LUONTO | 19 poikasta! – TELKÄLLÄ JÄTTIPERHE

0
Naakkojen ym. pönttöpesijöiden kisassa telkät kärsvät asuntopulaa. Niinpä useampi telkänaaraskin munii nykyään samaan pesään. - Näin on tapahtunut tässäkin tapauksessa, kun samalla telkkä-äidillä oli huolettavanaan 19 untuvikkoa. (Pentti Hautala)

 PENTTI HAUTALA
 Alavus/Töysä

Vesilinnuista on telkkä tunnetuin. Telkkä pesii suurissa ihmisten tekemissä puupöntöissä. Sellaisiahan on meistä moni itsekin tehnyt jokien, järvien ja lampien rannalle.
Yleensä telkkä munii 6-11 sinivihreää munaa pesäpönttöönsä aikaisin keväällä. Heti vesistöjen sulaessa. Pesäpöntöisä on kuitenkin puute. Niissä telkät kinastelevat keskenään. Lisäksi samoja asuntoja haluavat muun muassa naakat, pöllöt ja kyyhkyt.

Nykyään tapahtuukin niin, että samaan pesäpönttöön munii kaksikin telkkänaarasta ja vielä naakkakin!

Lehtimäen puolelta puroina Töysän puolelle Vierulammella lorisevan Lapuanjoen alkuvedet virtaavat Vehkapuroa pitkin Akkojärvelle ja edelleen Ponnenjärvelle ja isompaa Töysänjokea kohti Alavutta. Mainitujen vesiväylien ja järvien rannoilla on runsaasti telkille tehtyjä asuntoja.
Kaikkiin alueen pönttöihin ei telkät ole kuitenkaan pesimispaikaa saaneet. Useaan kohteeseen on jo ehtinyt pöllö ja naakka asettumaan ”taloksi”.

Talsiessani nyt aurinkoisen lämpimänä lauantaiaamuna, 13 päivänä kesäkuuta, Töysänjoen rantamilla pongasin monelaista kevätriemua ja perheonneakin luonnon lintujen ja eläimien taholta.

Sain todisteita ja todellista näyttöäkin lintumaailman asuntopulasta Töysän kuntakeskuksen alueella. Näin siitäkin huolimatta, että laskin telkänpönttöjä olevan joen ja järven rannoilla 500 metrin matkalla, Keskustieltä Likoniemeen, 11 kappaletta.
Todisteita sain esimerkiksi siitä, että useampi telkkä oli muninut samaan pönttöön,kun yksi telkkä huolehti onnellisen oloisena ja rauhallisin elein peräti 19 poikasesta!!
Poikaset pyrähtelivät nopein liikkein pyydystellen hyönteisiä ym. herkkuja emon opastamana. ”Äitilintu” taisi tuntea jo hautomisajaltaan hyvin kuvaajan, kun salli meikäläisen ottamaan kuvia rannalta myös lähietäisyydeltä.

Se jäi kuitenkin vielä mietityttämään, oliko sama telkkänaaras hautonut samalla myöskin naakanpoikaset?

Launtaiaamun kuvausretken täydensi liito-orava. ”Liituri” ihmetteli ihkaoman suuren pesäpönttönsä kulkuakon suulta Töysäjoen rannalla vedessä polskivan lapsirikkaan telkkäperheen touhuja.

Liito-oravalla on aivan omat suuret pesäpönttönsä. 50-millisestä kulkuaukosta ei mahdu sisään naakatkaan. – ”Lentävä kinnas” liito-orava seurasikin kiinnostuneena Töysänjoen ennätyksellisen lapsirikkaan telkkäperheen touhuja. (Pentti Hautala)

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI