KOLUMNI | Valkoposkihanhetkin levittäytyvät sisämaahan!?

0
"Täällä maallahan on mukavaa ja paljon hyvää ruokaa". Halusi valkoposkihanhien parvi Töysässä selvästi minullekin tuttavallisesti kujertaa. (Kuva: Pentti Hautala)

Pentti Hautala

Rauhoitetut lintulajit lisääntyvät maassamme nopeasti ilmaston lämpenemisenkin jouduttamina. Naakat ovat lisääntymisestä alueellamme tästä yhtenä näkyvimpänä ja kuuluvampina esimerkkeinä. Myöskin haikaralajit ja niin sanotut merilinnut ovat meillä Pohjanmaan maakuunnissa lisäntyneet paljon.

Saariston sotkijoita, merimetsoja havaitaan sisämaan järvialueille yhä useammin. On vain ajan kysymys, kun tämä metsolaji valtaa järviemme saaret. – Samaan aikaan, kun metsiemme ylväät kuningaslinnut metsot hyväksytään metsästettäväksi sukupuuttoon!

– Käsi sydämelle paljon metsissä liikkuvat, koska olette nähneet viimeksi metson?

Näköpiirissä on monta hurjalla vauhdilla Suomessa lisääntyvää lintulajia, joista on tulossa lähitulevaisuudessa uusia naakan kaltaisia pesijöitä ja lisääntyjiä.

Sellainen on suurella todennäköisyydellä esimerkiksi valkoposkihanhi. Hieno lintu on jo vallannut eteläisen Suomen sisämaan sekä rannikkoseudun puistot-,pellot-ja  pelikenttien nurmet monen tuhannen linnun joukkueina.
Tämän alunperin tundran lajin ensimmäinen pesintä Suomessa tapahtui Inkoossa vuonna 1981. Nyt ”valkoposkia” pesii maassamme jo kymmeniätuhansia pareja.
Valkoposkihanhi on kaunis harmaan, mustan-valkoinen kirjava lintu. Pituutta on 58-70, ja siipiväli 120-142 senttimetriä.

Itse havahduin valkoposkihanhien, naakkojen tapaiseen lisääntymisen arvioon nyt käynnissä olevan syysmuuton aikana. Näin siksi, kun Ponnenjärven rantapellolla nautti elämästään ja ruokaili sekä uiskenteli järvessä melkoinen hanhiparvi monen päivän aikana. Ja varsinkin syyskuun viimeisinä päivinä isot hanhiparvet lensivät rantapeltojen yli äänekkäästi ”kailottaen”.
Muuttolennollaan valkoposketkin huomaavat maaseudun järvialueiden hyvät elinolosuhteet ja muuttavat kapunkiseutujen hanhitungoksesta tänne !? Viisas lintu hoksaa, että maalla on mukavampaa ja ruokaa yllinkyllin tarjolla.
Onhan niitä nyt hyvin runsaasi sisämaassa mm. Tampereella ja Hämeenlinnassa. Pesintäpaikoista ja reviireistä on jo puutetta, sekä hanhikavereita ja ihmisiä liikaa.

Tällä hetkellä valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu. Linnun tappaminen ja luvaton häiritseminenkin on laitonta.

Suomessa on kyllä valkoposkihanhillekin tilaa elää. Mutta hankaluuksia niistä tulee, kun linnut kerääntyvät ja pesivät tuhansien yksilöiden joukkoina samoille alueille. Avan samoin kuin naakatkin ja monet muut rauhoitetut lintulajit. 

JÄTÄ KOMMENTTI