Luvat EP:n ja KP:n alueelle… KUUDEN KARHUN KAATOON

0
Kuvan karhu on puolestaan nauttimassa vehmaasta kasvustossa erään autiotalon pihamaalla. Kaadetuksi tämä mesikämmen tuli todennäköisesti viime vuosikymmenen loppupuolella Kuortaneen Löyän kylän liepeillä. (Kuva: Pentti Hautalan arkisto)
Toimittaja Pentti Hautala

PENTTI HAUTALA/ Alavus/ Töysä

Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut asetuksellaan mesikämmenien metsästyskiintiöt.

Karhujen poikkeusluvalliset kaatomäärät hyväksyttiin koko Suomen alueelle kaudelle 2021-2022 peräti 457 yksilölle. Nyt päätetty karhumäärä on 73 eläintä suurempi kuin edellisellä kaudella ja 144 enemmän mitä se oli v. 2019-20.

Suomen Riistakeskuksen vastuulla oli poikkeuslupien tarkempi kohdentaminen. Riistakeskus myönsi Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle kaikkiaan kuusi poikkeuslupaa metsän kuninkaan ampumiseen, 20 päivä elokuuta käynnistyvässä jahdissa. Metsästysaika päättyy lokakuun viimeisenä päivänä.

Karhunjälkiä alueeltamme. Kuva: Pentti Hautala.

Keski-Pohjanmaalla saivat yhden karhun luvan alue, johon kuuluvat; Perho, Halsua, Ullava, Veteli, Kaustinen ja Kälviä. Yhden luvallisen otson saa kaataa myöskin alueella: Kannus, Toholampi, Himanka, Lohtaja ja Reisjärvi.

Viime vuonna EP:n ja KP:n alueelle myönnettiin seitsemän kaatolupaa. Ainoastaan yksi lupa tuotti tulosta Perhossa.  Vuonna 1919 karhuja kaadettiin Kuusiokunnissa. Mainittakoon, että viimevuoden lokakuussa saatiin saaliksi uroskarhu myöskin, Hämeen historiallisessa Kitusen karhukaupungissa Virroilla.

Suurpetoyhdyshenkilöiden merkitsemien havaintojen mukaan on Luonnonvarakeskus tilastoinut, Etelä- ja Keskipohjamaalla tepastelevan 75-90 iältään yli vuoden ikäistä karhua. SUOMEN alueella arvioidaan olevan tällä hetkellä kaikkiaan 2670-2800 karhua. Laskentojen mukaan on kanta kasvanut viime vuodesta noin 300 yksilöllä.


 

 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI