KOLUMNI | Tervettä Joulua ja Uutta Vuotta 2021 !

1

PENTTI HAUTALA

Toimittaja Pentti Hautala /J-Pnews

Meillä ihmisillä on aina näin joulun odotuksen aikana ja vuoden lopulla monenlaisia suunnitelmia sekä toiveita.
-Ainahan sellaisia pitää olla, mutta se on sitten aivan eri asia miten ne toteutuvat.

Minä olen toivonut vuosi vuoden jälkeen, että ihmiset viisastuisivat ainakin sellaisiksi ettei sodittaisi. Sotavarustelunkin kokonaan lopettaisivat!
Tällainen toiveeni taitaa olla kuitenkin turhaa. Nyt ajattelen, että tämä toiveeni ei toteudu koskaan elinaikanani? Voidaankin oikeutetusti kysyä: Tarvitseeko Suomi uusia hävittäjiä? Mihin niitä todellisuudessa tarvitaan, kun virustautien levittäminen on nykyään tehokkain keino. Koronavirus on tästä esimerkki!

Onhan joulukuuta vietetty ja joulua juhlitaan ankeimmissa tunnelmissa sotavuosien jälkeen. Ovathan kaikki pikkujoulu- ja puurojuhlat ja yhteiset tapahtumat peruttu.

Pieni, näkymätön koronavirus on saanut aikaan sen, että maailmassa taisteltavat sodat, terroriteot- ja muutkin pahuudet ovat jääneet taka-alalle ajatuksissamme.

Kiinalaisalkuinen virus aiheuttaa meille suomalaisille sekä koko maailmaan ankean joulun ja uuden vuodenvaihteen. Nyt ei suositella Suomessakaan muissa maakunnissa asuvien vierailuja. Isovanhemmat, omaiset ja muutkin tutut tavatataan nykyaikaisten etäyhteyksien välityksellä.
Toki perhejuhlien osanottajien ja vierailujen määrä ei viralliselta taholta voi rajoittaa. Suosituksia saa esittää. Yleisiä ja kirkollisiakin kokoontumisia on rajoittu enintään 10:lle  läsnäolijalle. Lisäksi nettikirkon lähetyksiä saa seurata etänä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n taholtakin on vedottu koko maailman maanosien asukkaisiin, että nyt joulunpyhinä kaikki pysyttelisivät kotona. Kokoontumiset eivät ole nykyisessä tartuntatilanteessa riskin arvoista.

Minä itse laajentaisin ainakin hieman rajoituksissa esitettyjä kotona pysymisen suosituksia kannustamalla kuitenkin kuntoliikuntaan. Vuoden 2020 joulun ja uudenvuoden pyhiä on parasta viettää perhepiirissä ja ulkoilla luonnossa.

Rajoitukset merkitsevät muun muassa sitä, että osallistujia kirkot täyteen koonneet jouluaaton hartaudetkin jäävät haaveeksi. Monissa seurakunnissa korvataan nämä tilaisuudet, ulkona kirkkopihassa ja sisällä kirkoissa suositusten mukaisesti.

Näin toimitaan siksi, kun Länsi- ja Sisä-Suomen alueen hallintovirasto on määrännyt 10 hengen kokoontumisrajoituksen. Tilaisuuksia voi seurata myöskin mm. nettikirkko-lähetyksien kautta.
Tässäkin rajoitteita julistetussa ajassa varmasti pärjätään. Pitää ajella aivan kuten wanhaan aikaa,”viikko-pari kestetään vaikka aidan vittaksena, kunhan saan ilman tauteja elää”.

Pitää iloita sitä, että valoa on jo näkyvissä rokotteen avulla. Ja ainakin me jo keski-iän ylittäneet, kovankuntoisetkin riennetään halukkaasti heti enimmäisestä kutsusta ”pistettäväksi”.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Moni on miettinyt, ainakin itsekseen. – Kuuluko koronan kiusaamana jouluna ylistyslaulua ja näin kunnianosoitusta Jumalalle sekä hyvän tahdon ilmaisua toista ihmistä kohtaan…?
Kyllä tähän poikkeusellisena aikanakin kuuluu. Perinteiseen tapaan radiosta-ja televisiosta. -Mutta vähän vaisummin ja pienempien joukkojen esittänänä kirkoissa ja myöskin perhepiireissä. Myös aivan itseekseenkin laulelemalla.
Ylistyslaulut kuuluvat, jos tiedostamme, että meille on syntynyt Vapahtaja. Kun tämä ilosanoma edelleenkin syttyy elämään yhä jouluna sydämissämme. -Jos Jumala saa joulunvietossamme kunnian sekä ylistyksen ja todellinen rauha vallitsee ihmisten kesken.
Mutta siitä huolimatta, että eri aikakausilla ja vuoden-ajoillakin, on jokaisella meistä omat murheensa ja huolensa. -Joskus ne ovat synkkiä ja toisinaan valoisia,….
…niin AINA ON KUITENKIN AIHETTA TOIVOA KAIKILLE LUKIJOILLE HYVÄÄ JOULUA.
– Sellaista ”pitkien pyhien” aikaa, ettei todellinen JOULUN perinteinenkään sanoma unohtuisi.
– Samalla toivon jokaiselle tautivapaata sekä omalle kunnolle sopivaa joulun viettoa ja vuotta 2021 !
KIITÄN samalla yllättävänkin runsaista ja mielenkiintoisista yhteydenotoista/keskusteluista J-Pnewsin lukijoille! – Kiitosta ja kunniaa on tullut kotimaasta ja ulkomailta.
Toki.. toki on tullu piristykseksi ”ärräpäitäkin”. -Eihän  kaikki saakkaan olla esimerkiksi samaa mieltä Natoon liittymisestä, eikä metsäkanalintujen rauhoittamisesta jne…


 

Korona-kartta 700x

1 KOMMENTTI

  1. KIITOS, meille kaikille ajatuksia herättävästä ja monipuolisesta kolumnista ja vuoden 2020 muistakin kolumneista ja kirjoituksista. Samalla Sinulle ja perheellesi Rauhaisaa Joulua ja Reipasta oloa alkavalle vuodelle. Lisäksi hyvien luontokuvien ottamisen olosuhteita! Myöskin runsain määrin hiihtokilometrejä!
    Toivottavasti tavataan taas 2.4. 2021 Vaskoolihiihdossa Saariselän hulppeissa maisemissa….Jos korona ei meitä kukista ?

    Matti ja ”Hilu” Rovaniemi

JÄTÄ KOMMENTTI