Lähihoitaja opiskeli jalkahoitajaksi  ja ryhtyi sivutoimiseksi yrittäjäksi

0
Johanna Mettomäki työasussaan lähdössä laitoskeikalle. Hoitolaukun paino on noin 20 kg. 

Teksti: Johanna Yli-Kaatiala/J-Pnews –  Kuvat: Johanna Mettomäki

Tuurin kauppakylässä asuva lähihoitaja Johanna Mettomäki hoitaa nyt myös jalkoja alalle kouluttautuneena yrittäjänä. Taustalla hänellä on niin ikään aikuisiällä suoritettu lähihoitajan tutkinto. Hoitoalan töitä hän onkin tehnyt lähes koko 2010-luvun. Yrittäjyys päätyönä kiinnostaa mikäli kysyntää tuntuu riittävän.

Johanna Mettomäen jalkahoitajan opinnot alkoivat työn ohessa elokuussa 2017. Huhtikuussa 2018 hänellä oli jalkahoitajan paperit taskussa. Hän tekee tällä hetkellä edelleen lähihoitajan töitä päätyökseen. Jos kysyntä kasvaa hän on kuitenkin valmis panostamaan yritykseensä yhä enemmän aikaa ja resurssejaan. 

Johanna, mitä olet tehnyt aiemmin työurallasi?

– Olen ollut monessa eri työpaikassa, kuten kesätöissä siivoojana, Atrialla makkaraa tekemässä ja Juustoportilla elintarviketyöntekijänä. Sitten sairastuin astmaan ja opiskelin lähihoitajaksi, joksi valmistuin vuonna 2011.

Mistä ajatus opiskelemisesta jalkahoitajaksi lähti?

Ultrapesuri.

– Jalat ja jalkojen hyvinvointi on aina kiinnostanut. Ala oli heti selvä ja se oli haaveena heti lähihoitajaksi valmistumisen aikoihin.

Millaista opiskelu käytännössä oli? 

– Kävin koulua Vaasa Vamiassa. Teoriaa oli joka torstai ja joskus lauantaisin. Viikon pituinen työharjoittelu sijoittui kevätkauteen ja tein sen JIK:issä, jolloin hoidin diabetes-, reuma- ynnä muiden etuasiakkaiden jalkoja. Jokaisesta harjoitustyöstä piti tehdä raportti opettajalle. 

– Opiskelu oli hyvin pitkälti omatoimista pohdintaa ja yksi näyttö suoritettiin koululla. Lähihoitajan tutkinnosta oli paljon hyötyä myös tällä alalla kotitenttejä tehdessä. Koululla kävi myöskin fysioterapeutti opettamassa ja teimme harjoitustöitä toistemme jaloille.

Miten aikuisopiskelijana pärjäsit?

– Matkat piti maksaa täysin omasta pussista. Tein koko ajan täyttä työaikaa lähihoitajana, mutta välillä piti ottaa palkattomia vapaita opiskelun tai oman jaksamisen takia, joten se tuntui tietenkin tilipussissa. Välinehankintoja piti tehdä jo opiskeluaikana, esimerkiksi koko työasu kenkineen, ultrapesuri, kuumailmasterilaattori, desinfiointiaineet, pesuaineet, sakset ja pora, eivätkä ne olleet mitään halpoja! Jos esimerkiksi hoitaa viiden asiakkaan jalat, pitää kaikille olla omat puhtaat hoitovälineet mukana.

Miten oman toiminimen perustaminen sujui?

– Koin sen työlääksi. Sain vaihtelevaa tietoa elinkeinotoimistostakin. Piti ottaa itse paljon selvää esimerkiksi internetistä. Koulun opettajakin auttoi ja neuvoi. Sitten piti tehdä erilaisia ilmoituksia viranomaisille ja maksaa niihin liittyviä maksuja. Sain yrityksen pystyyn 4.6.2018. Minulla ei ole vielä ollut kirjanpitäjää, vaan maatalousyrittäjänä toimiva puolisoni on auttanut kirjanpidossa. Harkinnassa on kyllä kirjanpitäjän hankkiminen.

Kuumailmasterilaattori, jolla voidaan steriloida kuivat puhtaat välineet.

Mitenkäs keksit nimen yrityksellesi?

– Kyselin mielipiteitä esimerkiksi työkavereiltani. Yhdessä se keksittiin. Itseni ja muidenkin mielestä nykyinen nimi Johannan Jalkahoiva oli paras.

Miten olet saanut asiakaskuntaa?

– Tietysti olen saanut työni kautta hoitaa vanhusten jalkoja. Sitten olen hoitanut sukulaisteni ja tuttujeni jalkoja aina Jalasjärveä myöten. Asuin siellä ennen kuin muutin Tuuriin. Olen pienentänyt työaikaani hoitajana ehtiäkseni tehdä enemmän töitä yrityksessäni.

Mistä hoidon hinta muodostuu?

– Olen pitänyt hintani alhaisena, koska saan tienata 10 000 euroa vuodessa ilman arvonlisäveroa. Materiaalit ja välineet ovat kalliita, enkä ole ottanut erikseen matkakorvauksia, vaan laittanut ne verotukseen. Koulun neuvo oli, että hinnan pitäisi olla vähintään 50 euroa per hoito.

Kaikki tarpeelliset työvälineet valmiina hoitopaikalla.

Miltäs tulevaisuus näyttää?

– Haluaisin saada lisää asiakkaita, että voisin kenties joku päivä perustaa oman toimitilan. Raskainta on tehdä painavan laukun kanssa keikkaa eri laitoksiin, jossa työasennot eivät ole kovin ergonomisia. Työ käy eniten niskan, hartioiden ja selän päälle. 

En välttämättä ala kokoaikaiseksi yrittäjäksi, koska silloin pitäisi olla monipuolisempi pärjätäkseen tai pitäisi olla yhdistettynä muitakin palveluita samaan yritykseen. 

Johannan Jalkahoivalla on fanisivut facebookissa ja sieltä löytyvät myös yhteystiedot ja muu tarvittava informaatio Johanna Mettomäen yrityksestä. 


 

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI