KOLUMNI | Turha liikennemerkkien uudistus maksaa miljoonia! – Miksi samoista rikkeistä tuomiot vaihtelevat?

1
"Hätä ei aina lue lakia", nuorillakaan ja puhumattakaan ikääntyneimmillä. Tästäkin hädästä keskellä kaupunkia maksu  olisi vähintäinkin 40 euroa rikesakkoa. (Kuva: Pentti Hautala)

Pentti Hautala

Suomessa sakotuskäytäntöjä uudistetaan melko tiuhaan tahtiin. Tällä tavoitellaan törttöilyyn haksahtaneilta suomalaisilta lisää euroja valtiolle. Ulkomaisethan jättävät yleensä maksut suorittamatta.

Tuomioiden perusteet ovat niin moniselitteisiä, että samanlaisista rikkomuksista jaetaan kansalaisten kummastukseksi toisistaan poikkeavia rangaistuksia eri paikkakuntien poliisien toimesta ja lakituvissa.

Äskettäin julkaistusta tutkimuksesta ilmenee selvemmin, että esimerkiksi rattijuoppojen ja huumeenkäyttäjien tuomiossa esiintyy erilaisuutta. Muun muassa törkeistä rattijuopumistuomioista vaaditut ja annetut tuomiot vaihtelevat valtakunnassa alueittain yllättävänkin paljon. Keskisessä Suomassa todettiin olevan ankarimmat seuraamukset.
Myöskin se ilmeneen, että esimerkiksi naiset tuomitaan päihteiden käyttämisestä ratissa kevyemmän kaavan mukaan kuin miehet.

Sallitun napeuden ylityksestä sakkoja suuruttaa sumplataan valtiollisten päättäjien toimesta sellaiseen tahtiin, että niiden perässä ei meinaa virkavaltakaan pysyä. Päätavoitteena uudistuksissa on kuitenkin ankarammat, eli kansaa enempi rahallisesti rasittavat rike- ynnä muut sakkomaksut. Tällä hetkellä on tilanne sellainen, että liikenteessä määräysten rikkominen tulee todella tyyriiksi.
Meidän suharien onneksi on olemassa vielä  ”maalaisjärjellä” varustettuja poliisimiehiä. He ottavat huomioon lieventävät olosuhteet ainakin pienemmissä rikkomuksissa.

…lukeeko hätä lakia..?

Monia sakkorysiä on sisäminesteriö ja poliisihallintoa keksinyt. Tällaisista mainittakoon esimerkkinä muutama vuosi sitten voimaan tullut, alkujaan 40 euron, rikesakko yleisellä paikalla pissaamisesta.

Virkavallalle aiheutettiin yleisellä paikalla pissaamisen sakottomisesta alkujaankin varmasti kovasti päänvaivaa. Tulkitseeko rikesakon rapsauttamisen rajaksi, jos joku suihkuttelee jossakin ajotien laidalla asumattomalla korpitaipaleella? Tämäkin on yleinen paikka, kun autot liikkuvat ohitse ja poliisitkin sattuvat paikalle!?
Virtsaamisesta yleisellä paikalla on virinnyt varmasti visainen rajanveto virkavallalle. Ainakin meidän ikääntyneempien ihmisten kohdalla. Monessa tapauksessa ”hätä ei lue lakia”. Hätinä autosta oven ehtii joskus avata, kun helpottava toimitus käynnistyy ”yleisellä” paikalla.

Täytyy ainakin tarkasti miettiä kannattaako pissata housuihin, vai maksaa 40 euron rikesakko? Ja sitäkin, että jos lirittää pulttua pitkin, katua-pihaa kastellen. Muistan tehneeni mainitsemallani tavalla viimeksi partiolaisten paraatissa vuosikymmeniä sitten Vaasassa. Hätä tuli, kun juotiin limsaa liikaa ja marssiin valmistautumisessa sekä varsinaisessa askelluksessa meni kovin kauan.
Mutta toki suomalaiseen tapaan kuitenkin montakin kertaa lakia rikkoen yleiseksi noteeratulla alueella, kuten varmasti jokainen muukin aikuiseksi varttunut suomalainen on tehnyt.

Roskaamisestakin ja lasipullojen särkemisestä voidaan määrätä sakkomaksu. Hyvä näin… Mutta eipä ole ehkä montakaan sakkoa tästä kirjoitettu. Rikemaksu pissaamisesta yleisellä paikalla on varmasti myöskin niin sanottu turhake? Olisi kuitenkin kiinnostavaa tietää poliisin tilastot siitä, montako sakkoa on mainitusta ”rikoksesta” Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja koko Suomessakin määrätty?

… ja sitten liikennemerkit…

SUKUPOLINEUTRAALISUUTEEN sovellettu liikenemerkkiuudistus se vasta hölmöläisten hommaa on. Pelkistettyihin hahmoihin pyrittäessä tuhlataan turhaan kymmeniä miljoonia euroja.
Kesäkuussa käyttöön tuleviin merkkeihin on jäänyt kuitenkin ”sukupuolineutraalisia” kömmähdyksiä. Esimerkiksi pyörätietä osoittaa kuva miesten polkupyörästä. Myös pyörätien ja jalkakäytävää vierekkäin ilmaisevassa merkissä on kuvattuna miesten polkupyörä.
Uusavuttomat kansalaiset saattavat luulla, että merkin osoittamalla väylällä saa ajaa ainoastaan miesten fillarilla!?

 


PTV mansikkasumppa1

1 KOMMENTTI

  1. Irmeli

    Onpas humoristinen. ja mielenkiintoinen juttu sakotuskohteista sekä niin turhaakin turhemmista ja paljon yhteiskunnalle, meille veronmaksajille kustanettavaksi koituvista liikennemerkeistä.
    Tällaisia juttuja lisää!!!

JÄTÄ KOMMENTTI