LUKIJAN MIELIPIDE | Villit koirasudet ovat haitallinen vieraslaji

8
Koirasudet on poistettava luonnosta viipymättä (Arkistokuva)
Maa- ja metsätalousvaliokunta sai tänään keskiviikkona valmiiksi mietintönsä, jossa koirasusi tunnistetaan haitalliseksi vieraslajiksi. Pitkä asian peittely ja virkamiesten tekemä asian vähättely sekä vuodesta 1994 tehdyt laiminlyönnit ovat siis tosiasiaksi todettu – vielä kerran ja nyt demokratian keinoin.

Tähän asti vallinnut juridisesti epäselvä tilanne, jossa suomalainen riistalainsäädäntö tuntee koiran ja suden, mutta ei näiden risteymää koirasutta tai susihybridiä, on johtanut kestämättömiin ja raskaisiin menetyksiin maaseudulla, koira- ja eräharrastusten sekä kotieläinten kanssa elantonsa hankkivien ihmisten kohdalla. Maaseudulla asuvat ovat joutuneet maksamaan ylimääräisiä kustannuksia ja menettäneet työaikaansa selvitellessään koirasusien tekemiä vahinkoja ja järjestäessään lastensa koulu- ja harrastuskuljetuksia, tai kun vanhukset ovat rajoittaneet ulkoiluaan turvallisuussyistä.

Epäselvä tilanne on ollut tekosyy hitaaseen toimintaan näiden eläinten poistossa luonnosta. Euroopan komission asiakirjoissa edellytettään, että koiran ja suden risteymät ja villiintyneet koirat on poistettava luonnosta viipymättä.

Metsästyslaissa määritellään riistaeläimet ja rauhoittamattomat eläimet. Jälkimmäisistä erikseen mainitaan villiintynyt kissa, jonka poistosta on säädökset.

.

Tilanteen muuttamiseksi ovat tehneet merkittävää työtä kansanedustajat Anne Kalmari ja Reijo Hongisto sekä monet metsästyskoiraväen ihmiset.

Esimerkiksi ministeri Jari Koskiselle jätettiin 25.2.2014 kirjallinen kysymys. Siinä kansanedustaja Reijo Hongisto (PS) perää hallituksen toimia asiassa:

”Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta koiran ja suden risteymä, koirasusi, määritellään myös metsästyslaissamme ja vapaana luonnosta tavattaessa se rinnastetaan villiintyneeseen kissaan?”

.

Ikävä kyllä Koskisen (virkamiesten sorvaama) vastaus kuului näin:

” Ehdotusta ei siis voida pitää kannatettavana, vaan nykykäytäntö, jossa asia varmistetaan DNA-analyysilla etukäteen tai metsästys tapahtuu Suomen riistakeskuksen myöntämällä luvalla, on riittävä menettely. KK102/2014”

Tekemättömän työn lista on pitkä. Onko Suomessa vielä virkavastuuta?

Parkanon koirasusipentue hävitettiin tammikuussa 2010. Seudulta on myös tuoreita havaintoja epäilyttävistä yksilöistä. Parkanon hybridit eivät ole ole ainutlaatuisia:

Vuosangassa 2009 susinaaras pariutui koirasusiuroksen kanssa. ”Pantasutena” elellyt Ransu ammuttiin 2010, Suomussalmella 2008 elellyt otus todettiin koiraksi, Juvalta risteymiä ammuttiin 2005 ja 2012.

Aikanaan 1992 tienoilla Perhon–Kivijärven–Karstulan alueella liikkuneeseen villikoiralaumaan ilmestyi naarassusi ja se penikoi. Satakunnan alueeltakin on ollut tietoja villikoiralaumoista, Pirkanmaalta ja Varsinais-Suomesta sekä Pohjois-Savosta.

Kymessä Imatralla koiran ja suden risteymiä tulee rajan yli laumoittain kuten Pohjois-Karjalasta Venäjä puoleisten kaatopaikkojen liepeiltä. Näistä on oikeudessa kuultu lausunto.

– Johanna Heikkilä –

8 KOMMENTTIA

 1. Voisitko antaa lähteet useisiin villikoirien lopettamiseen Pohjois-Karjalassa? Et voi, koska niin ei ole tapahtunut. Vain kourallisen on saanut susia poikkeusluvalla saanut tappaa Pohjois-Karjalassa sekä Kainuun alueella. Maaseudun Tulevaisuuden kirjoituksiin kannattaa suhtautua kriittisesti, koska siellä on välillä virheellistä tietoa. Turha on toimitukseen valittaa, kun sieltä annetaan ympäripyöreä vastaus ja todetaan että tämä saattaa pitää paikkansa. Jos lehti jatkaa valitsemallaan tiellä susipolitiikassa, joutuu miettiä julkiseen sanaan valittamista. Hyvä että julkaisivat Kalmarin valheen jälkeen Luken korjauksen asiaan. Foliohattupäät eivät tietenkään siihen usko, kun he näkevät koirasusia siellä missä niitä ei ole.
  Olen ottanut ylös kuvakaappauksella puheita tunnetusta luontokuvaajasta, jonka mainetta on tahrattu. Syytellään käsittämättömiä ja puututaan hänen yksityiselämäänsä. Näin hän saa päättää, nostaako useita henkilöitä kohtaan kunnianloukkauksesta syytteen.

  • Voitko vastata miksi sitten koirasudet on kielletty Ruotsissa ja Norjassa? Ja mihin näitä otuksia tarvitaan.
   Miksi sinulla on sellaisia?
   Se että joku eläin tavataan luonnosta ei tee siitä luontoon kuuluvaa. Villisioillekin oli pakko määrätä vapaa metsästysoikeus.
   Australiassakin havahduttiin liian myöhään kanien vaarallisuuteen omalle luonnolle. Joten tällaiseen uhkaan pitää suhtautua vakavasti kuten viimein hallituksessamme suhtaudutaan.
   Ja jäävuoren huippua: 21.11.2014 -Suora lainaus jutusta: ”Yleisesti kansan keskuudessa puhutaan, että Sotkamon sudet olisivat koirasusia.
   – Uskon, että koirasusi kesyyntyy helpommin kuin villisusi, joten asialla on väliä. Venäjän puolella on paljon irtokoiria, joten on hyvin mahdollista, että siellä on tapahtunut risteytymistä. Ja sieltä on tullut näitä koirasusia Suomen puolellekin.”
   http://yle.fi/uutiset/sotkamon_susitilanne_on_todella_paha_lunta_ei_ole_riittavasti_suden_jaljestamiseen/7644288
   http://yle.fi/uutiset/susipelko_vaikeuttaa_arkea_sotkamossa__enta_jos_se_hyokkaa_kohta_jostain/7643155
   Sotkamon häirikkösutta varten on kaatolupa, joka päättyy kuun vaihteessa.
   – Vaikka susi onnistuttaisiinkin kaatamaan, en uskalla silti laittaa lapsia tienvarteen. Ei sillä yhden suden kaatamisella ole mitään merkitystä, koska niitä on useampia,

 2. Näiden ns. petotutkijoiden toiminta ei täytä tieteen peruskriteerejä. He eivät ole vastanneet, miksi se heidän ns. susinäytetietokanta ei ole julkinen. Aineisto on valtion kassasta ja verovaroin maksettu. Huom. ! Muilla tieteenaloilla ollut avoimuuden periaate kauan. Suomalaiset biologit ja luke-eivät tätä kriteeriä täytä. Jatkakoon kärpästenkeruuta luontokerhoissaan vielä vähän aikaa. Pitääkin kysyä niin että joku ymmärtää: Mihin nämä koirasudet, susihybridit ovat luonnossa päätyneet? ks. alla oleva teksti Lieksan tapahtumista heinäkuulta 2012. Ei ole ainoa laatuaan. Ei vaan yle ole paljon julkistanut juttuja maastosta löytyneistä koiran tai koirasudenraadoista. Niinpä ne ovat liittyneet suomalaisiin susilaumoihin. (Pohjois-Karjalassa on vuoden sisällä lopetettu poliisin määräyksestä lukuisia villikoiria ja susia.)
  Venäjältä tullut susimainen eläin lopetettiin Lieksassa
  Pohjois-Karjalan poliisi määräsi lopetettavaksi kookkaan koiraeläimen, jolla oli susimaisia piirteitä. Eläin oli tullut Venäjältä Suomen puolelle Lieksassa.

  Rajavartija näki keskiviikkona iltapäivällä, kun eläin tuli tietä pitkin Suomeen Lieksan Inarin rajanylityspaikalla. Eläin käyttäytyi ihmiseen tottuneen villieläimen tavoin. Poliisin mukaan se saattoi aiheuttaa vaaraa ihmisille.

  Paikalliset metsästäjät ampuivat otuksen myöhään keskiviikkoiltana tien varteen viisi kilometriä rajasta.

  Saksanpaimenkoiraa jonkin verran suurempi eläin painoi 40 kiloa. Sillä oli leveä nahkapanta, joka oli osin kiinnittynyt kaulaan kiinni.

  Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutkii, oliko kyseessä susi, koirasusi vai villiintynyt koira.

  Pohjois-Karjalassa on vuoden sisällä lopetettu poliisin määräyksestä lukuisia villikoiria ja susia.
  Turun Sanomat | 5.7.2012 STS–STT
  http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/365239/Venajalta+tullut+susimainen+elain+lopetettiin+Lieksassa

  • Tavan tallaaja ei tee raakadatalla mitään, tutkimukset ovat ihan samalla tavoin avoimia Lukessa kuten muissakin valtion tutkimusyksiköissä.

   Tuo nyt on vain tuota vainoharhaisten hybridikouhkaajien tyypillistä propagandaa. Biologiasta ei ymmärretä edes alkeita, mutta ollaan varmoja että kaikki viralliset tahot valehtelevat poliisista tutkijoihin…Kun joku vielä kertoisi, mikä mahtaisi olla motiivi moiselle valehtelulle niinkin marginaalisessa asiassa kuin Suomen susikanta.

 3. Johanne Heikkilälle iso kumarrus ja hatunnosto asiallisesta ja todenperäisestä kirjoituksesta . Hyvään suuntaan ollaan menossa

 4. Olisi mielenkiintoista lähteä kirjoittajan kanssa keskustelemaan kuinka fakta muutetaan pölöpuheeksi. Jos vaikka käytäisiin kahvit juomassa ja toisit faktatietoa. Ei mitään autotallitohtorien juttuja. Minä voin tuoda aitoja faktoja mukanani, joista osa on tuossa Reijan kommentissa. Toivottavasti arv.. siis te hauskat höpöpuheisiin uskovat, voitte halutessanne kuvakaapata tämänkin kommentin ja arvostella keskenänne.
  Anne Kalmari ei ole saanut mitään muuta aikaiseksi kuin puhua Stubin lailla.. Sori vaan. Hänen pitää olla vastuussa puheistaan ja oikaista puheet faktan mukaan, ei niin kuin äänestäjät haluavat.

 5. Suomessa ei ole mitään luonnossa elävää koirasusikantaa. Suomen susikanta on puhdas.

  Suomen susikanta on tutkitusti (Eva Janssonin väitöskirjatutkimus: http://herkules.oulu.fi/isbn9789526201160/isbn9789526201160.pdf) geenipooliltaan kapea, tällöin se ei voi olla samanaikaisesti täynnä risteymiä. Suomalainen tutkimus taasen on maailmallakin arvostettua, eikä sitä kyseenalaistanut edes tuomioistuin antaessaan tuomiota törkeästä metsästysrikoksesta Perhon salametsästäjille ja miksi olisikaan?

  Muistutan että Suomessa tutkitaan kaikki kuolleena löydetyt sekä metsästyksessä kaadetut sudet dna:n osalta, risteymiä ei ole havaittu 10 vuoden aikana kuin muutama ja ne on luonnosta poistettu asianmukaisesti kuten kuuluukin. Tämän lisäksi käynnissä on ulostekeräys, jolla saadaan niinikään dna-tietoutta susikannastamme. Koira on sudelle mahdollinen lisääntymiskumppani vasta siinä vaiheessa, kun susikanta on ajettu niin ahtaalle, ettei parempaa vaihtoehtoa suvun jatkamiselle ole. Onkin siis tärkeää että luonnonvaraisesta alkuperäislajistamme pidetään huolta, vaikkakin nykyinen Maa- ja Metsätalousministeriö valiokuntineen ja propagandakoneistoineen tuntuu tekevän kaikkensa, jotta jo valmiiksi erittäin uhanalaisen suden asema heikkenisi entisestään.

  Maa- ja metsätalousvaliokunta sujuvasti, ilmeisesti ajan henkeen kuuluen, ”kertoo väärää tietoa” (ei siis suinkaan valehtele) ja sekoittaa tarkoitushakuisesti ihmisten lemmikkeinä olevat koirasudet (joita on yhteensä se tuhatkunta ja joita on myös kaksi Kennelliiton virallistakin rotua) luonnon susikantaan. Näillä kahdella asialla ei ole keskenään tekemistä sen enempää kuin muillakaan koiraroduilla tai roturisteymillä Suomen susikannan kanssa.

  Luonnonvarakeskus oikaisee seuraavassa linkissä aiemmin tänään kansanedustaja Kalmarin valheita: http://herkules.oulu.fi/isbn9789526201160/isbn9789526201160.pdf

JÄTÄ KOMMENTTI