hieman hajautettu toimintamalli tarjoaa nykyistä paremmat mahdollisuudet. Henkilökohtaisia palveluja tarvitsevan vähäisen väeston palvelemiseen koko kaupungin alueella.

Muun muassa entisen Töysän kunnan virastotalon kunnostamiseen käytettiin kaikkiaan noin 800 000 euroa. Esimerkiksi talon yläkerran tiloihin voitaisiin sijoittaa monta kaupungin palvelupistettä. Tällainen järjestely toisi toivottua lisäeloa kuntaliitoksen seurauksena kuihtuneeseen, entiseen Töysän kuntakeskukseen.JÄTÄ KOMMENTTI