Kyläturvallisuus on arjen yhteistyötä

0
Turvallisuutta kylissä voidaan lisätä kyläläisten omilla valmiuksilla häiriö- ja onnettomuustilanteista selviytymiseksi. Mäenpään kylätalolla järjestettävässä tilaisuudessa käydään läpi kyläturvallisuuteen liittyviä asioita.

Suomi on monella mittarilla mitattuna maailman turvallisin maa. Turvallisuus on laaja käsite, eikä erilaisia turvallisuusongelmia voi suoraan verrata toisiinsa. Turvallisuustyö ja turvallisuussuunnittelu on myös viranomaistyötä, mutta monilta osin turvallisuus on myös osa ihmisen jokapäiväistä arkea, johon kaikki kyläläiset voivat vaikuttaa. Kyläturvallisuus on esimerkiksi myrskyn jälkeen tielle kaatuneiden puiden raivaamista, käynti silloin tällöin naapurissa asuvan vanhuksen luona tai auttamista, jos kylän läheisyydessä sattuu vaikkapa metsäpalo.

 

Turvallisuutta kylissä voidaan lisätä kyläläisten omilla valmiuksilla häiriö- ja onnettomuustilanteista selviytymiseksi. Kylät voivat laatia oman turvallisuussuunnitelman. Kylien turvallisuussuunnitelman tekeminen on arjen yhteistyötä.

Suunnitelmaan kirjataan ylös paikalliset, oman kylän turvallisuushaasteet ja keinot, miten niihin puututaan. Lisäksi suunnitelmaan määritellään aikataulu, vastuutahot ja turvallisuustyön etenemisen seuranta. Kylän turvallisuussuunnitelman on luontevaa ottaa osaksi kylätoimintaa, jolloin turvallisuussuunnitelman päivityskin sujuu kyläyhdistyksen, kylätoimikunnan tai muun kylän toimijayhdistyksen vuosikokouksessa.

MERKKAA KALENTERIISI…!

Kaikki kyläturvallisuuteen liittyvistä asioista kiinnostuneet voivat osallistua Kyläturvallisuuden kouluttajakoulutus-tapahtumaan, joka järjestetään Kauhavalla, Mäenpään kylätalolla, Mäenpääntie 433, lauantaina 23. maaliskuuta.

Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Suomen Pelastusalan Keskusliitto ja Pohjanmaan Vapepa, yhteistyössä on mukana myös Aisapari.

Lisätietoja tapahtumasta saa Aikku Eskeliseltä, aikku.eskelinen@spek.fi, 040 834 4545 tai Aisaparista Päivi Kultalahdelta, 0400 239 359. Tapahtumaan ilmoittaudutaan 8. maaliskuuta mennessä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sivujen kautta.

 


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI