KOLUMNI | ”Pysy kotona” ei ole ainoa vaihtoehto – ikäihmiset nauttimaan nyt luontoelämyksistä

0
Nyt yli 70-vuotiaatkin, vointinsa mukaan, liikkeelle luontoon ihastelemaan sen elämää. Samalla henkinen ja fyysinen kunto sekä mieliala paranevat. Töysän keskustan Likolahti täyttyi yllättän 243 joutsenesta. (Kuvat:Pentti Hautala)

Pentti Hautala

Valtakunnallinen kehoitus koronaviruksen ”riskiryhmäläisille”, yli 70-vuotiaille, on ollut viime viikkoina. ”PYSYKÄÄ KOTONA”!
Kun nuoret ministerinaisetkin ovat näin komentaneet, niin maaseudun jo entuudestaan hiljaiset harrastus- ja liikuntapaikat ovat vaimenneet. Samoin kävelytiet, järvien jäät ja kuntoliikuntareititkin.

Kun päivittäin olen hiihdellyt säännöllisesti järvien jäillä ja rannoilla, niin vain yhden käden sormilla laskettava määrä on ihmisiä ollut kelkkailemassa ja pilkimmässä muun muassa Ponnenjärvellä. Ikä-ihmiset ovat noudattaneet yleisesti hokemaa: ”Pysykää kotona”.
Ainakaan jään heikkoudesta ei ole ollut viimeaikoina kyse, kun maaliskuun viimeisenä päivänä (31.3.) oli pilkkireijistä mitatessani kovan jään paksuus 27-35 senttiä. Jokien virtauspaikkoja tms. kyllä pitää varoa. Kevään edetessä kannattaakin jo siirtyä kuntoilemaan kiinteälle maalle luontoon.

Ehkä mainittu kotona pysymisen määräys on osittain paikallaan tiheästi asutuissa kaupungeissa ja väkirikkaissa asuintaloissa. -Maaseudulla on kuitenkin ennen korona-aikaakin ollut tilaa liikkua ulkona yllin kyllin.

Likolahdella tungosta. (Pentti Hautala)

Koronaviruksesta on pidetty sellaista meteliä poliittisista ja monista muistakin syistä, että aivan liian monet ihmiset ovat joutuneet hämmennyksen sekä masennuksenkin mielialaan.
En toki minäkään vähettele viruksen vakavuutta ja sitä kohtaan tarpeellisia toimintoja. Itse myös kartan visusti sisätilojen-ja kauppojen vilkkaampia olosuhteita.

Yllätyksenä luin, muun muassa maakuntalehdestä kuitenkin sen, että Seinäjoen keskusairaala sai ensimmäiset koronavirus potilaansa vasta huhtikuun 1-2 päivänä.
Samaan aikaan on kuitenkin jo monen viikon ajan siirretty ”kiireettömiä” leikkauksia ja hoitoja ym. pitemmälle tulevaisuuteen.

Kaikki ulkomailta ja Lapin Leviltä taudin itseensä tartuttaneet pohjalaiset sairastavat tästä päätellen kotonaan, jopa melkein oireettomasti. Eivätkä kaikki tautialueelta tulleet ole päässeet testattavaksikaan. Testaus olisi tarkeintä mahdollisimman monelle, että tiedostettaisiin kaikki jo oireettomastikin koronan sairastaneet ym.
Kaikki maakuntamme, enemmän ja vähemmän sairastuneet nuoret ja vanhat ovat myöskin parantuneet kotioloisaan. Näitä posiitivisia asioita pitäisi saattaa julkisuuteen enemmän.

Koronavirus on ollut päivästä päivään kaikissa tiedotusvälineissä esillä valtaosassa. Myöskin monet päättäjät haluavat tuoda itseään aktiivisesti esille viruksen avulla. Monesti olen ihmetellyt mistä tässä kaikessa on oikein kyse ja tarkoitus?

Lumikuurossa vilistänyt Saukko pulahti sulan reunasta ja pyydysti Töysäjoesta sammakon. (Pentti Hautala)

Kyseinen kiinalainen virus on saanut meidät unohtamaan arkipäiväisistä murheistamme muun muassa sen, että noin 500 kuolee vuosittain tavanomaiseen influenssaan. Runsaat 13 000 suomalaista menehtyy vuosittain syöpään. Alkoholimyrkytyksiin ja huumeisiin noin 500 ja lähes 1000 tekee itsemurhan sekä tuhansia muihin sairauksiin sekä tapaturmiin ja onnettomuuksiin.

Eikä olekaan ihme, että mielenterveysalan asiantuntijatkin ovat jo viime päivinä esittäneet huolensa suomalaisten henkisestä hyvinvoinnista. Alan osaajien taholta on muistutettu ylenpalttiseen koronatiedotukseenkin ”maalaisjärkeä”.
USEAT yli 70-vuotiaat ja nuoremmatkin sairastuvat mm. ”mökkihöperyyteen” ja tiedotustulvan masennukseen.

Minä kuitenkin rohkaisen, ainakin kaikkia maaseutalaisia ja maaseudun pienten kaupunkien ikäihmisiä, niin kuin Niilo Tarvajärvi aikoinaan: ”Ylös, ulos ja lenkille”. Omasta fyysisestä ja henkisestä kunnostaan huolehtiminen on kaikille suomalaisille kunnia-asia kaikissa elämäntilanteissa. Täällä on mielenrauhaa tuovaa tilaa liikkua yksistään ja kaverin-kaverienkin kanssa.

Alueella pesivällä pöllölle toi lumipyry juhlapäivän, kun valkoisella kentällä juoksevat jyrsijät oli lähipuusta helppo havaita. (Pentti Hautala)

Nyt tekevät kevät ja kesä tuloaan. Suomessa talvehtineet, yhä useammat, lintulajit sekä muut eläimet ovat virkeimmillään. Muuttolintuja tulee tuhansittain lisää pesimispuuhiinsa.

Tämän jutun yhteyteen otin vähän esimerkeiksi  hiihtoretkelläni kuvaamiani näkymiä Töysän Ponnenjärven alueelta. Maaliskuun loppupäivien ja huhtikuun alkupäivien elämyksistä. -Lumipyryn ja auringonpaisteisen sään vaihdellessa.

Järven etäläpään Likolahden valtasivat mm. 243 joutsenta ja kymmenkunta muuta vesilintua. -Pohjoispään jokisuussa viihtyi 29 joutsenta ja parisenkymmentä hanhea sekä 8 vesilintua. Läheisen Mäenniemen lammen ruovikossa tuuttasi jo kaulushaikara…
Kukaan  paikallinen asukas ei ole aiemmin näyhnyt Töysän keskustaajaman ilmatilassa näin runsasta kansallislintujemme määrää yhtäaikaa. Linnut ruokailevat ja lepäilevät  monta tuntia ja häipyvät sitten parvissa muualle. Jäljelle jäi parisenkymmentä joutsenta . Lisäksi vesilintuja sekä hanhia.

Kiitoksen sanoja monen suusta suuntautuu Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:n suuntaan, kun yhtiön toimesta ehdittiin asentamaan pallomaiset ja väkkyvät varoitukset järven rantojen voimajohtoihin!

Tikka on löytänyt hienon herkkukeitaan huvilan pihasta. (Pentti Hautala)

 

JÄTÄ KOMMENTTI