Lemmikki estää monen lomamatkan – ”Majoituspaikoissa tympeä suhtautuminen”

0
Junassa matka hoituu lemmikkivaunussa
Junassa matka hoituu lemmikkivaunussa
Moni lemmikinomistaja jättää lomamatkan tekemättä lemmikkinsä takia, kertoo tuore kysely. Syy löytyy paitsi matkustamaan tottumattomasta lemmikistä, myös majoituspaikkojen huonosta suhtautumisesta mukana kulkevaan karvaiseen kaveriin.

Joka kolmas lemmikinomistaja kertoo jättäneensä matkan tekemättä lemmikin takia, paljastaa VR:n kysely. Suurin syy lemmikinomistajien mukaan on se, että lemmikki ei pidä tai jopa kärsii matkustamisesta. Toiseksi suurimmaksi syyksi nostetaan kuitenkin myös se, että majoituspaikkojen suhtautuminen lemmikkeihin koetaan huonoksi.

– Moniin vuokrattaviin lomamökkeihin ei saa ottaa mukaan esimerkiksi koiraa. Minun kokemukseni mukaan hotelleissa kuitenkin otetaan hyvin lemmikit vastaan, kunhan vain varaa huoneen ajoissa, kertoo Maarika Wallenius Kennelliitosta.

Suurin osa lemmikin kanssa matkustavista kulkee omalla autolla, mutta toiseksi suosituin matkustusmuoto on juna. Matkavaraukset kannattaakin näin kesällä tehdä hyvissä ajoin.

– Lemmikkipaikkoja on junassa rajoitetusti, ja erityisesti kesäviikonloppuisin on ruuhkaa. Suosittelen olemaan lemmikin kanssa ajoissa liikkeellä, kehottaa VR:n kehityspäällikkö Pia-Mari Sotavalta.

Varaa aikaa ja ota oma viltti mukaan

Lemmikin kanssa reissatessa pätevät samat perusohjeet kuin lastenkin kanssa: varaa riittävästi aikaa matkaa edeltäviin toimiin ja pakkaa mukaan ruokaa, vettä ja tuttuja leluja.

– Koira kannattaa käyttää tarpeillaan ennen reissua. Jos lemmikillä on taipumusta matkapahoinvointiin, ruoka on hyvä antaa vasta perillä, ohjeistaa Maarika Wallenius Kennelliitosta.

Tutut lelut tai viltti auttavat tottumatonta lemmikkimatkustajaa rauhoittumaan. Jos koira on kovin energinen tapaus, kannattaa ennen matkaa tehdä kunnon juoksulenkki.

Pienten koirien ja kissojen on hyvä matkustaa omassa kuljetuslaatikossaan. Kuljetuslaatikko antaa lemmikille oman rauhan ja siitä saa myös perillä matkakohteessa kätevästi lemmikille oman pedin.

Pakkaa mukaan

Pakkaa matkalle mukaan lemmikin ruoat, oma vesikuppi ja vesipullo. Ota mukaan samoja ruokia, joita lemmikki on tottunut syömään. Yllättävät ruokavaliomuutokset saattavat aiheuttaa vatsanpuruja. Muista pakata myös viltti, sillä sen tuttu tuoksu rauhoittaa lemmikkiä, ja sillä voi suojata esimerkiksi junan penkin.

Kun matkustat julkisilla

Kaikista junista löytyy lemmikkipaikkoja. Matka kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin, sillä erityisesti kesäviikonloppuisin lemmikkivaunuissa voi olla ruuhkaa. Kissat ja pienet koirat on suositeltavaa kuljettaa omassa kuljetusboksissaan.

Lemmikin voi ottaa mukaan myös bussiin, mikäli siellä on tilaa. Allergisilla matkustajilla on kuitenkin oikeus pyytää kuljettajaa estämään lemmikin tulo autoon, lukuun ottamatta avustaja- tai opaskoiraa.

Omalla autolla liikenteessä

Kun matkustat omalla autolla, varaa lemmikille oma tila häkkeineen auton isosta takakontista. Jos koira matkustaa takapenkillä, on suositeltavaa käyttää turvavöitä. Muista pitää jaloittelutaukoja parin tunnin välein ja tarjoa vettä. Taukopaikoilla lemmikkiä ei saa koskaan jättää yksin autoon.

Jos lemmikki stressaantuu

Lemmikkiä kannattaa totuttaa pennusta asti matkustamiseen niin autossa kuin junassakin. Jos esimerkiksi koira kuitenkin ahdistuu matkustamisesta, tarjoa sille tuttuja leluja. Apteekeista on saatavilla myös kaulapantoja, jotka erittävät koiraa tyynnyttävää feromonia.

Ruoka vasta matkan jälkeen

Jos lemmikki on taipuvainen matkapahoinvointiin, pakkaa kassiin lemmikeille tarkoitettuja pahoinvointilääkkeitä. Herkkävatsaiselle koiralle kannattaa tarjota ruoka vasta matkan jälkeen.

Majoituspaikan valinta

Varaa majapaikka ajoissa. Monissa hotelleissa on lemmikkien kanssa matkustaville tarkoitettuja huoneita. Kannattaa kysellä yöpymismahdollisuuksia myös luonnonhelmassa sijaitsevista lomamökkikylistä. Ota huomioon, että majoituspaikoissa lemmikistä peritään usein pieni ylimääräinen maksu.

Vinkit antoivat näyttelysihteeri Maarika Wallenius Kennelliitosta ja kehityspäällikkö Pia-Mari Sotavalta VR:ltä

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI