Kotimaista ja uusiutuvaa energiaa lisää!

0
Lapuanjoen alkukilometreillä on monia koskia mm. Hako-ja Töysänjoessa. Niitä on hyödynnetty myöskin mylly-ja sähkövoiman tuottajina jo ennen sotia.- Monta viimeistä vuosikymmentä kosket ovat virranneet villinä ja vapaana, kuten v.2020 keväänä otettu kuva Pennalankoskesta osoittaa. (Kuva: Pentti Hautala)

PENTTI HAUTALA
Töysä

Kotimaisen-ja uusiutuvan energian paremman käytön puolesta ja hyödyistä, kansantalouden kohentamisen keinona on kirjoitettu sekä väitelty eri tiedotusvälineissä iät ja ajat aktiivisesti. Näin maalaisjärjellä asiaa tarkastellessa on helppo tulla sellaiseen tulokseen, että uusiutuvan kotimaisen käyttöä olisi varaa runsaasti lisätä. Valtiovallan pitäisi myöskin kannustaa nykyistä enemmän kotimaisen käyttöä Suomessa.

Suomi olisi varmasti lähes omavarainen ilman uusia ydinvoimaloitakin, kun satsattaisiin vastuullisemmin, tuulen, veden, auringon, maatalouden, metsien ja järvien tuotoksiin.
Nyt onneksemme on tuuli-ja aurinkoenergia hydyntämisen lisäämiseen herätty, vaikka useilta tahoilta yritetäänkin todistella järjen ja tutkimusten vastaisesti tuulimyllyjen haittoja. Tuulivoima on pelastanut jo monet kunnat konkurssilta, kun ne ovat saaneet merkittävän määrän lisää tuloja muun muassa kiinteistöveroina.

Kun liikkuu Lapin perukoilla ja muualla Suomessa, huomaa kuinka hoitamattomia metsämaamme ovat. Myyntikypsät metsät ja taimikot ovat kasvuustoltaan aivan liian tiheitä. Metsänhoidollisilla toimilla saisi miljoonia kuutiota energia-ja kuitupuuta.
Metsistä ja peltojen reunoilta pitäisi korjata tiheikköjä polttoon energialaitoksille ja myös teollisuus saisi lisää tuhansia rekkakuormallisia kuitupuuta. Hyöty tuplaantuisi, kun metsän arvopuun tuotto paranisi ja maisemanhoito ehostuisi.

Jatkuvasti uusituvan, maailman puhtaimman täydellisesti saastevapaan, aurinko- ja tuulivoiman hyödyntämisessä on rajattomasti käyttämättömiä hyötyarvoja.
Oikein järjenvastaista on, että jotkut etsimmällä etsivät terveydellisiä ynnä muita haittoja tuulivoimaloistakin. Ihmiskorvilla kuulumattomien äänien vaikutus eri sairauksiin ovatkin nyky tietämyksen mukaan sanojan korvien välissä.

Meistä useimmat olemme myös varmasti havainneet kuinka valtava energiamäärä odottaa hyödyntäjäänsä jokaisella paikkukunnalla vesistöjemme rantojen letoista ja kasvustoissa.
Esimerkiksi vesistöjen rantojen matalikoista-pohjasta on  saatavissa helposti ja halvalla ”maalämpöä” läheisiin rantakaupunkeihin ja asutustaajamiin.
Kun ruovikon ja muun rantamaiden ”roskapuun” poistaa hyötykäyttöön, järvien kuntokin paranee. Kasvusto ei mätäne järveen ja näin vesialueiden umpeutuminen loppuu.
Ei ole kovin järkevää, että nyky Suomessa suositaan valtion suurimääräisillä tukieuroilla ulkomaisen energian käyttöä teollisuudelle. Esimerkiksi saastuttavan kivihiilen käytön suosimisen pitäisikin välittömästi lopettaa.
Samalla höpistään yhä kiihtyneemmin, että puuta ei saisi polttaa pesissä taajamissa!
Suomen metsissä on kansataloudellisesti hyödyllisiä työpaikkoja tuhansille, ylitiheiksi päästettyjen metsien raivaamisessa ja hoidossa. Työn tuloksena saataisiin kotimaista energiaa hyödynnettyä melkoiset määrät. Yhä tarkeämpi kansantaloutemme korjaantuisi samalla mukavasti, kuten myös metsien tuottavuuden lisääntyessä.


 

JÄTÄ KOMMENTTI