LUKIJALTA | Voehan Vonkamies mikä vitsi!

0
Kirjoittajan mukaan Vonkamies on osuva nimi kansalliselle uittoperinnealueelle, koska termi tunnetaan sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. (Anssi Orrenmaa)

 

Tervareitin kymmenillä kartoitusreissuilla olen oppinut tuntemaan järviseutulaiset empaattisina, aikaansaavina ja huumorintajuisina ihmisinä – aika lailla toisenmoisina kuin me tasaisten lakeuksien tallaajat.

Nyt olen muutaman kerran hieraissut silmiäni, kun olen seurannut keskustelua uittomieskämppä Vonkamiehen nimestä. Pidin sitä aluksi seudun ovelan huumorin osoituksena. Vänkäämisen jatkuessa hämmästyksen suu on kuitenkin jäänyt auki.

Oletteko te hyvät ihmiset tosissanne?

Kompuroitte lillukanvarsiin, kun kotiseudun nostattajat pystyttävät mahtavan hirsikämpän koristamaan kaunista seutuanne?

Olen ihaillut sivusta, kun Evijärvi-Seuran aktivistit käyttävät tuhansia tunteja pystyttääkseen vaikuttavan kunnianosoituksen uittomiehille. Samalla syntyy hieno tukikohta retkeilijöille.
Luulisi ponnistusten ja nimilistojen viriävän näiden aktivistien tueksi ja avuksi. Ei, vaan nyt jokunen ihminen käyttää puoli vuotta jälkijunassa voimiaan kämpän nimen takia. Vonkamies ottaa korvaan.

Minulla on helpottava uutinen: kyllä vonkamies kuuluu seudun perinteeseen. Termi tuli tutuksi, kun kävin läpi kymmeniä kirjoja Tervareitin kartoitusta varten.
Järviseudun historia III kuvaa vonkamiehen tehtävät sivulla 304. Vonkamiestä tarvittiin pahimpiin koskiin ja laiskimpiin suvantoihin irrottelemaan eli solottelemaan kiinni tarttuneita puita. Sivulla 307 kerrotaan Evijärven jätkien suorastaan odottaneen pääsyä vonkapaikalle.
Totta maar myös Välijoessa oli koskia ja mahtavia olikin – ennen perkauksia ja Hanhikosken voimalaa.

Evijärven uittomieskämppä Vonkamies on jo nyt saanut kiitosta kansallisissa uittopiireissä. Aiheellinen ylistys jatkuu vihkiäisissä 9.7. Kyse kun ei ole yksin paikallisesta tai seudullisesta nähtävyydestä, vaan tähtäimessä on aivan realistisesti uittoperinteen valtakunnallinen perinnealue. Väkevä uittotermi Vonkamies on sille erittäin hyvä nimi, koska se tunnetaan valmiiksi paikallisesti, seudullisesti ja valtakunnallisesti.

Arvoisat järviseutulaiset, peukut pystyyn Evijärven upealle uittomieskämpälle ja sen tekijöille. Säästetään nimemme siihen paperiin, jolla kunnioitetaan uittomiehiä, vonkamiehiä ja heidän saavutustensa vaalijoita.

Tosin uskon myös lillukanvarsien heiluttelijoiden jäävän historiaan, järviseutulaisen huumorin kukan klassikoksi. Voehan Vonkamies mikä vitsi: savolaiskiilaajat tuputtavat omaa nimeään toisen isän lapselle!

 

Anssi Orrenmaa, Seinäjoki
tietokirjailija ja Tervareitin kartoittaja

 


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI