Lähde tutustumaan kyliin!

0
Kylissä tapahtuu monenmoista jälleen kesäkuussa. (kuva: Päivi Kultalahti)

Avoimet Kylät tapahtumapäivänä 10.6. löytyy ohjelmaa karaokesta kuvasuunnistukseen Alajärven, Evijärven, Kauhavan, Lappajärven, Lapuan ja Vimpelin alueen kylissä.

 

Ylihärmässä Kyläseura Tempaus esittää Kylätalon pihamaalla näytelmä Pakkohuutokauppa, käsikirjoitus Simo Perämäki ja näyttelijöinä esiintyvät kyläläiset. Pakanseudun kyläyhdistys esittelee kylää kyläkierroksella ja Alahärmässä Härmä-Seura ja Voltin maa- ja kotitalousseura järjestää Riuhnaasut Alahärmän Kotiseututalolla Voltissa. Kauhavan Alakylän kyläyhdistys on tehnyt kuvasuunnistusreitin, joka kierretään polkupyöräillen. Evijärven Kuoppa-aholla voi tehdä löytöjä Työpaja Anita Koon pihakirppikseltä. Lapuan Kauhajärvellä paistellaan lettuja ja illalla laulellaan karaokea Rantapuistossa. Alajärven Rannankylällä vihitään lasten puuhapaikka käyttöön ja vietetään peräkonttikirppispäivää.

.
Kauhavalla 1890-luvulla rakennetun Eskolan talon pihapiirissä voi tutustua kyliin ja kylissä tapahtuviin aktiviteetteihin, ja kauhavalaisia herätellään huomaamaan lähimatkailun mahdollisuudet. Maatila sijaitsee LSK Business Park alueella. Kauhavan oppaat esittelevät ja kertovat alueesta, Kauhavan kulttuuriyhdistys pitää työpajaa, Mäenpään kyläseura paistaa lättyjä ja keittää kahvit, Kauhavan frisbeegolf-seura järjestää frisbeegolfia jalkapallokentällä, Kauhavan association-kuoro esiintyy, Pakan kylä on myös mukana, Yliluoman kylä Ylihärmästä tulee esittelemään Prännin patikkareittiä, esillä on myös hiihtomaja Kitka Kortesjärveltä ja Kotkanpesän laavu Kauhavalta. Poniajelua alueelle tuo Wanaha talli ja Kauhavan vapaa-aikatoimi tuo tietoa Eskolan talon historiasta. Tapahtumaa organisoi Leader Aisaparin Kylille-hanke.

.
Kasvun ihmeet -lähiruokapäivä järjestetään Järviseudun alueella. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esille alueen lähiruokatarjontaa ja -tuottajia. Päivän aikana pääsee muun muassa tutustumaan alueen tiloihin ja eläimiin, maistelemaan ja ostamaan herkullista lähiruokaa sekä osallistumaan villivihanneskävelylle. Lasten Sormet Multaan -työpajassa koulitaan, kylvetään ja askarrellaan hyötykasvi-teeman ympärillä. Tapahtuman järjestävät Viva-hanke (JPYP Oy), Maaseutu tutuksi -hanke (MTK), Leader Aisapari ja Maakuntakorkeakoulu. Tapahtuman keskuspaikkana toimii Onnentupa Lappajärvellä, mutta käyntikohteita on ympäri Järviseutua. Tapahtumaan osallistuvat Kujala Highland, Kaffiinon paahtimo, pitopalvelu Kokkitupa, ravintola Floripa, Hotelli-Ravintola Kivitippu, Lantelan ratsutalli, Pop up-kahvila räpylä, Neuvosen tila, Koskenvarren Highlander, Karin luomutila, Aurinkolinnan Marjat, Jami Kurejoki, Rannankylän kyläyhdistys ja Hotelli-Ravintola Alvariini.

.
Katso kartta tapahtumapisteistä http://avoimetkylat.fi/kylat-kartalla/

 

Avoimet Kylät tapahtuma 10.6.

Avoimet Kylät on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.  Juhlavuoden kantava teema ”Yhdessä” istuu kylätoimintaan loistavasti.
Juhlavuoden kunniaksi hieman suuruudenhullunakin tavoitteena on viettää avoimia ovia 800 kylässä ympäri Suomea Hangosta Utsjoelle – huikeaa!

.
Kesäkuun 10. päivänä 800 kylässä 1 370 kilometrin matkalla on monenmoista vipinää. Aktiivisia ihmisiä tapahtumaa toteuttamassa tulee olemaan noin 25 000 ja kylät odottavat saavansa kaikkiaan noin 160 000 vierailijaa. Varsinainen kyläilypäivä! Avoimet Kylät on mukana myös Syödään Yhdessä -ilmiössä, joka on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Kaikilla halukkailla on tilaisuus tutustua suomalaisten kylien elämään, asukkaisiin, yhteisöihin, elinkeinoihin ja paikalliskulttuuriin mitä moninaisimmin tavoin.

.
Suomalaisuus, sen juuret, perinteet ja nykypäivä näkyvät kylissä ajallisina kerrostumina kiinnostavasti. Asukkaiden yhteisöllisyys ja yksilöllisyys kietoutuvat yhteen tavalla, joka luo pohjan asumisen viihtyisyydelle. Pienet yhteisöt eivät suinkaan ole sulkeutuneita, vaan toivottavat tervetulleiksi uudet kyläläiset, vapaa-ajan asukkaat ja matkailijat.

.
Avoimet Kylät luo Suomi 100 -juhlavuotena ajallisen perspektiivin siihen, miten suomalainen maaseutu on muuttunut itsenäisyytemme aikana romanttisesta agraari-Suomesta nykypäivän maaseuduksi, jossa ammattien ja elinkeinojen kirjo on monipuolistunut ja muuttunut. Samalla ihmisten yhteisöllisyys on säilynyt ja jopa vahvistunut – suomalaisuus ja sen ainutlaatuinen talkooperinne elää uudella tavalla yhteiseksi hyväksi.

.
Kylien monipuolisten tapahtumien järjestelyistä ja ohjelmista vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset, yritykset ja toimijat. Päivän järjestämisestä, tiedottamisesta ja markkinoinnista huolehtivat maakunnalliset kyläyhdistykset ja Leader-ryhmät yhdessä Suomen Kylätoiminta ry:n kanssa.

.
Avoimetkylat.fi-sivuille kootaan kartalle osallistuvat kylät ja tapahtumat, samoin alueiden yhteyshenkilöiden yhteystiedot. Ellei oma kyläsi ole vielä mukana, ole iloinen ilmiantaja!

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI