KOLUMNI | Craffititaidekin piristää – PONNENJÄRVELTÄ KIINNOSTAVAA KATSELTAVAA

0
Taidetta Ponnenjäveltä.. (Kuva: Pentti Hautala/J-Pnews/arkisto)

Pentti Hautala
TÖYSÄ

Töysän keskustaajamassa sijaitsevalla Ponnenjärvellä saavat kalastajat ja muut liikkujat ihastella varsin monipuolisia rantanäkymiä. Sellaisia, joita ei mantereen puolella liikkuvat tiedä olevankaan.

Järven rannoilla sijaitsee paljon rakennuksia, vanhoja ja uusia. Myöskin suomalaisen rakennuskulttuurin harvinaisuuksia edustavia ja ainulaatuisiakin luomuksia.
Todella piristävänä uutuutetena ja tekijän tai tekijöiden taiteenteon taitoja ilmentävät graffitit. Värikäs taideteos välittää piristävää hehkuaan järven vastarannalle saakka.

Garffitit työstetään yleensä spraymaalilla tai tussilla. Graffitit ovat usemman neliömetrin kokoisia maalauksia. Kuva/teksti tehdään mihin tahansa julkiseen pintaan luvalla tai luvatta.
Nykyinen graffittaide syntyi 1970-luvulla New Yorkissa. Euroopppaan ja Suomeen se levisi 1980-luvulla. Graffitien teko ilman lupaa on laitonta Suomessa.

Laitonta-tai ei. Ainakin Töysässä se piristää yksitoikkoista ja aikaisemmin ympäristöään rumentanutta pumppaamoa.

Saarimäen lentokone tuo Ponnenjärven rantaimaisemaan tuulahduksen ”suuresta maailmasta”. (Pentti Hautala)

Suuren maailman tuntua Ponnenjärvellä liikuville tuo myöskin Jani ja Riikka Saarimäen omakotitalon rannassa ”lentovalmiina” oleva lentokone.
Samalla rannalla sijaitsee myöskin Mikko Hautalan omistama ja isännöimä Alvar Aallon suunnitelema komea ”Mannerin talo”.

Ponnenjärvelle näkyy komeimpana Alvar Aallon suunittelema ”Mannerin talo”. Talon omistaa ja sitä isännöi äskettäin eläkeiän yliopistovirasta saavuttanut Mikko Hautala.

Järven pohjois-ja kirkonkylän vastakkaisella rannalla sijaitsee komeaan kuntoon remontoituja maalaistaloja, viljelyksiä. Lisäksi Sepänniemen lomakylä ja museorakennukset ja paljon muuta.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI