Kolumni | Koronalle vastamyrkkyä – Nyt hiihtämään ja ulkoilemaan

0
Tämä perjantaina 17 päivänä joulukuuta klo. 14.05 ottamani kuva osoittaa, on ulkoiluun todella paratiisimaiset olosuhteet aivan läheisyydessä.Tässä hiihtoladun maisemaa Töysä-Alavus joen rantaladulta.

Pentti Hautala
ALAVUS/ TÖYSÄ

Toimittaja Pentti Hautala

Kuulin radiosta, että raitis sisäilma ja ulkona suoritettu liikunta on hyvää ”vastamyrkkyä” muun muassa koronalle.

Ja asiantuntijoita sekä viisaita tutkijoita on kuunneltava, näissä tänä aikana kaikkia kiusaavissa tautien valistamisessa. Muutakaan ei voi. Nyt onkin hiihdon ja ulkoilun harrastukseen luonto tarjonnut loistavat olosuhteet. Lunta tuli taivaalta hiihdettäväksi jo marraskuun lopulla. Mutta Lehtimäen Valkealammelle päästiin suksittelemaan jo pari viikkoa aikaisemmin.

Järvet jäätyivät hiihtäjää, kelkkailijaa ja pilkkijää kestäväksi marraskuun lopulla. Tuolloin me innokkaimmat suksittelijatkin suunnattiin heti heikkoja jäitäkin uhmaten järviladuille. Lahjaksi saamani, kotimaiset sukset on minullakin olleet kovassa käytössä.

Nyt olen sitten minäkin järvillä ja maastoladuilla nostanut kuntoa, raittiissa ulkoilmassa ahkerasti. Itselläni täyttyi, perjantaina 17 päivänä joulukuuta hiihtoa näille lumilla 170 kilometriä. Ei ole tarvinnut nyt suunnata lumien perässä Lapin tuntureille. Äskeisen vuosipäivän lahjaksi saamani lomaviikot on ollut helppo siirtää kevään hangille.

Kansallislintumme laulujoutsenet ainakin osaavat nauttia kotiseutunsa talvestakin.- Saa havaita, sinnitelevätkö linnut vielä joulunakin samoissa maisemissa.

Nytkin perjantaina, joulukuun 17 päivän sää ja lumen luisto oli paras mahdollinen. Aurinko paistoi ja pakkasta oli yksi aste. Joutsenet tepastelivat lumella, mutta hiihtäjiä oli nauttimassa Suomen talvisesta paratiisista vain muutama. Ja nekin iältään 75-80-vuotiata. Näin siitäkin huolimatta, että Ponnenjärven rantamaisemissakin on kymmeniä taloja sekä satoja asukkaista. Mutta niinhän tilanne on muuallakin.

Hiihdon ja yleensäkin kaikkien ulkona liikkujien määrä on vähentynyt. Näin ikääntyneiden ja nuortenkin kohdalla. Netti ja TV vieneet voiton liikunnallista elämäntavoista. Myskin pitkään jatkunut korona on saanut aikaan sen, että ikääntyneet ovat enemmän- ja vähemmän erakoituneet sisätiloihin.

Näin on tapahtunut siitäkin huolimatta, että televisiossa ja muilla tiedotuskanavilla on valistettu ulkoilun ja luonnossa liikkumisen hyvistä vaikutuksista. Vuosi sitten tiedotettiin ikääntyneille, että pitäisi pysyä kotona. Se toivomus on jäänyt mieliin liiaksi ja edelleenkin sitä noudatetaan.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI