Lasimosaiikki – PALA ELÄMÄÄ – Nelimarkka-museolla

0
Tuohisto-Kokko: Ristiaallokossa vuodelta 2018
MINNA TUOHISTO-KOKKO

Pala elämää 29.6. – 29.9.2019

Lasitaiteilija Minna Tuohisto-Kokon (s. 1967 Kannus) Pala elämää -näyttely Nelimarkka-museossa tuo esille sadoista ja tuhansistakin lasipaloista koostuvia lasimosaiikkiteoksia. Näyttelyn teoksiin lukeutuu niin lasimosaiikkiveistoksia kuin reliefejäkin. Tuohisto-Kokko näkee mosaiikkiteoksensa modernistisina niiden veistoksellisen luonteen vuoksi. Taiteilija on leikannut ja käsitellyt joka ikisen näyttelyssä nähtävän lasinpalasen itse ja näyttelyssä esillä olevat 13 teosta on tehty varta vasten Pala elämää –näyttelyä varten. Erityisen näyttelystä tekee Tuohisto-Kokon mukaan myös sen sijainti Nelimarkka-museossa, jossa hän muistelee vierailleensa 6-vuotiaana vuonna 1973. Tuolloin itse Eero Nelimarkka opasti nuorelle taiteilijanalulle, kuinka sivellintä pidellään.

Tuohisto-Kokon teosten teemat kumpuavat elämästä. Häntä kiehtoo, kuinka ihminen elää maailmankaikkaudessa ja kuinka lyhyt ihmisen elo tässä maailmankaikkeudessa on. Tähän lyhyeen elämään mahtuu kuitenkin paljon dramatiikkaa. Näyttelyn teoksissa käsitellään syntymää pohtien, kuinka meistä tulee me ja kuinka meihin vaikuttaa perimämme ja ympäristömme. Taiteilijalla itsellään on monta sisarusta ja häntä kiehtoo se, kuinka erilaisia he ovat yhteisestä perimästään huolimatta. Samalla kuitenkin esimerkiksi ryhti tai luonteenpiirre on saattanut periytyä kaukaa monen sukupolven takaa. Teokset Alku (2019) ja Perintö (2019) toivottavat näyttelyssä kävijän tervetulleeksi Pala elämää –näyttelyyn.

Teokset Arki (2019) ja Ääretön rakkaus (2019) pohtivat elävää ja monipuolista arkea ja lapsia, joiden vuoksi on valmis tekemään kaikkensa. Tuohisto-Kokko käsittelee teoksissaan myös voimaannuttavaa luontoa. Taiteilija kertoo näyttelyn painopisteen olevan kuitenkin surun ja luopumisen käsittelyssä. Nuo teemat näkyvät myös esikoisrunoilija Henry Flinkmanin runoissa, jotka siivittävät Tuohisto-Kokon teosten mielenmaisemaa. Ensimmäisen kosketuksensa kuolemaan Tuohisto-Kokko sai pyörryttyään nuorena tyttönä nähtyään arkussa makaavan mummonsa. Lapsena Tuohisto-Kokko suunnitteli ryhtymistä itkijänaiseksi, henkilöksi, joka elää mukana muiden surussa. Taiteilija liikuttuu kertoessaan teoksestaan Titityy (2019). Pieni lintumainen hahmo kuvaa hänen edesmennyttä ystäväänsä. Tuohisto-Kokko on tuonut Nelimarkka-museon Neljän markan putiikkiin myyntiin tätä näyttelyä varten suunnittelemiaan surusormuksia. Ne voivat tuoda lohtua henkilölle, joka on menettänyt läheisen.

Tuohisto-Kokkoa kiehtoo lasin haastavuus, sen väri, heijastukset ja varjot. Hän kertoo innostuvansa materiaalistaan aina uudestaan ja uudestaan.

Pala elämää –näyttely on Tuohisto-Kokon 30-vuotisjuhlanäyttely ja se on esillä Nelimarkka-museossa 29.6.-29.9.2019 asti

 


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI