KOLUMNI | Mikä ihmeen YTO?

0

Johanna Yli-Kaatiala / J-Pnews

Johanna
Yli-Kaatiala

Moni on kysellyt minulta, että kirjoitanko vielä verkkolehteen? Vastaus on kyllä, mutta säännöllisen epäsäännöllisesti. Olen nimittäin alanvaihtaja, eli lähdin marraskuussa lukemaan uutta ammattia. Liekö viidenkympin villitystä vai mitä?

Vastaavanlaisesta loikasta on julkaistu juttu tässä verkkolehdessä kesäkuussa 2019. Linkki https://www.jpnews.fi/muut/suvi-jatti-lahihoitajan-tyot-ja-lahtee-erikoistumaan-koneistajaksi/ Eli itselläni on täsmälleen samanlainen alanvaihto menossa! Opinnot toisella paikkakunnalla  vievät aikaa, sitten on politiikan teko aina puoluevaltuustoa myöten ja muut vastuut. Koitan siis jakaa aikaani ja jaksamistani. Jos jaksatte odottaa, niin minulta on kyllä juttuja tulossa ja projekteja sovittuna tulevaisuudessa.

Otsikkoon viitaten YTO tarkoittaa Yhteisiä Tutkinnon Osia. Meille työvoimapoliittisille aikuisopiskelijoille tuli yllätyksenä se, että joudumme päivittämään osaamistamme myös yleissivistävästi, koska vuonna 2018 on näin päätetty valtakunnallisesti. Asiasta ei selkeästi mainittu koulutukseen hakiessa, tai edes alkuviikkojen aikana. Asia selvisi meille vähitellen. Eli jos olemme opiskelleet ennen vuotta 2000, silloin niinsanotusti vanhoja suorituksia ei lasketa. Joudumme todistamaan osaamisemme joko tentillä, tai opiskelemaan aihealueen kokonaan uudelleen. Viimeksimainitussa tapauksessa menemme starttipajaan ja sen jälkeen suoritamme opintomme omalla ajalla verkkoympäristö Moodlessa. Valittavana on pakollisia kursseja ja vapaavalintaisia kursseja, kunhan määrätyt opintosuorituspisteet täyttyvät. Jollemme suorita kaikkia tarvittavia kursseja, emme myöskään voi hakea aikuiskoulutusrahaston stipendiä.

Mikä sitten on kohtuullista ja järkevää?

Jos on lähempänä kuuttakymmentä oleva kansakoulun käynyt henkilö, joka ei ole eläissään lukenut ruotsia, fysiikkaa tai kemiaa, mutta joutuu nyt niitä opiskelemaan saadakseen tutkintotodistuksen, niin onko se talonpoikaisjärjellä ajateltuna järkevää? Eikö olisi oleellisinta saada perustutkinto suoritettua ja riittävä ammattitaito hanskaan, kuin olla säädösten mukaan riittävän kirjanoppinut? Itse olen menossa muunmuassa kestävän kehityksen kurssille ja monelle muullekin kurssille näillä näkymin. Mielestäni ympäristö- ja kierrätysasiaa tulee niin paljon joka tuutista muutenkin, etten koe tarvitsevani lisää informaatiota siitä alueesta, vaikka tutkinnoistani onkin vuosia aikaa! Ja kun elämänkokemusta on enemmän, niin voisi olettaa että tietää jo valmiiksi montakin asiaa!

No se YTO:sta. Kerroin mikä ja mitkä seikat vievät aikaani nykyään. Meillä on mahdollisuus myös vaihtaa oppisopimuskoulutukseen milloin vain, mutta jokainen kokee henkilökohtaisesti oman tilanteensa, milloin on valmis muutokseen. Koulussa voi myös viettää koko sen noin 1,5 vuoden ajan, minkä koulutus normaalisti kestää. Tulevaisuudessa toivon löytäväni töitä kohtuumatkan päästä kotoa.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI