Luksusharrastuksia opiskelijabudjetilla

0
Laitesukellusta, laskettelureissuja ulkomaille tai vaikka kippariksi purjeveneeseen? Tavallisesti kalliiksi mielletyt harrastuksetkaan eivät ole mahdottomuus teekkareille.

Aalto-yliopiston polyteknikkojen sukelluskerho Kuplan tiloissa Espoon Otaniemessä makaa hyllytolkulla paineilmapulloja. Seuralla onkin aktiivisia jäseniä lähemmäs sata. Viime vuonna teekkareille tarkoitetun seuran Kuplan aktiivisin sukeltaja oli konetekniikan opiskelija Aleksi Kinnunen, 21, joka veti sukelluspuvun ylleen peräti 125 kertaa.

– Olen hulluna sukeltamiseen. Kaikki liikenevä aika ja raha kuluu siihen, Aleksi hekumoi.

Jouluna 2008 se alkoi. Aina vedessä viihtynyt Aleksi kävi Thaimaan-matkalla sukelluskurssin ja innostui jatkamaan harrastusta Kuplassa. Sukelluskerholla on vuorot Tapiolan uimahallissa tiistaisin ja torstaisin, ja niiden vapaa käyttö sisältyy vuosittaiseen 30 euron jäsenmaksuun. Sukelluskursseja järjestetään sekä uusille että kokeneemmille sukeltajille. Myös uppopallo- ja vapaasukellustoiminta on aktiivista.

Afterdive -riennot ovat myös tärkeä osa toimintaa. Sukellusleirejä järjestetään kesällä joka viikonloppu. Pääleiri on Utössä. Juuri nyt osa porukasta on Meksikossa sukeltamassa.

– Ei varmaankaan löydy paikkaa, jossa joku kuplalainen ei olisi sukeltanut, Aleksi arvelee.

Laineille loman ajaksi

Espoon rannoilta pääsee myös purjeveneilemään. Tuotantotaloutta Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa opiskeleva Sandra Törmä, 23, vietti lähes koko viime kesän vesillä. Tosin kesätöitäkin piti tehdä. Vielä pari vuotta sitten Sandra ei ollut purjehtinut lainkaan.

– Osallistuin saaristonavigointi- ja purjehtijakursseille, koska ne vaikuttivat kivoilta, Sandra kertoo.

Teekkaripurjehtijat kouluttaa jäseniään, järjestää yhteispurjehduksia ja lainaa veneitä jäsentensä käyttöön edulliseen hintaan, joka perustuu talkootunteihin. Teekkaripurjehtijoilla on veneitä, joiden kunnossapito vaatii työtä.

Kursseilla voi hankkia diplomin taidoistaan, mutta yhteispurjehduksella pärjää kokematonkin. Kun perusasiat ovat hyvin hallussa, pääsee harjoittelemaan myös kisaamista.

– Perusasiat oppii nopeasti. Kisoissa purjeiden trimmaaminen onkin jo tarkempaa puuhaa, Sandra toteaa.

Reissuun ja rinteeseen

Kun siirrytään Espoosta reilusti pohjoiseen, päästään talviurheilun pariin.

Teekkarijuurista alkunsa saanut Ystävällinen Kaunohiihtoseura ry järjestää puheenjohtaja Pekka Pönkäsen, 23, mukaan opiskelijoille ”kaikkea alamäkiurheiluun liittyvää toimintaa”. Seuran tarkoituksena on edistää alppihiihtoharrastusta Oulun yliopiston opiskelijoiden keskuudessa.

Parhaillaan ovat menossa vapaalaskukilpailun järjestelyt Iso- Syötteellä.

Vuoden kohokohta on Hemavan Student Ski. Tänä vuonna tapahtumaan lähtee reilu sata laskettelijaa. Keskiviikosta sunnuntaihin kestävän reissun matka-, majoitus-

ja lippukustannukset ovat 220 euroa. Myös muiden, niin koti- kuin ulkomaan reissujenkin, kulut pyritään pitämään aisoissa.

Mutta mistä tuo kummallinen nimi?

– En osaa tarkkaan sanoa, se juontaa juurensa pitkälle. Mutta kannatamme sekä ystävällisyyttä, kauneutta että hiihtourheilua, konetekniikkaa Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa opiskeleva Pekka summaa.

JÄTÄ KOMMENTTI