KOLUMNI | Nettiuhkaukset ja- kiristykset kiusaavat!

0
Identiteettivarkauksien lisäksi netissä ja erityisen merkittävästi sähköposteissa ovat lisääntyneet harhaanjohtavat "kalasteluyritykset" ja kiristykset yms.

PENTTI HAUTALA

Netissä, sosiaalisessa mediassa liikkuu yhä lisääntyvässä määrin kansalaisissa huolta ja pelkoa härättäviä viestejä sekä väkivaltaa sisältäviä uhkailuja.

Pentti Hautala

Äskettäin psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon seurauksena on kiristäjä, tai kiristäjät  uhkailleet kansalaisia haltuunsa saamiensa tietojen julkaisulla. ”- Jos ei makseta vaadittua rahasummaa määrätylle, salatulle tilille…”

Moni ihminen on maksanut tässäkin tapahtumassa. Yhä suurempia summia saavat konnat kuitenkin petettyä, houkuttelemalla isojen voittojen toivossa olevia ihmisiä olemattomiin sijoituksiin ja sijoitusyhtiöhin jne..
Moni on siten havahtunut petokseen vasta, kun huomaa menettäneenä runsaasti euroja huijareille. Näin tapahtuu juuri tälläkin hetkellä,vaikka tiedotusvälineissä on kerrottu ja kerrotaan monenmoisista ”sijoituksista” surullisia esimerkkejä omaisuuden menettämisestä!

Yksityishenkilöiden on vaikea arvioida onko uhka todellinen. Uhkailujen arviominen on poliisin tehtävä.

Poliisi onkin jakanut aktiivisesti ohjeita ja neuvoja, miten toimia, jos jotakuta uhataan ja kiristetään netissä tai tekstiviesteillä. Poliisiin neuvoja sekä yhteystietoja on luettavissa netistä: poliisi.fi/nettivinkki tai nettiuhkauksia.
Se on sitten toinen juttu, ottaako virkavalta asiakseen puuttua uhkailuun ja kiristyksiin. Moni kohteeksi joutunut kokevat jäävänsä yksin asiassa. Poliisit eikä nykylehdistökään ole kiinnostuneet tarpeellisesta määrässä kyseisiin asiohin ja ihmisten vihjeisiin. Kiinnostus herää vasta sitten, kun on myöhäistä ja vahinko tapahtunut.

Aivan uudenlaisena uhkausasiana on tullut mukaan kunnallisvaalit.

Jotkut rohkeimmin kantaa ottaneet päättäjät ovat saaneet ukauksia. Esmerkiksi: ”Eroa välittömästi valtuustosta,tai tulevaisuudessa tekee kipeää”, ”Jos ryhdyt ehdokkaaksi kuntavaaleissa,et kevättä näe…”

Yleensä nettiuhkaukset kohdistyvat kuitenkin rahaan.

JOS ja KUN omaan sähköpostiin tai puhelimeen tulee uhkauksia tai kiristyksen tapaisia viestejä, kannattaa ottaa yhteys POLIISIIN. – Jos joku vaatii esimerkiksi poliisin tai muun viranhaltijan ominaisuudessa pankkitilin  numeroa tai henkilötunnusta,on kyseessä 100 prosenttisesti rikollinen toiminta.
Viranhaltijat eivät milloinkaan kyselyä näitä tietoja puhelimessa. Henkilön täytyy ensin itse ottaa yhteyttä pankkiin tai muuhun viranomaiseen asioittensa hoitamisen yhteydessä.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI