KOLUMNI | Levikkialueen jutut takaavat tyytyväisyyden TILATTAVISSA LEHDISSÄ ON KAIVETTU HAUTAA!

1

Pentti Hautala

Toimittaja Pentti Hautala

Ilkan-lehtitalossa on palattu takaisin siihen 1990-luvulla huonoksi havaittuun käytäntöön, että yhtiön omistamiin paikallislehtiin ja Ilkkaan tekevät samat toimittajat ”samoja” juttuja!
On menty vielä paljon ylikin tilaajien ja mainostajien suuttumuksen sietorajan, kun monessa lehdessä on eniten uutisia muualta Suomesta ja maailmalta kuin omalta levikkialueelta.

Ja nyt viimeksi vielä maakuntien kehittäjät, Ilkka ja Pohjalainen sulautuvat samaksi lehdeksi! – Kaikkiko Lännen Median syytä, tai johtajien mitättömyyttä?

Miksi asioista päättävät johtajat eivät ole käyttäneet tippakaan maalaisjärkeä. Ovathan he nähneet jokaisena päivänä lehden sisällön, jos yleensä ovat lehteään lukeneet. Jos säästöjä halutaan, niin eiköhän niitä saisi paljon tehokkaammin Lännen Median organisaatiosta takaviiston häipymällä. On hölmöläisten hommaa, kun maakuntalehdistämme olemme saaneet lukea: Toimittajamme Kiinassa tai muissa kaukomaissa tms. Monen sivun juttujen täytteenä sitten jättimäiset kuvat.
– Myös yritysjutut ja ”lumijutut” Ounasvaaralta sekä Helsingin TV-julkkiksista ym. – Niin kuin maakunnassamme ei olisi aiheita. -Ennen vanhaan oli aina oma maakunta etusijalla!

Ja säästöä saataisiin runsaasti myöskin Ilkan omistamien paikallislehtien päätoimittajien karsimisesta. Eikö jokaisella lehdelle voisi olla yhteinen. -Tai jopa, että Ilkka-lehden päätoimittaja toimisi paikallaislehtienkin päänä.

1990-luvun lopulla, meidän toimittajien piti oikein urakalla tehdä juttuja Ilkkaan, Pohjalaiseen ja paikallislehtiin. Muistan, kuinka minäkin työvuorollani urakoin vilkkaampina kesän pyhänseutuina lähes 15 juttua Suomenselältä ja Järviseudulta. Kokeilua kesti yhden kesän verran. Huonoksi hommaksi se  havaittiin. Nykyisellään kyseinen yhteistoiminta on vielä mennyttä aikaa kehnompaa, kun jutut näyttävät olevan samanlaisia lehdissä. Myös juttujen vanhentuminen näkyy ensisijaisesti paikallislehdissä, kun ne ilmestyvät ainoastaan kerran viikossa. Ja tekstisisältöä on vähän, ylisuurien kuvien täyttäessä lehdet. Esim. kunnanvaltuuston kokouksissa ainakin Alavudella olisi pitänyt olla paikalla lehtiyhtiön taholta ainoastaan Ilkan toimittajat. Näin siksi, kun paikallislehtien toimituksen ”kirjoittelijoilla” on puheenvuorojen julkaisemisessa liiaksi mielessä omat suosikkinsa. Näin toimittajan omasta ja myös paikallisen päätoimittajan määräyksistä johtuen. Joidenkin puheenvuorot ovat lehdissä joka kokouksesta ja toisten, paljon lukijoita kiinnostavammat, kriittiset toteamukset, suorastaan uutisaiheet eivät koskaan.
Alavuden valtuuston kokouksen raportoinnissa paikallinen puolueellisuus on noussut esiin häikäilemättömällä tavalla, kun paikalla ovat ”paistatelleet” Ilkankin edustajana paikallislehden edustajat.
Ilkan omilla toimittajilla on aina ollut tasapuolisempi suhtautuminen ja kokonaisvaltaisempi näkemys siihen miten valtuutettujen sanomisia uutisoidaan. Esim. Kuusiokuntien-Suomenselän tilannetta on heikentänyt huomattavasti, kun pitkäaikainen ahkera toimittaja Tarja Riihimäki jäi eläkkeelle ja Reijo Heikkiläkin oli toimittajan työstä sivussa pitkään.

Otan esimerkin omalta kohdaltani. Minä olen käyttänyt jokaisessa valtuuston kokouksessa 3-5 merkittävää keskustelua käynnistänyttä puheenvuoroa. Entisen työpaikkani (eläkeikään saakka) Viiskunta-lehden toimittajien ollessa paikalle, niistä avauksista ei yksikään ole mennyt kuluneella vaalikaudella Ilkkaan!
Eikä olekaan ihme, että lehteriyleisökin on julkisesti paheksunut tapahtunutta. Lehden levikki onkin laskenut viime vuosina tuhansilla!
Reijo Heikkilä ollessa paikalla alkusyksyn kokouksessa, tuli minunkin sanailuni noteeratuksi Ilkkaan.
Lukekaapa tarkasti Alavuden valtuuston tärkeästä kokouksesta Johanna Yli-Kaatialan tekemä juttu tähän nyt lukemaasi seutukuntamediaan ja Viiskunnan päätoimittajan Ella Nurmen Ilkkaan laittama teksti, niin huomaatte huikean eron.
Johannan jutusta sai sijansa, jossakin määrin kaikki puheenvuoroja tärkeässä kokouksessa käyttäneet.

Muistan kuinka ennen Hokkasen päätoimittajana ollessa oli ensiarvoisen tärkeää, että Ilkassa ja lehtikonsernin paikallislehdissä oli laajat jutut kuntien kokouksista. ja tasapuolisesti. Muistan kerrankin, että laitoin 24 valtuutetun puheenvuoroista lehteen.
Yhden vasemmistopuolueen, toisen asianomaisen mielestä, hyvin tärkeä sanailu jäi laittamatta. Olin tuossa pitkässä kokouksessa hetken pois WC:ssä käynnin ajan.

Jutut omalta alueelta ovat tärkeimpiä lehden levikkimäärän positiiviselle kehitykselle. Jos ja kun lehdessä on jutuista enemmistö ulkomailta ja muiden maakuntien ihmisistä, jotka eivät tiedä Ilkkaa olevankaan, niin se aiheuttaa tilaajille ja myöskin ilmoittajille mielipahaa.
Tyytymättömyys johtaa tilaajien ja ilmoitustulojen vähenemiseen.

Kyllä tässä Ilkka Oy:n eläkeläistoimittajana tulee ”tippa linssiin”, kun ajattelee menneitä aikoja yli 100-vuotiset perinteet omaavien maakuntalehtiemme viime aikaisista ratkaisuista. Kun vertaa lehtien sisältöä vaikkapa vuosikymmenen takaiseen, niin varmasti havaitsee, mistä taantuma ja tilattavien lehtien vaikeudet johtuvat!
Yli satavuotiailla lehdillämme on ollut ratkaiseva vaikutus kehitykseen maakuntiemme lipunkantajina. Lehdet ja maakunnat olivat parhaimmillaan nokkapokkasilla, mutta rehdisti kilpailijoina toistensa kirittäjinä.
Aina pitäisi muistaa, että sanomalehtikin menestyy, jos se on kiinnostava lukijoilleen ja alueensa yrittäjille. Kiinnostavaa ja omaan levikkialueeseen puolueettomasti keskittyvä maakuntalehteä eivät hyljeksi ilmoittajat eikä tilaajat.


 

Korona-kartta 700x

1 KOMMENTTI

  1. PENTTI !
    Hyvä…HYVÄ! Aivan asiaa kirjoitit joka sanani on hyvä kun joku uskaltaa kirjoittaa asiasta ninkuin ne ovat!
    Sellainen toimittajahan Hautala Pentti on olut jo vuosikymmeniä iloksemme. Pentti ei peljännyt tuoda arkojakaan asioita esiin. Eikä olekaan säikähtänyt vaikka juttuja on puitu valtakunnan oikeudessa ja Kekkosen myllykirjeissä.
    …jatka samaan malliin toivoo mies Alavuden tuurista

JÄTÄ KOMMENTTI