KOLUMNI | HYVÄ-hyvä!… ALAVUDEN KESKUSTANUORET !

0

PENTTI HAUTALA

Toimittaja Pentti Hautala

-”Ovatko kokoushuoneiden ovet auki nuorille?” Näin kysyivät Alavuden Keskustanuoret eri tiedotusvälineille lähettämässä kirjoituksessa. – Kysymys ja huoli on hyvä sekä ajankohtainen herättely oman puoluuensa johdossa oleville, kunnallisvaalien lähestyessä.
Keskustanuorilla onkin aihetta tällaiseen kummasteluun. Näin siksi, kun Alavudella on puolueella niin suuri enemmistö kaikista kunnallisista luottamuspaikoista.
Kyllä puolueen valtaamista paikoista olisi luullut liikenevän idearikkaille ja mielipiteensä ilmaisuihin rohkeneville nuorillekin. – Jos ja kun sellaisia on ollut tiedossa?

Onhan emopuolue pitänyt aktiivisesti muutenkin taitavasti huolen määräysvallan säilymisestä omassa hallinnassa. Esimerkiksi viime kunnallisvaalien jälkeen se oli murenemassa, kun muut puolueet saivat valtuustoon yhden edustajan enemmistön. Tätä vallan menettämisen uhkaa alettiin torjua. Käynnistettiin muiden puoluiden neuvoteleman sopimuksen romuttuminen luottamuspaikkojen rohmuamisessa. Keskustalla säilyi enemmistöedustus kaikessa päätännässä. Lopullinen koplaus vaati kuitenkin muun muassa ihmeellisiä ratkaisuja. Tästä mainittakoon, että valtuuston puheenjohtajistoon valittiin neljä ja hallitukseen peräti 12 henkilöä. Eli hallituksen kokouksiin osallistuu 16 päättäjää.

Minäkin suostuin saamani suuren äänimäärän kunniottamiseksi hallitukseen, josta pyysin kuitenkin eroa kahden vuoden jälkeen. Siinä tilanteessa olisi ollut sopiva tilaisuus hallituksen kokouksiin osallistuvista keskustalaisista joillakin vaihtaa itsensä Alavuden nuorien edustajiin.
Kuuluhan emopuolueesta hallituksen sallaisiakin henkilöitä, jotka eivät missään tilanteessa ole esittäneet ideoitaan, tai mielipiteitään kotikaupungin kehittämiseksi. ”Sydän sykkii” kotikunnalle ja sen hyödyksi useimiten tehokkaimmin, kun uskaltaa nostaa ”kissat pöydälle”. Ainakin kesustelun aiheeksi.

Tässä tunnustan, että minäkin olen monta kertaa esittänyt sellaista, josta en itsekkään ole kyseistä mieltä. Näin olen saanut kuitenkin asian kannalta hyödyllistä keskustelua aikaan, ettei kaikki päätökset synny niin sanotusti 100-prosenttisesti pelkällä pään nyökyttelyllä, viranhaltijoiden esityksien mukaillen.

Tutkijoiden mukaan paras kunnallinen päättäjäjoukko on keskusteleva ja kantaaottava. Sellainen jossa on mukana kaikkia ikäryhmiä edustavia henkilöitä.
Pitää tässä nuoruutta ihannoivana aikakautena muistaa, että myöskin me kokeneet eläkeläiset olemme tärkeitä päättäjiä, vaikka Suomessa ikärasismi kukoistaakin. Amerikan presidentiksikin on pyrkimässä minun ikäisiä miehiä, ja kukaan ei ole ihmetellyt heitä ”homerkorvaisiksi vanhuksiksi”.

Minä ole on vuosikymmeniä kestäneen toimittajaurani aikana kirjoittanut useasti paheksuntaa siitä, kun päätöksenteossa luottamustoimet kasaantuvat samoille henkilöille. Itse olen ollut aina sitä mieltä, että kaupunginvaltuuston lisäksi suostun enintään 1-2 kunnalliseen luottamustoimeen. Tietenkin monelle aktiiviselle ja osaavalla henkilölle kasaantuu pakosta runsaasti luottamustoimia, jos ei laita jämäkästi vastaan. Itseltänikin on tällaisia kokemuksia takavuosilta.

Toisaalta täytyy todeta, että kuntaa pitäisi edustaa jo maakuntatasolla aina osaavammat henkilöt. Se on paikkakunnan etu. Esimerkkinä tällaisesta, yhteisten asioiden taitavasta hoidosta, likoon laittavana henkilönä on helppo mainita Alavuden keskustapuolueesta maakunataneuvos Lasse Anttila. – Paljon…paljon helpompaa elämää hän eläisi, jos ei toimisi niin monella lailla kotikaupunkinsa hyväksi. Lassella todella ”sydän sykkii kotikaupunkinsa” parhaaksi ja hän osaa myös esiintyä sen hyväksi.

(Tässä yhteydessä mainittakoon, että jos Anttila olisi suostunut viime vaaleissa lopulta PS:n ehdokkaaksi, niin Alavudellakin olisi nyt oma kansanedustaja).

Toivoa sopiikin, että Alavuden Keskustanuorille ovet todella avauttuvat päätäntäpöytiin. Eikä pelkästään istumaan, vaan tarvittaessa esittämmään rohkeasti mielipiteitään.

Sen päättävät vaalien jälkeen ensisijaisesti oman puolueen johdossa olevat!


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI