LUONTO | ORAVA VARUSTAUTUU JO TALVEEN

0
Oravat uskovat ainakin, että pakkasia tulee. Syksy onkin kiireistä aikaa. Vaikka ihmisten tekemiä puupönttöjä on tarjolla, niin itsekin pitää rakentaa kuuseen korkealle kunnon "pallopesä" varastoksi tai asunnoksi. Näin rakentamisen taito säilyy oravillakin "isältä-pojalle". (Kuvat: Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: PENTTI HAUTALA

Me ihmiset pelkäämme jo ilmaston lämpenemisen ajatuksissa, ettei enää kunnon lumi-pakkastalvea tulevaisuudessa tulekaan. Luonnon eläimet ja linnut luottavat kuitenkin talvien jatkuvuuteen. Onhan heidät jo luoja luonut alkujaankin, ainakin täällä pohjoisessa, lumeen ja pakkasiin sopiviksi. Tätä todistaa mm. jäniksien karvapeitteen ”värin vaihtuminen” kesän ruskeasta talven lumen valkoiseksi.

Monet linnut ja oravatkin saavat lämpimämpää, höyhen- ja karvapeitettä suojakseen, vuodenaikojen säävaihteluihin. Myöskin talven pakkasten varalle luontokappaleet varustavat pesiään, puissa ja maakuopissaan perinteiseen tapaan.

Vaikka esimerkiksi linnuista ja oravistakin suurin määrä asuu talvet ihmisten työstämissä puupöntöissä tai muissa vastaavissa, niin pesien lämpimänä säilymisen varustamisen hoitavat lopullisesti niiden asukkaat.

Myöskin luonto toimii ihmeellisesti siinä, että edelleenkin linnut ja eläimet rakentavat pesiään alusta alkaen itse. Näin perinne ja taito säilyy ja siirtyy luonnossakin sukupolvesta toiseen.

Otetaanpa esimerkiksi oravat.

– Vaikka kuinka hienoja pesäpönttöjä on piha-alueellakin tarjolla, niin kurret rakentavat lisäksi suuria, perinteisiä risu-naavapesiään samalle alueelle. Ja hyvin rakentavatkin. Asensin talvella langattoman lämpömittarin anturin yhteen oravanpesään. Asukkaiden ollessa sisällä lämpöasteita oli 21 ja ulkona pakkasta 24!

Oravat lämpöeristävät tekemänsä ”pallopesän” sammalilla, naavalla, jäkälillä ja kuivalla ruoholla.

”Keräsimpä vähän liian kookkaan ruoho- ja sammaltaakan”, taisi tämä kurre tumata talvipesän rakennustalkoissaan.(Pentti Hautala)

Oravat ovat päiväaktiivisia ja etsivät valoisaan aikaan syksyllä kätköihinsä keräämiä ruokatarvikkeita. Illan tullen menevät pesäänsä nukkumaa ja sulkevat kulkuaukot naavapallolla!

Ja hyvin kurret tarkenevatkin, kun kesäturkki on myöskin vaihtunut luonnostaan ennen talvea tuuheakarvaisemmaksi.

Paljon on oravilla myöskin sellainen tapa, että he käyttävät rakentamiaan pesiä ruokavarastoinaan ja asuvat tekemissämmä puupöntöissä. Tai toisinpäin.

Mainittakoon vielä, että oravat osaavat säilöä meidän ihmisten tapaan paljon luonnon tuotteita talven varalle.Esimerkiksi kuivattamalla sieniä puun haaroissa ja marjoja ym.

Talven aikaan päivät kuluvatkin mukavasti, etsittäessä maastoon piilotettuja ruokakätköjä muistin ja hajuaistin turvin.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI